Şampiy10
Magazin
Gündem

Bağımsız milli enerji ete kemiğe büründü

Berat Albayrak, Enerji Bakanlığı döneminde Milli Enerji ve Maden Politikası’nı tanıtmış, “Türkiye’nin bir üst lige çıkması için bağımsız enerjiye, güçlü ve büyük Türkiye’ye ‘Evet’ diyoruz” demişti. O politika hızla hayat buldu. Son 6 ayda devreye alınan 926 megawatlık üretim kapasitesinin 756 megawatını, yani yüzde 81.6’sını yerli kaynaklar oluşturdu. İthal doğalgazın yerini jeotermal, çöp gazı aldı.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı her zaman sorun oluştururken, son dönemde alınan tedbirler meyvesini vermeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde büyük önem verdiği yerli milli enerji politikasının hayata geçtiği son verilerden net olarak görülebiliyor.

Türkiye’de Ocak-Haziran döneminde devreye alınan 926 megawat elektrik üretim kapasitesinin 756 megawatını (yüzde 81.6) yerli kaynaklar oluşturdu.

Enerji sektöründe yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımını artırma hedefi kapsamında, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve güneş enerjisi santrallerine yönelik yatırımlar çok hızlı arttı.

Kurulu güç 86 bin MW

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Haziran sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrikte toplam kurulu gücü 86 bin megawatı aştı.

Yılın ilk yarısında 926 megawat kapasiteli 58 elektrik üretim santrali faaliyete girdi. Bu santrallerden 44’ü yerli enerji kaynaklarından oluştu. Böylece Ocak-Haziran döneminde 756 megawat kapasiteye sahip yerli enerji santrali devreye alındı.

Bu dönemde 510.6 megawat kapasiteli 14 hidroelektrik santrali devreye alındı, 138.4 megawat kapasiteye sahip 16 rüzgar enerjisi santrali ve 80.5 megawat kapasiteli 2 jeotermal enerji santrali işletmeye girdi. Bu kaynakların yanı sıra biyokütle, çöp gazı ve güneş enerjisi santrallerinin oluşturduğu 26.5 megawatlık 12 santralde daha elektrik üretimine başlandı.

İthal gaza rağbet az

Yılın 6 aylık döneminde 132 megavat kapasiteye sahip 1 doğalgaz santrali devreye girerken, 24 megawat kapasiteli bir ithal kömür, 13.3 megawatlık bir doğalgaz-fuel oil santrali ile 1 megawatlık doğalgaz-sıvılaştırılmış gaz santrali de işletmeye alındı.

Öte yandan, yılın ilk yarısında elektrikte devreye alınan kapasite geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 azaldı. Geçen yıl Ocak-Haziran döneminde toplam 2 bin 69 megawat kurulu güce sahip 79 elektrik santrali devreye alınmıştı.

‘Büyük Türkiye’nin altı nasıl dolar?’
Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ tanıtım toplantısı yapmış ve sunumuna, “Gelecek dönemde de Türkiye’yi bir üst lige taşımak üzere yeni bir strateji için düğmeye bastık” sözleriyle başlamıştı.
“Büyük Türkiye’den bahsediyorsak, bunun altını enerjide nasıl dolduracağız?” sorusunu yönelten Albayrak, son 10 yılın ortalama enerji ithalatı maliyetinin 44 milyar dolar, maden ithalatının da 10.6 milyar dolar olduğunu anımsatmış, yaklaşık 55 milyar dolarlık bir enerji ithalatı yapıldığına ve bunun cari açık açısından çok önemli bir noktada bulunduğuna işaret etmişti.
Albayrak, işte bu gerçekten yola çıkarak elektrik tüketiminin kırılımında hem payın çeşitlendirilmesi hem de dengeli bir portföy oluşturulması konusunda yeni bir strateji izleyeceklerini aktarmıştı.
Hedef 3’te 2
Berat Albayrak, şöyle konuşmuştu: “2015’te başlattığımız bu sürecin altyapısını nakış gibi örmeye başladık. İthalata bağımlı olduğumuz çeşitlilik anlamında yerli kaynakların payının artırılması noktasındaki yerli kaynaklardan elektrik üretimini 2016’da yüzde 49.3’le en yüksek seviyeye çıkardık. Bu durum, elektrik üretimindeki dışa bağımlılığımızı belli bir noktaya taşıdı. Bundan sonra hedef en az 3’te 2. Buna kararlılıkla devam edeceğiz.”
İşte bu politikaların sonucu olarak sismik gemiler Akdeniz ve Karadeniz’de gaz ve petrol aramaya başladı. Nükleer enerji için çalışmalar hızlandırıldı. Rüzgar ve güneşte Türkiye’nin kurulu gücünü artıracak ihaleler yapıldı. Doğalgaz depolama tesislerinin kapasitesi artırıldı. Rüzgar türbini ve güneş paneli teknolojisinin yerlileştirmesinin önü açıldı.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.