Atatürk Havalimanı kapanırsa % 50 EBİTDA kaybı yaşarız
TAV’ın CEO’su Sani Şener, “Atatürk Havalimanı’nın kapanmasından yüzde 50 EBİTDA kaybı yaşayabiliriz. EBİTDA kaybının 30 baz puanını 5 yıl içinde telafi edeceğiz” dedi.
Havalimanı yapımı ve işletmeciliğinde dünyanın en büyük grupları arasında yer alan TAV’ın iş modeli ve büyüme stratejisi Harvard Business School’da ders oldu. Çalışma, TAV’ın küresel pazarda önemli bir markaya dönüşme yolculuğunu anlatıyor, entegre hizmet sunmaya dayanan iş modeliyle rakiplerinden ayrıştığını vurguluyor. Konuyla ilgili basın toplantısından sonra Bloomberg HT’ye konuşan TAV’ın CEO’su Sani Şener, “Atatürk Havalimanı’nın kapanmasından yüzde 50 EBİTDA kaybı yaşayabiliriz. EBİTDA kaybının 30 baz puanını 5 yıl içinde telafi edeceğiz” diye konuştu.
TAV Grubu’nun büyüme planlarına da değinen Şener, başlangıçtan bu yana inovasyona dayalı akıllı büyümeyi hedefleyen farklı bir iş modeli oluşturduklarını vurguladı. Şener, şöyle devam etti: “3 yıl 8 ay ve 20 günlük bir projeye başladık. 2000 yılında İstanbul’da sadece 10 milyon yolcumuz vardı. Şu an 7 ülkede 14 havalimanında yılda 102 milyon yolcu ağırlıyoruz. Yer hizmetlerinden duty free’yeTAV’ın ürün ve hizmetleri 16 ülke 70 havalimanında yer alıyor. Havalimanı inşaatında dünyada ilk sıradayız. Finansal yetkinliğimiz ve operasyonel yeteneklerimizle dikey ve yatay entegrasyonun en iyi örneklerinden birini oluşturan iş modelimizle havalimanı işletmeciliğinde tüm dünyada tercih edilen bir marka haline geldik.”
Neden TAV seçildi?
Harvard Business School öğretim üyesi Prof. Dr. Juan Alcacer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Öğrencilerimize dünyada ilginç ve önemli yönetim öğretileri sunabilecek şirketler ve organizasyonlar arıyoruz. Birkaç yıl önce Türkiye’yi ziyaret ettiğimde TAV yöneticileri ile tanıştım; şirketin iş modelini ve stratejik yol ayrımlarını öğrenme şansını elde ettim. TAV’ın öğrencilerin iyi yönetim uygulamalarını keşfedebilecekleri harika bir ortam oluşturduğunu düşündüm ve vaka çalışmasını ortaya çıkardık.”