Şampiy10
Magazin
Gündem

7 fil ağırlığında aracı taşıyacağız büyük göçe hazırız

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, yeni havalimanına yaklaşık 15 bin ayrı ekipmanın taşınacağını söyledi. Sadece kendilerine ait 10 bin ekipmanı 5 bin TIR’la 45 saatte taşıyacaklarını belirten Aycı “Bunlar öyle ufak tefek malzemeler değil. 7 fil ağırlığında 44 tonluk pushback’ler de var” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, dün 2’nci çeyrek finansal sonuçlarını açıklamak üzere gazetecilerin karşısına çıkarken yeni havalimanına taşınma sürecinde yapılan hazırlıkları da anlattı. Öncelikle, “Madem burası dünyanın en büyük havaalanı olacak, ‘3’üncü havalimanı’ söylemini artık bırakalım. Burası her anlamda 1 numaralı bir havaalanı olacak” dedi.

Bilindiği üzere yeni havalimanı 29 Ekim’de açılacak. Atatürk Havalimanı’ndan taşınma işlemi yaklaşık 45 saat sürecek. Bu sürecin sonunda 31 Ekim saat 14:00 itibarıyla yeni havalimanından ilk uçuşun Ankara seferi ile başlaması planlanıyor. Yurt dışına ilk seferler KKTC ve Azerbaycan’a yapılacak.

Havacılık göçü

Aycı, gerek ekipmanlarla gerekse 33 bin personelin gidişi ile bunun büyük bir göç olacağını, o saatlerde tüm dünyanın gözünün Türkiye’nin üzerinde olacağını söyledi. Aycı, bu seferin Kartaca Kralı Hannibal’in Roma Seferi ya da Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmek üzere yaptığı sefer kadar büyük olduğunu ifade etti. Bazı rakamlar paylaşan Aycı, şöyle konuştu: “33 bin personel sadece bize ait olan kısmı. Diğer personelle birlikte 40 bine yakın kişi yeni havalimanına gidecek. Aynı zamanda 15 bin teçhizat da kısa süre içinde taşınacak. Bazıları kendi tekerlekleri üzerinde gidecek, ancak çoğu da TIR’larla taşınacak. Bu konuda Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarından biri ile anlaştık. Planlamaları yaptık. Bu 15 bin teçhizatın 10 bini bize ait. Aralarında çok büyük parçalar da var. Mesela 44 ton ağırlığında pushback’ler var. (Pushback’ler uçakların taksi pozisyonundan ayrılması için onları çekmek amacıyla kullanılan araçlar). 44 ton derken de 7 fil ağırlığında bir araçtan söz ediyoruz. Ya da dolu bir A320 uçağının yarısı kadar bir ağırlıktan. Bu taşınmada Basın Ekspres yolu kritik olacak. Karadan taşınma aynı 1453’teki İstanbul’un fethinde gemilerin karadan Haliç’e indirilmesi gibi olacak. Bizimki de havacılık tarihinin en büyük göçü olacak. Böyle bir vizyonu ortaya koyanlara şükranlarımı sunuyorum.”

Maliyet 650 milyon $

Aycı, 5 bin TIR’ın uç uca eklendiğinde yaklaşık 300 kilometrelik bir hat oluşturduğuna, bu ev değiştirme hadisesini bütün dünyanın izleyeceğini ve merakla beklediğini de belirtti. Aycı, taşınma ile ilgili geçtiğimiz günlerde 650 milyon dolarlık bir maliyetten söz etti. Toplantıda maliyet rakamı vermedi ve “Bilançomuzu görüyorsunuz. Bu taşınma bize ilave yük getirmeyecek. Zaten iyi kazandık” dedi.

