Şampiy10
Magazin
Gündem

16 milyarlık ÖTV’den vazgeçemeyiz

Maliye Bakanı Ağbal, enflasyonda 0.5 puanlık düşüş için 16 milyarlık vergiden vazgeçmelerinin gerektiğine dikkat çekerek, “Bu da bütçeye önemli yük getirir. ÖTV indirimiyle ilgili çalışma yok” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Maliye Bakanı Naci Ağbal, akaryakıtta ÖTV indirimi tartışmalarına son noktayı koydu. Ağbal, akaryakıtta vergi düzenlemesiyle ilgili bir çalışmanın olmadığını söyledi. ÖTV indiriminin iyi niyetli bir talep olduğunu belirten Ağbal, “Enflasyonu oluşturan esas faktörleri ortadan kaldıracak tedbirleri almalısınız, ÖTV’deki indirim geçici olur ve beklenen etkiyi göstermez” dedi.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Maliye Bakanlığı’nın fiyat esnekliği az olan mallarda ÖTV indirimine gitmesi gerektiğini söyleyerek, “Örneğin akaryakıt gibi Merkez Bankası’nın politikalarını destekleyecek şekilde gerekli adımların atılması gerekiyor” açıklamasını yapmıştı.

TÜFE’ye etkisi sınırlı

TV’de ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Naci Ağbal, ÖTV’nin bütçe gelirlerinde önemli bir kalem olduğuna dikkat çekerek, “Yaklaşık 130 milyar TL para topluyoruz, bunun yüzde 46’sı akaryakıttan geliyor. Bugün vergi indirimi yoluyla enflasyonda mekanik olarak ilk anda 0.5 puanlık bir düşüş için 16 milyar TL’lik vergiden vazgeçmemiz gerekiyor, bu da bütçeye önemli bir yük getirir. Enflasyonu oluşturan sesas faktörleri ortadan kaldırmadan atılacak bir ÖTV adımı TÜFE üzerinde ancak geçici bir etkisi olur” diye konuştu.

Maliye Bakanı Ağbal, şöyle devam etti:

“Enflasyonun süratle tek haneye inmesi önemli. Maliye politikası para politikası ile uyum içinde olacak. Enflasyonu oluşturan dinamiklere bakınca vergi artışı kaynaklı olmadığı ortada. Enflasyondaki artış daha çok döviz kuru ve ithalat fiyatları kaynaklı. Emtia ve petrol fiyatında da yukarı yönlü eğilim var. Son 1-1.5 yıldır gerçekleşen enflasyonda döviz kuru önemli bir faktör. İç talep canlı, bu da etkiliyor. ÖTV indirimi talebi iyi niyetli bir talep. Enflasyonu aşağı çekmeye yönelik olabilecek alternatiflerden birisi.”

İlave gelirlerle düzeltiriz

Borçlara yönelik yapılandırma hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “183.5 milyar liralık alacağı yapılandırıyoruz. Vergi ve vergi cezası borçları, sosyal güvenlik primleri, idari para cezaları, belediyelerin katı akıt ücretleri, öğrencilerin kredi borçları var. Çok kapsamlı... Buradan ilk yıl
15-16 milyar lira gelir elde etmiş olacağız” diye konuştu.
Ağbal, şöyle devam etti: “Önümüzde birkaç yılda oluşturucağız ilave gelirlerle yaptığımız artışları çevirebileceğimizi görüyoruz. Düzenleme bütçede yukarı yönlü giderleri artırıyor ama kalıcı şekilde bütçe dengesinin önümüzdeki yıllarda da sürdürülebilir olması yönünde çalışmalarız var.”
S&P’nin zamanlaması ilginç
S&P’nin not indirimine de değinen Naci Ağbal, “Zamanlaması ilginç. Türkiye bir seçime gidiyor. Bu ortamda bile Merkez Bankası para politikası alanında bir karar almış. Burada raporun içinde olan tereddütlerle ilgili konular tartışılabilir. Bu açıklama politik saiklerle yapıldığı izlenimi veriyor. Burada ciddi bir kredibilite kaybı söz konusu” dedi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.