Şampiy10
Magazin
Gündem

Artık Google’a değil Yaani’ye soracağız

Turkcell, Türkiye’yi kendi arama motoruna sahip ülkeler ligine taşıdı. Yerli ve milli arama motoru Yaani dün tanıtıldı. Anadili Türkçe olan ve aranan kelimeleri daha iyi algılayan Yaani, konum tabanlı aramalara da çok iddialı bir giriş yapıyor

ABONE OL
Vatan Haber

Geçen yıl Türkiye’nin en büyük veri merkezini kuran Turkcell, geliştirdiği küresel servislerle de Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması için çalışıyor. Bu amaçla şimdi de Türkiye için geliştirilen arama motoru Yaani kullanıma sunuldu. Yaani’yi farklılaştıran özelliklerin başında Türkçe’yi çok iyi anlaması geliyor. Ayrıca konum bazlı aramalarda en yakın seçenekleri ilk sıralarda göstermesi açısından da Yaani ile yeni bir dönem başlıyor.

Yaani uygulamasını indiren Turkcell’lilere 1 GB’lık ek internet kotası sunulurken, uygulama içerisinde yapılan aramalar ve sonuçlarının gösterildiği sayfalardaki data kullanımı Turkcell’lilerin internet kotasından düşmüyor. Ek olarak, Turkcell’lilere Yaani’yi kullandıkça her ay 1 GB’lık internet paketi tanımlanıyor.

Sembolü nazar boncuğu

Arama yapıldıkça öğrenen arama motoru Yaani’nin sembolü nazar boncuğu. Kendi arama motoruna sahip olmanın Türkiye’yi dünyada sayılı ülkeler arasına soktuğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dünyada gücün kaynağının değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Artık veri en önemli güç. Bu yeni dönemde söz sahibi olmak istiyorsak dijital verilerimizi kendi ülkemizde tutmak ve bunları işleyerek yenilikçi servislere dönüştürmek zorundayız. Verileri işlemediğiniz sürece elinizde veri olmasının anlamı yok. Bugüne kadar geliştirdiğimiz servisler sadece Türkiye’de değil dünyada da milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdi Yaani ile bir adım daha atarak en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına giriyoruz. Bu Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru.”

Türkiye’nin en büyük veri merkezini Gebze’de açtıklarını kaydeden Terzioğlu, “Veri merkezini yapıp işin içinden çıkamayız. Önemli olan bu veri merkezi üzerinde çalışan servisleri de geliştirmek. Yaani’nin verilerini de Gebze Veri Merkezi’mizde saklayacağız. Türkiye’nin kullanım alışkanlıklarına göre tasarlanan Yaani, Türkçeyi çok iyi anlıyor. Biz arama yaptıkça o öğreniyor. Bu sayede her seferinde karşımıza daha iyi arama sonuçları çıkartacak” diyerek tüm Türkiye’den Yaani’yi kullanmalarını istedi.

Hedef % 25’lik pazar payı almak

Arama motorları içinde Google’ın mutlak bir hakimiyeti bulunuyor. Rus Yandex Türkiye pazarına girdi ancak pazar payı yüzde 3’lerin biraz üzerine çıkabildi. Turkcell, Yanii’de iddialı bir pazar payı hedefi de koydu. Öncelikli hedef yüzde 25 olarak belirlenirken, bölge ülkelerinde de Yaani’nin kullanımının artırılması hedeflendi.
Arama motorunun isminin neden Yaani olduğu sorusuna Kaan Terzioğlu, “Türkiye’nin arama motoruna isim ararken, hem Türkçe hem akılda kalıcı ve basit olmasını istedik. Türkçede çok fazla kullandığımız bir kelime olan “Yaani” bizim hedefimiz olan Ortadoğu ve Rusya pazarlarında da kullanılan bir kelime. Arapça’da benzer anlama geliyor, Rusça’da da söylemesi çok kolay.”
Terzioğlu, şöyle devam etti:
“Öncelikli hedefimiz elbette Türkiye ancak global servislerdeki deneyimimiz de bize bir şey öğretti: Türk insanının beğendiği uygulamalar yurt dışında da çok başarılı oluyor. Türkiye’de başarılı olduktan sonra bölgesel ölçekte başarılı olmamak için hiçbir neden yok. Bizim Yaani ile öncelikli hedefimiz yüzde 25’lik pazar payına ulaşmak.”
Akıllı telefonlara yüklenip gelecek
Anadili Türkçe olan Yaani’nin en önemli özelliklerinden biri, Türkçe’nin farklı dil bilgisi yapısını anlayabilecek şekilde geliştirilmiş olması. Böylece Yaani Türkçe aramalarda çok daha doğru sonuçlarla kullanıcıların karşısına çıkacak. Yaani, kullanıcıların aramalarına göre bir süre sonra alışkanlıklarını ve gerçekten ne aramak istediklerini öğreniyor. Daha önce yapılan aramaların benzerleri daha arama yaparken kullanıcıya gösteriliyor. Kaan Terzioğlu, Yaani’nin büyümesindeki en önemli adımlardan birisinin de akıllı telefon entegrasyonu olduğunu vurgulayarak, “Bugüne kadar 2.5 milyondan fazla satılan popüler bir akıllı cihaz serimiz var. Bundan sonra geliştireceğimiz tüm T Serisi akıllı cihazlarımızda da Yaani yüklü olarak gelecek. Bunun yanı sıra Türkiye’nin önde gelen yerli üreticilerinden General Mobile hali hazırda Yaani yüklü olarak satılan ilk cihaz. Yine Vestel ile de görüşmelerimiz sürüyor. Amacımız Türkiye’de satılan tüm cihazlarda ilk kurulum aşamasında Yaani’nin arama motoru seçeneği olarak kullanıcıya sunulması” dedi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.