Şampiy10
Magazin
Gündem

116 patrona HAYALİ DAVASI

Teşekkül oluşturarak hayali ihracat yoluyla kaçakçılık yapmakla suçlanan işadamları arasında ÜNLÜ İSİMLER VAR

ABONE OL
Vatan Haber

Orhan Aslıtürk ve Muhammet Ciğer tarafından kurulan hayali ihracat çetesi, Türkiye'nin şöhretli işadamlarını da ağına aldı. Uzan Savcısı olarak tanınan Mecit Ceylan'ın 19 Temmuz 2004'te hazırladığı fezlekeye göre tam 116 ünlü işadamı hayali ihracat suç örgütüne katılmakla suçlanıyor. İddiaya göre hayali ihracata konu olan tutar ise 1 milyar 700 milyon doları buluyor.

Kilit şirket Ascor
Fezlekedeki iddialara göre Muhammet Ciğer ve Orhan Aslıtürk 1994 yılının sonuna doğru ASCOR adında yüzde 50-50 ortaklıkla bir şirket kurdu. Şirket daha sonra İstanbul Zincirlikuyu'da Barbaros Holding'i devreye soktu ve hayali ihracat işlemleri de bu şirket üzerinden yürüdü. Savcı fezlekesinde bu tespitleri Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nca hazırlanan vergi inceleme raporuna dayandırdı. Fezlekede olayın gelişimi şöyle aktarıldı:

Barbaros Holding'in başına Nergis Holding'den Şefik Çetiner getirildi. Çetiner'in ölümünden sonra da oluşturulan teşekkülde işleri Mehmet Argun Kızılırmak koordine etti.

Teşekkülün amacı hayali ihracat yapmak ve devletten haksız KDV iadesi almaktı.

Hayali ihracat grubu bunu sağlayabilmek için Merter ve Laleli'den yapılan ve bavul ticareti olarak bilinen sistemi kullandı. Rusya, Polonya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelerden gelen turistler Merter ve Laleli'den aldıkları ağırlıklı tekstil ürünlerini faturasız ve belgesiz beraberlerinde götürebiliyordu. Bu serbestinin işlerine yarayacağını düşünen organizasyon, Sabri Bektaş aracılığıyla bavul turizmi yapanlarla bağlantı kurdu.

Yurtdışına götürülecek mallar depolarda tespit ediliyor, Aslıtürk'ün organizasyonu bu malları kendi üretimiymiş gibi belgelendiriyordu. Bu belgelemeyi ve hayali faturaları kesebilmek için organizasyon 90 civarında normal şirket gibi görünen ancak tek işi sahte ve naylon fatura kesmek olan şirket kurdu.

Merter ve Laleli'deki depolara bu işin karşılığında yüzde 1-2 gibi komisyon ödeniyordu. Söz konusu depolardaki malların ihracat işlemleri inanç Gümrükleme Şirketi tarafından yapılmaya başlandı. Mekanizma o kadar iyi işledi ki piyasanın da ilgisini çekti.

Fezlekeye konu olan işadamlarının şirketleri de dönem dönem ihracat taahhüdüne giriyor ancak her seferinde taahhüt ettikleri miktarda ihracat yapamıyorlardı. Kotalarını dolduramadıkları noktada devreye söz konusu organizasyon girdi. Hayali ihracat organizasyonunda ihracatı yapanlar dış ticaret şirketleri ve özel finans şirketlerim de kullandılar.

Fezlekede adı olan Turgut Yılmaz'ın da GSD Holding Yönetim Kurulu Başkam olması ve hayali ihracatta GSD Holding Dış Ticaret A.Ş'nin kullanılması nedeniyle listeye girdiği sanılıyor.

Ekonomik kredi
Savcının hazırladığı fezlekede suç örgütünde listenin kabarması ve organizasyona başka şirketlerin de girmesinin nedeni "Döviz cinsinden ihracat kredisi almak çok cazipti. Bu yüzden şirketler yapabileceklerinin üzerinde ihracat tahhüdünde bulundu" şeklinde özetlendi.

ihracat kotası doldurmak isteyenler ASCOR adlı şirketin kapısını çalıyordu. Bu şirkette görev alan Nazım Atabey, Nurhayat Korkmaz, Orhan Mikdat Kestane, Yılmaz İdris Topçuoğlu, Safiye Çağlar gibi isimler hayali ihracat işlemlerini gerçekleştiriyordu.

