Bahçede fabrikaya eleman yetişecek
Sanayiciler ihtiyaç duyduğu teknik personeli fabrikasının bahçesinde kuracağı meslek lisesinde yetiştirebilecek. 9’uncu sınıftan sonra öğrenci fabrikada çalışmaya başlayacak, sigortalı yapılacak. İşverene öğrenci başına 4 bin ila 6 bin 250 lira arası ücret ödenecek
Sanayicilerin yıllardır şikayetçi olduğu ara eleman sıkıntısı, ellerini taşın altına koyacakları yeni bir formülle aşılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, sanayicilerin ihtiyaç duydukları teknik personeli, kendi kuracakları okullarda yetiştirebileceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi konusunda çalışma hazırlanması talimatı verdiğini kaydeden Gülay, projeyi Avcı ve ilgili bakanlara arz ettiklerini anlattı.
Öğrenci başına teşvik
Hazırladıkları proje kapsamında, organize sanayi bölgesindeki sektör temsilcilerine teşvik verileceğini belirten Gülay, şöyle konuştu: “Özel meslek liselerinin OSB dışına da yapılması ve öğrenci başına onlara teşvik verilmesi söz konusu. Dolayısıyla sektör sahibi, istihdam garantisi verdikten sonra özel meslek lisesi açabilecek. Örneğin, Kayseri’deki bir fabrika, isterse fabrikasının bahçesine bir meslek lisesi yapacak. Kendisi müdürünü, öğretmenini görevlendirecek. Öğrenciler 9’uncu sınıfı tamamladıktan sonra fabrikada çalışacak, sigortaları yapılacak. Biz de öğrenci başına 4 bin ila 6 bin 250 lira arası ücreti iş verene teslim edeceğiz. Öğrencinin devlete maliyetinin yüzde 50 fazlasını vereceğiz. Sektör kendi insan gücünü yetiştirecek, fabrikasında çalıştıracak.”
Kayseri’den 5 teklif var
Bu çalışmayla ilgili 9 şehri gezdiklerini bildiren Gülay, “Sektörün bizden böyle bir talebi var. ‘Elimizi taşın altına koyalım, kendi çalışanımızı gerekirse kendimiz yetiştirelim. Önümüzü açın’ diyorlar. Kayseri’de bu konuyla ilgili 5 sanayi kuruluşundan teklif geldi. Henüz çalışma Bakanlar Kurulu’nda” şeklinde konuştu. Gülay, meslek liselerinin cazip hale getirilmesi için de 9 ve 10. sınıflarda iş yeri ile iş hastalığı sigortalarının başlatılacağını kaydetti.
Okullara hami olacaklar
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, her meslek lisesinin kendi alanında bir sektörle protokol yapması kaydıyla Okul Hamiliği Projesi’ni hayata geçirdiklerini anımsatarak, bunun hem sanayici hem de öğrenciler açısından faydalı olacağına inandıklarını ifade etti. Protokol yapılması için valiliklere genelge gönderdiklerini dile getiren Gülay, “Öğrenciler fabrikalarda beceri eğitimi alabilecek, hizmet içi eğitimlere katılabilecek. Okullarımıza teknoloji desteği verilmesi, buradan mezun öğrencilerin hamileri olan sektörle çalışmaları, protokolde yer alan hususlardan bazıları. Bunları hayata geçirdiğimizde sektörün beklediği yetişmiş insan gücüne kavuşacağımıza inanıyorum” dedi.