Şampiy10
Magazin
Gündem

Babacan’a ‘süper yetkiler’

Yeni kabine yapısında, ekonomide ‘süper yetki’ yine Başbakan Yardımcısı’nda olacak

ABONE OL
Gülümhan GÜLTEN

BAŞBAKAN Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni kabine yapısında, ekonomide ‘süper yetki’ yine Başbakan Yardımcısı’nda olacak. Kabinenin 4 Başbakan Yardımcısı’ndan birinin ekonominin koordinasyonundan sorumlu olacağı, 12 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti’nin yeni hükümeti kurması halinde bu ismin şu andaki gibi yine Ali Babacan olacağı belirtiliyor

KABİNEDEKİ yeni yapılanmayla birlikte, ‘bakan yardımcılığı’ sistemi de başlıyor. Hükümette görev alan icracı bakanların hepsinin bakan yardımcısı olacak. Bu bakan yardımcıları hükümetle birlikte gelip, hükümetle birlikte gidecek. Bakan yardımcıları özel sektör de dahil olmak üzere parlamento dışındaki isimler arasından 3’lü kararnameyle atanacak

Başbakan’ın dün açıkladığı yeni kabine yapısıyla ekonomi bakanlıklarının da dağılımı belli oldu. Mevcut 27 üyeli Bakanlar Kurulu, 25 üyeli bir yapıya dönüşürken, yeni kurulacak olan 6 bakanlığın 3’ünü, dönüştürülecek 3 bakanlığın tamamını ekonomiyle ilgili bakanlıklar oluşturdu. Yeni kurulacak ekonomiyle ilgili bakanlıklar, ‘Ekonomi Bakanlığı’, ‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ ve ‘Kalkınma Bakanlığı’ olacak.

Öte yandan ‘Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ ile ‘Çevre ve Orman Bakanlığı’ birleştirilerek, tek bir bakanlığa dönüştürülüyor. Bu bakanlığın adı ‘Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’ olacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na dönüştürülecek. Ayrıca ‘Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ismi ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ olarak değiştiriliyor.

Kabinede ‘dokunulmayan’ ekonomiyle ilgili bakanlıklar Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile daha önce bölünmeleri gündeme gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları oldu. Bu bakanlıkların mevcut yapılarıyla aynen korunduğu görüldü.

Yeni kabinedeki ekonomiyle ilgili bakanlıklar değerlendirildiğinde ekonominin koordinasyonuna ilişkin “süper yetkinin” bir bakanlığa verilmediği, bu yetkinin Başbakan Yardımcılığı düzeyinde tutulacağı anlaşılıyor. Yeni kabinenin 4 Başbakan Yardımcısı’ndan birinin ekonominin koordinasyonundan sorumlu olacağı, 12 Haziran seçimlerinin ardından AK Parti’nin hükümet kurması halinde bu ismin yine Ali Babacan olacağı belirtiliyor.

Başbakan’ın dünkü ifadeleri de bu tahmini doğrular nitelikte. Başbakan, sorular üzerine, “Benim bir Başbakan Yardımcısı arkadaşım Sayın Babacan, bunların aynı zamanda fiili olarak, yasal değil fiili olarak koordinasyonunu yapıyordu hükümet içerisinde. Bu, bizim iktidarımızın ustalık döneminde de inşallah milletimiz bize bu yetkiyi vermesi halinde aynı şekilde devam edecektir” dedi.

Henüz açıklanmamış olmakla birlikte, Ziraat ve Halkbankası başta olmak üzere kamu sermayeli bankalar ile BDDK, SPK gibi bağımsız kurulların da doğrudan ekonomide süper yetkili Başbakan Yardımcısı’na bağlı olacağı belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı

Hükümet, Ekonomi Bakanlığı’nı, daha önce planlandığı gibi ekonominin tümünden sorumlu bir bakanlık olarak tesis etmedi. Yeni kabinede öngörülen Ekonomi Bakanlığı, halen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın yerini alacak.

Başbakan Erdoğan bu konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ekonomi Bakanlığı Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmede güçlü bir kurum olarak görev yapacak. Dış ticaretten sorumlu bakanlığımızın yerini alan bu bakanlık, dış ticaret, yatırım teşvikleri, yabancı ülkelerle ekonomik ilişkiler gibi alanlardan sorumlu olacak. Bu bakanlığımızın birimleri de şunlar:

İhracat Genel Müdürlüğü, İthalat Genel Müdürlüğü, Anlaşmalar Genel Müdürlüğü, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü. Tabii ki ağırlıklı olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın şu ana kadar neyse çerçevesi, bu çerçevede bu çalışmalar yürütülmüş olacak.’’

DOKUNULMAYANLAR

Daha önce bölünmeleri gündeme gelen başta Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları aynen korundu. Dokunulmayan bakanlıklar arasında Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı da yer aldı.

GAP için Kalkınma Bakanlığı kuruluyor

YENİ kurulacak Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi’nin da bağlı olduğu ve halen Cevdet Yılmaz tarafından yürütülen Devlet Bakanlığı yerine kurulduğu belirtildi. GAP, DAP (Doğu Anadolu Projesi) ve KOP Konya Ovaları Projesi) da Kalkınma Bakanlığı’nın yetki alanında bulunacak.

TÜBİTAK ve TÜBA, Sanayi Teknoloji Bakanlığı’na veriliyor

Sanayi Bakanlığı’nın dönüştürüldüğü “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı”na “bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesi” görevi de veriliyor. Bu kapsamda TÜBİTAK’ın da bu bakanlığa bağlanmasına karar verildi. TÜBA’nın da (Türkiye Bilim Akademisi) bu bakanlıkla ilişkilendirileceği belirtildi. Yeni oluşturulan bu bakanlığın birimleri şöyle olacak: Sanayi Genel Müdürlüğü, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü.

Bayındırlık sona eriyor Şehircilik Bakanlığı geliyor

YENİ kurulacak “Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı” orman, çevre ve imar konularından sorumlu olacak. Bakanlık, her tür ve ölçekteki fiziki planlar ve bunların uygulanmasına yönelik temel stratejileri belirlemekle yükümlü tutuluyor. Ormanlar ve su kaynakları da bu bakanlığın sorumluluk alanında olacak. Yeni bakanlığın hizmet birimleri ise şöyle olacak:

İmar ve Planlama Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü.

İç Ticaret, Gümrük Bakanlığı’na aktarılıyor

Yeniden yapılandırılacak olan Sanayi Bakanlığı’nın “ticaret”le ilgili görevleri yeni oluşturulacak “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı”na aktarılıyor. Bu kapsamda halen Sanayi Bakanlığı bünyesinde bulunan İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile ilgili hizmet birimleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın birimleri haline getirilecek. Başbakan dönüştürülen bakanlıklarla ilgili sorular üzerine, “Somut konuşuyorum; Şu anda Nihat Bey’in (Nihat Ergün) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki işlevi neyse onu şu andaki Hayati Bey’e (Hayati Yazıcı) devretmiş oluyoruz” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  2. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  3. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  4. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  5. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  6. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  7. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  8. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!
  9. Dövizcilerden sahte dolar uyarısı! 50 dolarlık banknotlara dikkat!
  10. Elektrik sektörü Electricity Eurasia Fuarı’nda buluşacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.