Adada 25 milyar $’lık çözüm seferberliği
Davos’ta, Kıbrıs’ta bir çözüm sonrası tazminatlar için gerekecek 25 milyar dolarlık kaynak gündeme geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da özel olarak zirveye davet edildi.
Kıbrıs’ta bir çözüm sonrasında ortaya çıkacak yaklaşık 25 milyar dolarlık ‘finansal kaynak’ açığı, IMF ve Dünya Bankası’nın yakından ilgisini çekti. Kıbrıs’taki son durum, İsviçre Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda üst düzeyde ele alındı. Tazminatların IMF ve Dünya Bankası’ndan alınacak uzun vadeli kredilerle ödenmesi için çalışma başlatıldı.
Foruma katılan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis da konuyu Gündeme getirdi.
Akıncı ile Anastasiadis’in talimatıyla harekete geçen BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de, IMF ve Dünya Bankası’na mektup yazdı ve teknik destek istedi. IMF ve Dünya Bankası başkanları da bir ekibini Kıbrıs’a gönderdi ve çözüm ile oluşacak ekonomik artılar ve eksilerle ilgili çalışma başlattı.
Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta temaslarda bulunan heyetler, müzakereciler ve ekonomi uzmanlarıyla görüşmeler yaptı. ABD Hazine Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Daleep Singh de, KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür ile bir araya geldi ve ekonomik konularda nelerin yapılacağını ele aldı. ABD’nin de, tazminatların ödenmesi konusunda ‘uzun vadeli’ kredi verilmesi konusuna sıcak baktığı belirtildi.
Bankadan destek
Bu çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Akıncı, özel olarak Davos’a davet edildi. Takip edilen temaslarda Akıncı’nın en önemli gündem başlıklarından biri de çözümün maliyeti oldu. Davos’ta ilk gün devlet ve hükümet başkanlarına verilen yemekte Akıncı, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile aynı masayı paylaştı. Akıncı bu konuda, “Dünya Bankası başkanıyla aynı masada yemek yedik. Onlar da destek vereceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu. KKTC Lideri, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı görüşmelerde konuya atıflar yaptı. Aldığı cevaplar olumlu oldu.
Akıncı, “Uluslararası güçlü kollektif bir çabaya ihtiyaç olacak. Finansman anlamında da teknik anlamda da” dedi. Akıncı, “Uluslararası desteğin yanımızda olması iyi bir şey. Burada (Davos) bir mesaj verdik ve mesaj aldık. Aldığımız mesajda bize bu desteğin gösterileceğini anlıyoruz. Çözümün maliyeti konusunda zaten çalışmalar başlamış durumda” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çözümün maliyetini ele alırken, ortaya çıkacak kazanca da” dikkat çekti ve “Çözüm ile birlikte ekonomik kalkınma olacak. Yatırımlar artacak. Dünya ekonomisi ile entegre bir sistem olacak. Bunları görmek gerekir” dedi.
Doğalgaz ve su
Akıncı, Anastasiadis’le katıldığı panelde de Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz üzerinden önemli mesajlar verdi. Akıncı, hidrokarbon’un çatışma ve gerilimden çok bir barış, istikrar ve işbirliği vazifesi göreceğini belirterek, doğalgazın Türkiye üzerinden AB’ye aktarılmasının en işlevsel seçenek olduğunu kaydetti. Mustafa Akıncı, Türkiye’den adaya giden suyun da önemine dikkat çekti.
Kaynak: Milliyet