100 liralık zamma itiraz
.
Emekli bir avukat tarafından Anayasa Mahkemesi’ne verilen dilekçede, “Kanun koyucu, sosyal güvenliği sağlama görevini yerine getirirken, emekli maaşı ile ilgili keyfi ya da bu haktan yararlananlar arasında eşitsizliğe neden olacak düzenlemeler yapamaz” denildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk olarak meydanlardan duyurduğu kanuna göre maaşı bin liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapılacak. Maaşı bin ile bin 100 lira arasında olan emeklilerin maaşı da bin 100 liraya tamamlanacak.
Eşitlik ilkesi....
Bu kanunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten emekli Avukat Sedat Vural’ın Anayasa Mahkemesi’ne verdiği dilekçede şunlar kaydedildi:
“Emekli maaşım bin 350 TL olduğu için, aramızda hukuksal eşitlik bulunan, emekli maaşı bin-bin 100 TL altındaki emeklilere yapılan Temmuz ödeme dönemindeki 100 TL lik artırımdan yoksun bırakıldım. Emeklinin bu koşullara bağlı farklı emekli maaşı almaları, onların yapılan zamdan farklı olarak faydalanmalına neden olamaz; çünkü anayasal hukuksal eşitlik zamdan farklı yararlanmalara olanak vermez. Devletin desteğine bağlı olan sosyal hakların en önemlisi sosyal güvenlik hakkıdır. Emekli maaşı, emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanan kamu çalışanlarına çalışma hayatında istikrar ve devamlılığı sağlamak amacıyla ve sosyal devlet ilkesi gereğince yapılan bir ödeme türü olup anayasanın 60. maddesinde öngörülen sosyal güvenlik hakkının kapsamı içerisindedir.”
Telafisi imkânsız
Dilekçe şöyle devam etti: “Kanun koyucunun, emekli maaşının miktarını ve ödenme koşullarını belirleme konusunda, anayasal ilkelere aykırı olmamak, hakkaniyet ve kamu yararı ölçütlerini gözetmek koşuluyla düzenleme yapma yetkisi bulunmaktadır. Ancak kanun koyucu, anayasanın 60. maddesi uyarınca sosyal güvenliği sağlama görevini yerine getirirken, anılan yetkiye dayanarak emekli maaşı ile ilgili keyfi ya da bu haktan yararlananlar arasında eşitsizliğe neden olacak düzenlemeler yapamaz. Hukuka aykırı ve telafisi imkansız zararlara neden olunmaması için de ivedilikle uygulamanın durdurulmasına karar verilmesini talep etmekteyim.” (MİLLİYET)