Şampiy10
Magazin
Gündem

Bankadan işlem yapan herkes için geçerli! Kötü haber, bu detayı atlarsanız...

Bankadan işlem yapan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Mutlaka bunu yapın yoksa mağdur olursunuz. İnternet bankacılığı ile ilgili açıklama geldi. Neredeyse herkes bankaların internet bankacılığı üzerinden havale ve EFT işlemi gerçekleştiriyor. Ancak çok önemli bir detay atlanıyor ve sonucunda büyük sorunlar yaşanıyor. Borç verirken ya da mal/hizmet satın alırken para gönderilen sırada açıklama kısmının boş bırakılması ilerde yaşanabilecek bir durumda paranın bu amaçla gönderildiğinin ispat edilmesini engelliyor. Peki eft/havale yaparken nelere dikkat etmeliyiz? İnternet bankacılığından alınan dekont tek başına yeterli midir? Eft/havale yaparken açıklama yazmazsak ne olur? İşte yanıtları...

ABONE OL
Vatan Haber

İnternet bankacılığı üzerinden para gönderen herkesi ilgilendiriyor. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle beraber hemen hemen hepimiz bankalarımızın internet bankacılığı üzerinden akıllı cihazlarımızla başkalarına eft/havale yapmaktayız.

Ödeme yaptığımızı ispat etmek için tercih ettiğimiz; internet bankacılığından alınan dekont tek başına yeterli midir? Eft/havale yaparken açıklama yazmazsak ne olur? EFT/havale yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Avukat Önder Meydan işin hukuki boyutunu ele aldı.

MUTLAKA AÇIKLAMA KISMINI DOLDURUN

Meydan, “Pek çok vatandaşımız, bir kişiye ödünç/borç para verirken ya da bir mal/hizmet satın alırken ispatının kolay olması adına internet bankacılığını tercih etmektedir.

Ancak internet bankacılığı kullanırken de işlem açıklamasını yazmadan işlemini sonlandırmaktadır. İşlem sonrası bankanın tanzim ettiği dekont her ne kadar yazılı bir belge olarak elimizde olsa da açıklamanın bulunmayışı ileride bazı sıkıntılara neden olmaktadır.

Zira hukukumuzda bankalardan yapılan eft/havale işlemleri bir borç ödeme aracı olarak belirlenmiş ve havale/eft’nin mevcut bir borcun ödenmesi amacıyla yapıldığı yönünde yasal bir karine mevcuttur.

Dolayısıyla işlem açıklaması yazılmadan yapılan eft/havale işlemleri bir borcun ifasına/ödenmesine yönelik olduğu varsayılmaktadır. Bu yasal karinenin aksini (havale/eft’nin borcun ödenmesinden başka bir amaçla yapıldığını) iddia eden bu iddiasını ispat etmekle yükümlüdür.

PARA GÖNDERİRKEN NE YAPILMALI?

Para gönderdiğimiz kişiye güvenelim, güvenmeyelim her bankacılık işlemimizde açıklama yazmalıyız. Mesela bir kişiye borç para veriyorsak; ‘geri iade edilmek üzere borç olarak gönderilmiştir’ ya da bir araç satın alıyorsak ‘34 xx 56 plaka sayılı aracın satış işlemine istinaden gönderilmiştir’ şeklinde açık ve kısa şekilde açıklamalar yer almalıdır. Bu şekilde davranarak ileride doğması muhtemel sorunların önüne geçebiliriz.” dedi.

YARGI BU KONUDA NASIL BİR DURUŞ SERGİLİYOR?

Bu konuya da değinen Av. Meydan; “Bizim ana prensibimiz; iddia edenin iddiasını ispatlamasına yöneliktir. Yani, siz bir kişiye borç verdiğinizi iddia ederek borç verdiğinizi geri talep ettiğinizde eğer ki bu rakam HMK.200 uyarınca senetle ispat zorunluluğu olarak belirlenen ve her yıl güncellenen parasal sınırın üzerindeyse yazılı şekilde ispatlamalısınız. Diğer deyişle; parayı gönderdiğinizi ve bu paranın bir borç olduğunu belirtmelisiniz bu da banka üzerinden yapılan eft/havale işlemlerinde ancak açıklamaya bunun belirtilmesi ile mümkün olabilecektir.

Bu tarz bir ihtilafı değerlendiren Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 05.02.2019 tarihli ilamında; “Davacının davada delil olarak dayandığı ödeme belgelerinde paranın “borç” olarak gönderildiğine ilişkin bir açıklama yoktur. İspat yükü davacıda olup, bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde ispat külfetinde yanılgıya düşülerek, ispat yükü ters çevrilerek davanın kısmen kabulüne dair hüküm tesis edilmesi usul ve yasaya aykırı olup, kararın bozulmasını gerektirir şeklinde karar vermiştir.” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Gabar Dağı’nda “çok özel” bir kutlama! Bakan Bayraktar: İç cephemizi çok güçlü hale getireceğiz
  2. Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
  3. Araç sahipleri dikkat! 1 Aralık'ta başlıyor, cezası var
  4. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  5. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  6. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  7. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  8. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  9. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  10. Merkez Bankası rezervleri açıklandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.