Bir yere gitmiyoruz
Kobani protestoları yüzünden Güneydoğu’da ciroları yarı yarıya düşen perakendeciler, “Toplumun huzuru için birlikte çalışacağız. Şiddet eylemleri yüzünden bölgeyi bırakıp gitmeyiz” mesajını verdi
Hafta başından bu yana Türkiye’nin her yerinde IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eden gruplar ekonomik hayata da darbe vurdu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki protesto eylemlerinin yakma ve yağmaya dönüşmesi her kesimde ciddi endişe yarattı. Yağmalar süpermarketlerde yoğunlaşırken birçok dükkan ve mağaza sahibi protesto eylemleri boyunca kapatma yolunu seçti.
Olayların en yoğunlaştığı dönemde Migros, CarrefourSa, Kiler ve BİM gibi zincirlerinBatman ve Mardin gibi illerdeki mağazaları büyük hasar gördü ve yağmalandı. Mağazalar kullanılmaz hale gelirken içinde de tabir yerindeyse ürün kalmadı. BİM, 5 mağazasıyla en fazla zarar gören market zinciri olarak öne çıktı. Bu gelişmelerin perakende sektörüne ekonomik bilançosu ise mağaza ve dükkanlardaki fiziki zararların yanısıra cirolarda yüzde 50’yi bulan düşüşler olarak kendini gösterdi.
Cirolar düştü ama...
Bütün olumsuzluklara rağmen yağmaya maruz kalan Türkiye’nin önde gelen markaları bölgedeki faaliyetlerini askıya alma gibi bir yola gitmedi. Dünden itibaren yaralarını sarmaya başlayan perakendeciler, olayların herkesi çok üzdüğünü ancak toplumsal barış ve refah için herkesin işine gücüne geri döndüğünü ifade etti. Olaylar boyunca kimsenin ciro veya satış derdinde olmadığını ortak dileğin kaos ortamının bir an önce son bulması olduğunu vurgulayan perakende sektörünün önde gelen isimleri, “Evet özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da cirolar yarı yarıya azaldı. Birçok mağaza kepenk kapattı. Ama ortam durulmaya başladı. Akl-ı selim galip geldi ve herkes yaralarını sarmaya başladı. Gerekli yatırımlar yapılacak ve mağazalar, marketler tekrar müşterilerine hizmet vermeye başlayacak. Toplumun tasvip etmediği şiddet olayları zarar verdi ama bunun yüzünden bölgeden gidecek değiliz” değerlendirmesini yaptılar.
Ortam durulur iş devam eder
PROTESTO eylemlerinde Mardin’deki mağazası zarar gören CarrefourSa’nın Genel Müdürü Mehmet Nane, olaylar durulur durulmaz çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. Mardin’deki mağazanın kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Nane, sadece kendi markalarının değil diğer zincirlerin de ciddi sıkıntı yaşadığını kaydetti. Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Doğu ve Güneydoğu’daki protesto eylemleri perakende markalarının bölgedeki işlerinde sert düşüşlere neden oldu. Bölgede faaliyet gösterenlerin cirolarında ciddi düşüşler var. Kimse bu tip olayların tekrarlanmasını arzu etmiyor. Huzur ve barış ortamı herkesin ortak dileği. Kimsenin, bizim de bölgeden gitmek gibi bir düşüncesi hiç olmadı, olmayacak da... İşler durulduğunda gerekli yatırımları yaparak tekrar çalışmaya başlayacağız.”
Teknolojide kepenk açıldı
TÜKETİCİ elektroniği zincirlerinin satışları da protesto eylemlerinden nasibini aldı. Vatan Bilgisayar’ın patronu Hasan Vatan, bölgedeki 4 mağazalarını olaylar boyunca kapalı tuttuklarını anlattı. Hasan Vatan, “Olaylı günlerde mağazaları kapatmayı tercih ettik. Bu yüzden satış yapamadık. Ancak mağazalarımızı yeniden açtık ve tüketicilere hizmet vermeye başladık” diye konuştu.
Madia Markt Türkiye’nin CEO’su Bülent Gürcan ise Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana’daki mağazalarında satışların düştüğünü ancak fiziki anlamda bir zararın söz konusu olmadığını vurguladı. Gürcan, “Protestolar boyunca cirolar doğal olarak düştü. Zira insanlar can derdine düştü. Biz bölgeye özel bir ekip gönderdik ve oradaki arkadaşlarımıza destek olmaya çalıştık. Çok şükür ciddi bir olay yaşamadık” değerlendirmesini yaptı.
Hiç kimse ciro hesabı yapmadı
Ramsey İcra Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, protesto eylemleri yüzünden herkesin büyük üzüntü duyduğunu ancak yaraların sarılmaya, perakencilerin de tekrar müşterilerini ağırlamaya başladığını anlattı. Hazır giyim ve konfeksiyonda yağma gibi istenmeyen olayların yaşanmadığını kaydeden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzüntülü bir ortamda kimse ciro hesabı yapmadı, iş düşünmedi. Kaos ortamında iş olması da beklenemezdi zaten... Ancak Cuma gününden itibaren işler tekrar başladı. Tasvip etmediğimiz şeyler oldu ama herkes bir an önce normalleşmek için elinden geleni yaptı. Bu da bizi mutlu etti. Herkes yine işine gücüne konsantre olmaya başladı. Zaten toplumun huzuru ve refahı için böyle olması gerekiyor.”