25 yıl daha beklerler
Türk Telekom CEO’su Paul Doany, ortak fiber altyapısı kurmaya hazırlanan telekom şirketlerini eleştirdi: “Bu, pratikte mümkün değil. GSM operatörleri 2-3 yıldır bu konuyu konuşuyor. Görünüşe bakılırsa çeyrek yüzyıl daha konuşmaya devam ederler gibi” dedi
Türkiye’de toplam fiber altyapısı 311 bin 214 kilometre uzunluğunda. Türk Telekom, bu altyapının 245 bin 820 kilometresine sahip, diğer işletmeciler 65 bin 394 kilometreyi paylaşıyor. Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve alternatif operatörler fiberde mükerrer yatırımları önlemek için ortak altyapı şirketi kurmaya hazırlanırken, Türk Telekom buna yanaşmıyor.
Fiberde ortak altyapı şirketinin pratikte mümkün olmadığını belirten Türk Telekom CEO’su Paul Doany, ”GSM operatörleri 2-3 yıldır bu konuyu konuşuyor. Görünüşe bakılırsa çeyrek yüzyıl daha konuşmaya devam ederler gibi” dedi.
Türkiye’ye uygun çözüm
Mobil Dünya Kongresi’nde rakip GSM operatörleri ile Türliye’de yürüttükleri ortak operasyonlar hakkındaki sorunlara değinen Doany, fiberde paylaşım sorunu bulunmadığını, ‘mükerrer yatırım’ sorunu yaşandığını söyledi. Mükerrer yatırımların azalmasıyla maliyetlerin de düşeceğini ifade eden Doany, şunları söyledi:
“Konuya çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Şu an 10 yıllık taahhüt veren operatörlere ciddi indirimler veriyoruz. Biz bu teklifi ilk olarak Turkcell’e yaptık. Tabii akıllarındaki şey o olmadığı için bunu istemediler. Anladıkları zaman bunun onlar için tek çözüm olduğunu ve çok daha ucuza mal edeceklerini görecekler. Turkcell şu an buna ihtiyaç duymuyor ama 2 sene sonra ihtiyaç duyacak. Almanya’daki kablolu TV için Vodafone ile Deutsche Telekom’un birbirlerine nasıl saldırdığını farketmişsinizdir. Bunun olmaması için Türkiye’de, Türkiye’nin koşullarına uyan bir çözüm bulacağız.”
Doany, konuşan değil yapan taraf olmayı tercih ettiklerini, öncelikle küçük operatörlerden başlayacaklarını ifade etti.
Tambu Arapça ve Almanca da yazacak
Dijital yerli klavye Tambu ile 5 milyon kullanıcıya ulaştıklarını belirten Paul Doany, “Tambu’yu yan hizmet olarak sunmayı planlıyoruz. 2 operatör ile temas halindeyiz. 3’üncü de ilgileniyor. Yakında Arapça ve Almanca dil seçeneklerini de eklenecek. Bunun içerisine lokasyon bazlı özellikler ve e-ticaretle ilgili hizmetler koyacağız. Klavyede Google’a özel alan olacak. Çok yakında iki yeni hizmetimiz daha gelecek” dedi.
Bağlantılı evler ve elektrikli araç şarjı için hamle geliyor
Türk Telekom’un yakın zamanda planladığı operasyonlar hakkında konuşan da paul Paul Doany, enerji, eğitim, sağlık ve akıllı şehirlere odaklanacaklarını belirtti. Doany, “Ses artık öldü, gelecek veride. Teknoloji verinin çok hızlı taşınabileceği seviyeye ulaştı. 3G, 4G derken 5G gelecek ve bu süreçte elinde bağlantı olanla olmayan arasındaki uçurum açılacak. Bu nedenle genişbant penetrasyonu çok önemli. İşletmelerin geleceği kesinlikle daha fazla veri ihtiyacı doğuracak. Biz de işletmelere destek olacağız. Nesnelerin İnterneti (IoT) ile enerji, sağlık ve eğitim konularına ciddi katkılar sağlayabiliriz. Buna e-ticareti de ekleyebiliriz. Bir başka önemli gelişme de akıllı şehirler. Akıllı şehirler için ulaştırma yönetimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Uydu üzerinden evlerin bağlanması konusunda da çalışmalarımız var. Bunu uydu üzerinden yapmayı hedefliyoruz. Maliyetimiz çok düşük olacak. Titizlikle üzerinde durduğumuz bir nokta da elektrikli araçlar ve bunların şarjı. Bu noktalarda da hamlelerimiz olacak. Bazı şirketlere bakıyoruz” ifadelerini kullandı.