132 milyon YTL’lik tasarruf sağlayacak
.
YAZ saati uygulaması başladı. Türkiye’de gün ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için dün sabaha karşı 03.00’te saatler bir saat ileri alındı. Enerji Bakanlığı, yaz saati uygulamasında, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerle paralellik sağlamak için ilk kez bu yıl, saat 01.00’de değil de Türkiye ile aynı zaman diliminde (GMT+3) bulunan Yunanistan ve Bulgaristan’la birlikte 03.00’te yaz saati uygulamasına geçileceğini duyurmuştu.
Geri alınacak mı tartışması
Yaz saati uygulamasıyla yılda 132 milyon YTL’lik enerji tasarrufu sağlayacağımız da açıklandı. Uygulama, 28 Ekim Pazar günü saat 04.00’te saatlerin 1 saat geri alınmasıyla sona erecek. Ancak tasarrufu artırmayı hedefleyen Enerji Bakanlığı’nın başlattığı yeni çalışma benimsenirse gelecek yıldan itibaren saatler geri alınmayacak.
Tüketim azalacak
Yılda 132 milyon YTL’yi bulan tasarrufu daha da artırmayı hedefleyen Enerji Bakanlığı, böylece saat farkı sebebiyle havanın erken karardığı Doğu illerinde enerji tüketiminin de azatılmasını öngörüyor. Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa ülkeleri ile saat farkı oluşacağı ve ticareti sıkıntıya sokacağı gerekçesi ile uygulamanın kalıcı olmasına olumsuz görüş bildirdi.
Bağdat saat dilimine geçtik
Bu arada ileri saat uygulamasından önce Atina-İstanbul saat diliminde yer alan Türkiye yeni uygulamayla Kuveyt, Bağdat, Moskova ve Nairobi’nin saat dilimine geçti. Yani bir anlamda 132 milyon YTL’lik tasarruf için, Asya ve Afrika’nın saat dilimine geçtik. Tüm dünyada artık saat dilimine bakanlar, dünden itibaren Türkiye’yi ’Atina-İstanbul’ diliminde değil de ’Kuveyt-Bağdat-Nairobi (Kenya)’ ile yan yana görecek.