100 numara yatırım
Konser, miting, açılış ve inşaat gibi alanlarda duyulan ihtiyaç nedeniyle mobil tuvalet kiralama işi son yılların gözde yatırım araçlarından biri oldu. Günlüğü bin 250, haftalığı 5 bin lira civarında olan bu hizmete, belediye ve firmalardan talep patlaması yaşanıyor. Ortalama 125 bin lira maliyeti olan karavan tuvalet yaklaşık 4 ayda masrafını çıkarıyor.
Mobil tuvaletler son yılların gözde yatırım araçlarından biri oldu. Sektörde günlük, haftalık ve aylık olarak seyyar karavan ya da konteyner kiralayabilirsiniz. Konser, miting, açılış töreni gibi etkinliklerin sayısı artıkça bu hizmete talep patlaması yaşanıyor. İnşaat alanlarındaki ihtiyaç nedeniyle şirketler seyyar karavan kiralıyor. Günlük fiyatlar, 350 ila bin 250 lira arasında değişirken; kişi, yer ve kabin sayısına göre 5 bin liraya çıkabiliyor. Haftalık 5, aylık 12 bin lirayı bulan rakamlar söz konusu.
MALİYETİ 150 BİN LİRA 4 AYDA MASRAFINI ÇIKARIYOR
İmalatçılardan aldığımız bilgiye göre, bu işe girmeyi planlayanlar için standart bir karavan tuvaletin maliyeti 100 bin lira iken mobil konteyner 150 bin lira civarında. Kısacası bir ev fiyatına, mobil tuvaleti yatırıma dönüştürebilirsiniz. Günlüğü bin liradan kiralandığı düşünülürse ortalama 4 ayda kendini amorte ediyor. Konteyner tuvaletlerin aylık ücretleri 500 ila 2 bin lira arasında değişiyor. Günler öncesinden randevu almanız gereken sektör, '100 numara' yatırım yakıştırmasını fazlasıyla hak ediyor.
ANAHTAR TESLİM HİZMET
Artı Mobil Tuvalet Firma Yetkilisi Serkan Koçyiğit, sektörün 1999 depremi sonrasında yayıldığını ve kendilerinin 7 yıldır faaliyette olduklarını anlatıyor. Toplantı, piknik, açılış töreni gibi onlarca etkinlik yanında, iş güvenliği kaygısı ile inşaat sahalarında da hizmet verdiklerini aktaran Koçyiğit, kurulum, temizlik, su deposunun yenilenmesi gibi işlerin kendi sorumluluklarında olduğunu söylüyor. Koçyiğit, "Anahtar teslim hizmet veriyoruz" diyor.
ORGANİZASYON İLK, İNŞAAT FİRMALARI İKİNCİ SIRADA
Organizasyon şirketlerinin ilk inşaat sektörünün ikinci sırada olduğu piyasada, tuvalet kiralama faturası artık etkinlik masrafları içinde yer alıyor. Tesisat sorunu olan firmalar, film seti için yapımcılar ve belediyeler de talebi boş bırakmıyor. Bazı yerlere bir değil birkaç tuvalet sipariş edildiğini öğreniyoruz. Bu da pazardaki firma sayısını artıyor.
PwC'nin “Küresel Eğlence Sektörü” raporuna göre Türkiye'de piyasa dünya ortalamasının iki katı hızla yıllık yüzde 9,3 ile büyüyor. 2015'te 11,9 milyar dolar olan hacmi, 2019'da 16,9 milyar dolara çıkacak. Ülkemizde geçtiğimiz yıl binden fazla kişinin katıldığı etkinlik sayısı 50 binden fazla olunca, mobil tuvalet yatırımı karlı bir iş kolu haline geliyor.
FİRMASI para basıyor İnternette arama yaptığınızda bile yüzlerce şirket ya da kişi karşınıza çıkıyor. Sebebi malumunuz talebe bağlı gelir artışı. Kurumsal firmalardan hizmet alınmasının önemine değinen Serkan Koçyiğit, ”Kazancı duyan internet sitesi kuruyor. Ancak donanımı yok. Müşteriden gerekli bilgileri alıp bizden kiralayan ve daha yüksek ücret isteyenler var. Mağduriyetler de söz konusu. Kısacası, bu iş fazlasıyla profesyonel” diyor.
EN SON WC AKLA GELİR
Koçyiğit, piknik, kurban kesim alanları ve inşaatın zor olduğu yerlere de hizmet verdiklerini söylüyor. Firmaların bu sayede, maliyet ve zamandan kazandığını vurguluyor. Miting ve açılışlarda tuvalet ihtiyacının en son akla geldiğini belirten Koçyiğit deneyimlerini paylaşıyor: “Örneğin yetkililer gece yarısı arayıp, sabah 7'de kurulum için talepte bulunabiliyorlar. Unutuyorlar. Bu nedenle, 7 gün 24 saat hazırda bekliyoruz diyebilirim.”
Eskiden lükstü
Vizyon Turizm Yetkilisi Yasin Özel, 10 senedir piyasada olduklarını paylaşıyor. En fazla film ve dizi sektöründen talep geldiğini aktarıyor. Eskiden lüks olarak görülen bu işin şimdilerde yaygınlaştığını ve firmalardan kamu kurumlarına kadar birçok yerde 3-4 adet tuvalet kiralandığını belirtiyor. Özel, "Mesela oyuncuların yapımcıdan istekleri oluyor, Özel tuvalet ya da duş gibi. Böylece talep de artıyor" diyor. Firmalarının imalat da yaptığını paylaşan Yasin Özel, mobil karavanların 125 bin liralık bir maliyetinin olduğunu söylüyor. Günlük kiraların 250 liradan başladığını da aktarıyor. Sektörün gelişme potansiyelini vurgulamayı ihmal etmiyor.
Habere sıkıştığın an ne yaparsın?
3 yıl önce, meslekteki üçüncü ayımızda şefimize dönerek "Ben sokağa çıkıp, vatandaş haberi yapmak istiyorum" dedik. Maşallah bir çıktık, daha da döndüren olmadı. İşin, 'ayak yolu'na kadar uzanacağını kim tahmin ederdi. Düşünün memleket demokrasi nöbetinde, biz miting meydanında dikkatimizi çeken seyyar tuvalet sırasında. Hem de habere sıkıştığımız anda. Anlayacağın okuyucu, uzuuun bir zamandır hayatımızda herşey önüm, arkam, sağım, solum Serbest Piyasa...