116 kişi 4'er yıl hapis istemiyle yargılanacak
Hayali ihracat "teşekkül halinde" yani çete kurularak yapıldığı için ağır ceza kapsamında değerlendirilecek. Aralarında Turgut Yılmaz ve Faruk Süren'in de bulunduğu sanıklar, 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Fezlekede Merter ve Laleli'den başlayan ve Türkiye'nin ünlü işadamlarına kadar uzanan suç şöyle tarif edildi:

"Hayali ihracat yaparak üretmedikleri, imal etmedikleri, satın almadıkları, yanlızca yurtdışından turist olarak gelen ve bavul ticareti şeklinde tekstil ürünlerini Türkiye'den alıp kendi ülkelerine götürmek isteyen bu kişilerin mallarını kendileri üretmiş gibi veya şatin almış gibi hayali faturalarla yasal hale getirip, yine yurtdışından döviz getirmedikleri halde sahte döviz alım belgesi tanzim ederek hayali ihracatı gerçekleştirip vergi dairelerinden KDV iadesi alarak haksız kazanç elde ettikleri, ayrıca ucuz döviz kredisi alarak başka işlerde kullandıkları, bununla da yetinmeyen sanıkların ihracat şartı ile getirdikleri, ucuza ithal ettikleri hammaddeleri üretip yurtiçinde satarak haksız kazanç temin ettikleri tespit edilmiştir. Bu yüzden sanıkların 4926 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 5/1-2 fıkralarınca ve TCK'nın 31-33. maddelerince yargılanmaları gerekmektedir."

Bir dönemin en ünlü işadamları fezlekeye girdi
Erol Faruk Süren, Melih Kazandöven, Gülsen Telser, Bahattin Ökten, Fuat Süren, Adnan Özyürek, Önal Akalın, Atilla Türkmen, Mehmet Selçuk Cansu, Ferudun Özgül, İbrahim Dumankaya, Rafet Pançuk, Özkan Tibet, Bilal Özkaya, Yunus Nacar, Cengiz Soyfidan, Mehmet Vedat Morali, Ahmet Fethi Ekmezdoğlu, Mustafa Uğurtan Öztürk, Sadık Semih, Aysel Ayla Sırt, Ali Necati Ekmekçioğlu, Aron Maçaro, Altan Öğretici, Hıfzurahman Esat Şişman, Vedat Öztarhan, Faruk Tahsin Sayıt, Dursun Levent Yücel, Mehmet Emin Cankurtaran, Cevat Özgören, Nail Olpak, Y. Fikret Menke, Bekir Doğan İllez, Hüseyin Bayraktar, Kenan Kolçak, Vasıf Topçu, Ruhi Mert, Tülay Onar, Ali Zafer Taciroğlu, Nizam Garipoğlu, Mehmet Niba Garipoğlu, Yetkin Berberoğlu, Ali Avni Balkaner, Süha Candan, Enver Soylu, Yahya Murat Demirel, Emine Mehtap Ceylan, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, İsmail Öncel, Osman Akyüz, Öner Yalçın, Mehmet Naci Özkan, Tarık İhtiyar, Saim Karaağaç, Ali Şevket Esin, Mustafa Oğuz, Dursun Turhan, Nejdet Başakıncı, Jan Hildingstam, Arzu Eyidemir, Mehmet Selçuk Camcı, Haluk Memiş Yazıcı, Özgen Bursalıgil, Yalçın Akserman, Süha Gürer, Yakup Toksöz, Berç Büyüksakayan, Kemal Amanoel, Atilla Turnaoğlu, Alaeddin Naci Yazıcı, Serbülent Mıçı, Mustafa Kutlu, Süha Cemal Girişken, Mehmet Nazmi Sök, Ercüment Özbek, İskender Öksüz, İhsan Narşap, İbrahim Güngör, Abdulfettah Güngör, Bilal Güngör, Ahmet Özbelge, Hayrettin Abes, Necati Kurt, Işık Eyüboğlu, Nurhayat Korkmaz, Orhan Mikdat Kestane, Yılmaz İdris Topuz, İbrahim Halil Atlıoğlu, Safiye Çağlar, Ahmet Rüştü Çelebi, Nazım Atabay, Metin Çetemen, Engin Kayanyıldız, Jozef Ersekenaz, Vehbi Konar, Özcan Helvacı, Bülent Ünler.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.