Bankalarımız AB’de özkaynak zengini
Türkiye bankacılık sektörü özkaynak kârlılığında AB içinde dikkat çeken bir sıralamada yer alıyor. Sektör % 15 özkaynak kârlılığıyla AB’de Macaristan’dan sonra ikinci sırada bulunuyor
Türk bankaları yabancı sermaye için son on yıllarda olduğu gibi halen çok cazip. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri Kasım raporu bankaların yabancı sermaye için cazibesini nasıl koruduğunu rakamlarla ortaya koyuyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında kıyaslamaların yer aldığı raporda en çok dikkat çeken alan özkaynak kârlılığı açısından Türkiye bankacılık sisteminin en kârlı ikinci ülke olması.
BANKACI ÇOK ÇALIŞIYOR
Özkaynak kârlılığında Macaristan bankaları, %15’in üzerinde ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeyi Türkiye izliyor. Yüzde 15’in üzerinde özkaynak kârlılığı olan Macaristan ve Türkiye’nin dışında başka bir ülke bulunmuyor. Özkaynak kârlılığı % 15 ortalama seviyelerinde. Bu oran, Malta, İtalya, İspanya ve Fransa’da sıfır iken, Hırvatistan, İrlanda, İngiltere, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs’ta ise eksilerde.
Türkiye ile AB kıyaslamaların yer aldığı raporda en çok dikkat çeken ikinci nokta, Türk bankacılarının Avrupalı meslektaşlarından daha çok çalışıyor olmaları.
TBB verilerine göre, Türkiye’de bankacıların iş yükü Avrupa’daki meslektaşlarından çok daha fazla. Avrupa Birliği’nde personel başına düşen nüfus sayısı 189 iken, Türkiye’de 253. Yine bir başka dikkat çeken veri ise AB’de bin kişiye 173 şube ile hizmet verilirken, Türkiye’de bu rakam sadece 12. Yani Türkiye’deki bankalar daha az şube ile daha çok insana hizmet veriyor.
AB genelinde şube başına düşen nüfus 2950 iken Türkiye’de 6 bin 890’a çıkıyor.
ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI (2017, YÜZDE)
MİLLİ GELİRDE 6. SIRADAYIZ
Türkiye, 29 ülke arasında milli gelire göre 6’ncı büyük ekonomi. Nüfusa göre 2’nci sıradayız. Kişi başına gelire göre 9 bin euro ile 28’inciyiz. AB ortalaması 30 bin euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 11 bin euro. İşsizlik oranında 6’ncı sıradayız. Enflasyon oranı en yüksek ülkeyiz. 80 milyar euro ile özkaynak büyüklüğünde 9’uncu sırada bulunuyoruz. AB ortalaması 128 milyar euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 17 milyar euro.
Kaynak: Milliyet