Uçaklardaki her 100 koltuğun 81’i doldu
THY, 2’nci çeyrek bilançosunu açıkladı. 441 milyon TL’lik kâr ile geçen yılın 194 milyon TL’lik zararı telafi edildi ve yeniden kâra geçildi. Yolcu sayısı yüzde 17.8 artarken doluluk yüzde 80.4 ile tarihi seviyesine çıktı
THY, geçen yıl 2’nci çeyrekte yazdığı 194 milyon liralık zararın ardından bu yıl 2’nci çeyrekte 441 milyon lira net kâr açıkladı. THY’nin 2’nci çeyrek gelirleri yüzde 48 artışla 13.84 milyar lira oldu. Yolcu sayısı ve doluluk oranlarında iyileşme, maliyet düşürücü tedbirler ve birim gelirlerdeki artışın yanı sıra, kur etkisi ve finansman giderlerindeki gerileme şirketin net kâra dönmesinde öne çıkan unsurlar oldu. Finansman giderleri 2’nci çeyrek sonu itibarıyla geçen yıl aynı döneme göre 719 milyon dolardan 335 milyon dolara geriledi. Bilanço, kur kaynaklı olarak da yabancı para cinsi gelir ve gider dengesinden de olumu etkilendi.
THY’nin gelirlerinin yaklaşık yüzde 57.5’i dolar, yüzde 27’si euro, yüzde 14’ü TL cinsi. Giderlerinin yüzde 56.4’ü dolar, yüzde 12.5’i euro, yüzde 25.7’si TL cinsi. Şirketin yabancı para cinsi gelirlerinin yabancı para cinsi giderlerinden düşük olması bilançoyu destekledi. İlk 6 aylık dönem itibarıyla THY 127 milyon lira net kâr elde ederken; şirket geçen yıl aynı dönem 1.62 milyar lira zarar yazmıştı. İlk altı aylık dönemde gelirler ise yüzde 46 artışla 24.4 milyar lira olarak gerçekleşti.
Beklenti de iyileşti
İkinci çeyrek sonuçlarının ardından şirket 2018 sonuna ilişkin yolcu, doluluk, ciro ve EBITDAR marjı beklentilerini de hafif yukarı yönlü revize etti. Buna göre, sene başında 11.8 milyar dolar olarak öngörülen 2018 gelir beklentisi 12.5 milyar dolara; yüzde 23-24 bandında öngörülen konsolide EBITDAR marjı da yüzde 25’e yükseltildi. Toplam yolcu sayısı beklentisi 74 milyondan 75 milyona revize edilirken; dış hat yolcu beklentisi 41 milyondan 42 milyona yükseltildi. İç hat yolcu tahmini 33 milyonda tutuldu. Daha önce yüzde 79-80 olarak öngörülen yolcu doluluk oranı “Yaklaşık yüzde 81” olarak revize edildi.
Petroldeki artışa rağmen gelirini yüzde 30 artırdı
THY’nin toplam gelirleri, 2018 yılının ilk yarı yılında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 gibi önemli bir artış göstererek 6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece 2017 yılını başarılı bir şekilde geride bırakan THY, 2018 yılının ilk yarısında hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde artırmayı başardı. THY, bu yıl yaklaşık 12.5 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedefliyor. 2017 yılının ilk yarısında 17 milyon dolar olan esas faaliyet kârı, 2018 yılının ilk yarısında yükselen petrol fiyatlarına rağmen artan talep ve birim gelirler ile birlikte önemli bir artış göstererek 258 milyon dolar olarak kaydedildi. İlker Aycı giderlerin sadece yüzde 11.3 arttığını bunun yüzde 5.6’lık kısmının petroldeki artıştan kaynaklandığını ifade etti. Aycı, kurlarda yaşanan artışın şirkete etkisinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “THY yurt dışı satışları döviz bazında yapıyor. Döviz cinsi borçlarımız için de riski dağıtıyoruz ve bunu iyi yönetiyoruz. Kurlardaki artışın bilançomuza olumsuz bir etkisi yok. Hatta bilançoya olumlu yansıyor.”
43 körük, 16 bin metrekarelik lounge
Yeni havalimanın 76.5 milyon metrekare arazi üzerine kurulduğuna dikkat çeken Aycı, terminalde kullanım alanının 1.4 milyon metrekare olduğunu bunun 664 bin metrekarelik kısmının kendilerinin yaptığı inşaatlardan oluştuğunu söyledi. Sadece dış hatlarda 10 bin metrekarelik bir lounge hazırladıklarını ifade eden Aycı, iç hatlarla beraber lounge’a ayrılan alanın 16 bin metrekareyi bulduğunu ifade etti. Yeni havalimanının 35 bin metrekare ile dünyanın en büyük duty freelerine sahip olduğuna da dikkat çeken Aycı, yeni lounge’larda çocuklar için çok geniş oyun alanları tasarladıklarını ve başka sürprizleri olacağını da ifade etti.
En büyükten de 4 kat daha büyük
Yeni havalimanının Bozcaada’nın iki katı büyüklüğünde olacağına işaret eden İlker Aycı, “Dünyanın en büyük kapasiteli havalimanı olan Atlanta, 1.902 hektar alan üzerine kurulu. Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul’un yeni havalimanı 7.594 hektar alana sahip. Londra’daki Heatrow havalimanının kapasitesi 73.4 milyon yolcu ve yer kapladığı alan 1.227 hektar. Atatürk Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 61.3 milyon ve 1.165 hektar alana kurulu” diye konuştu.
Aycı, yeni havalimanına ulaşımla ilgili olarak şunları söyledi: “Metronun açılmasıyla havalimanından 26 dakikada şehir merkezine ulaşılacak. Yeni havalimanında 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark yer alıyor. Açık otoparkın kapasitesi ise 22 bin. Yani toplamda 40 bin araç kapasitesine sahip otopark yer alıyor. Bu arada Sabiha Gökçen’deki faaliyetlerimiz de aynı şekilde devam edecek.”
500 uçak hedefini geçersek üzülmeyiz
THY, bu sene içerisinde açılan Freetown, Semerkant, Krasnodar ve Moroni hatları ile birlikte 122 ülkede, 49’u yurt içi, 255’i yurtdışı olmak üzere toplam 304 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. En son teknolojiye sahip, çevreye duyarlı yeni nesil uçak siparişleriyle 2023’te yaklaşık 500 uçaklık bir büyüklüğe ulaşacak THY’nin filosu bugün 215’i dar gövde, 92’si geniş gövde ve 18’i kargo uçağı olmak üzere toplam 325 uçaktan oluşuyor. Aycı, “Biliyorsunuz 2023 için 500 uçaklık bir filo hedefimiz var. Bunu bir miktar geçmekten de üzülmeyeceğiz” dedi.
Kargoda ilk 8’deyiz ilk 3’e gireceğiz
İlker Aycı, kargoda geçen yıl büyümelerinin miktar olarak yüzde 28’i, gelir olarak da yüzde 35’i geçtiğini kaydetti. Aycı, dünyanın en büyük hava kargo taşıyıcılarından biri olma hedefi ile çalışmalarını sürdüren Turkish Cargo’nun 2018 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla yaklaşık 660 bin ton kargo taşıdığını söyledi. Kargo gelirlerinin yüzde 35’lik artışla 784 milyon dolara ulaştığını kaydeden Aycı, “İlk 8 içerisine girdik. Hedefimiz kargoda ilk 3 büyük şirketten biri olmak” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.