1.8 milyon istihdam
Ocak’ta 7 yılın zirvesini gören işsizlik, istihdam seferberliğiyle Mayıs ayında 2.8 puan düşüşle yüzde 10.2’ye indi. 1.8 milyon istihdam yaratıldı. 2 milyonluk istihdam hedefine şimdiden yaklaşıldı. İşgücüne katılım yüzde 53’le zirve yaptı
İşsizlik oranı istihdam seferberliği kapsamında verilen teşviklerin desteğiyle gerilemeye devam ediyor. Yılbaşında yüzde 13’le 7 yılın zirvesine ulaşan işsizlik rakamları, son 4 aydır iyileşme gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, işsizlik Mayıs’ta bir önceki aya göre 0.3 puan azalarak yüzde 10.2’ye indi. Mayıs’ta son 11 ayın en düşük işsizlik verisi elde edildi. İşsizlik geçen yılın Mayıs döneminde yüzde 9.4 düzeyindeydi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Nisan’a oranla değişim göstermeyerek yüzde 11.3 olarak kayıtlara geçti. Tarım dışı işsizlik de bir önceki döneme göre 0.2 puanlık düşüşle yüzde 12.2’ye geriledi.
Genç nüfusta yükseliş
İşsizlik oranı Şubat’ta yüzde 12.6’ya, Mart’ta yüzde 11.7’ye ve Nisan’da yüzde 10.5’e düşmüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şubat’ta yaptığı istihdam seferberliği çağrısı, kısa süre içinde meyvelerini verdi. Mayıs’ta istihdam edilenlerin sayısında 1.8 milyonluk artış görüldü. Ocak’ta 26 milyon 672 bin olan istihdam edilenlerin sayısı, Mayıs’ta 28 milyon 488 bine çıktı. Böylece 2 milyonluk istihdam hedefi şimdiden garantilendi.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3.23 milyon kişi oldu. İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 621 bin kişi artarak 28.49 milyon kişiye ulaştı. Tarım dışı istihdam artışını ticaret, ulaştırma ve konaklama gibi hizmetler sağladı. İstihdam oranı 0.2 puanlık artış ile yüzde 47.7 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılım oranı yüzde 53’le 2005’ten sonraki en yüksek seviyeye çıktı. Genç nüfusta işsizliğin yükselmesi dikkati çekti. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 2.4 puanlık artış ile yüzde 19.8’ye ulaştı.
Asgari ücrete teşvik
İstihdam seferberliği ile 1.5 milyon kişinin iş sahibi yapılması, buna ilaveten 500 bin kişinin işbaşı eğitimi ile istihdamının sağlanması öngörülüyordu. Seferberlik kapsamında verilen destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyeti 773 TL azalarak 1.404 TL’ye geriliyor.
Tarım sanayiyi geçti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda istihdamın Mayıs’ta 5 milyon 577 bine yükselirken sanayide 5 milyon 386 bin kişide kaldığını söyledi. Bayraktar, geçen yıl Mayıs’ta 5 milyon 540 bin olan tarımdaki istihdamın bu yılın aynı ayında 5 milyon 577 bin olduğunu kaydetti. Sanayi sektöründeki istihdamın söz konusu ayda 5 milyon 386 bin kişide kaldığına dikkati çeken Bayraktar, böylece istihdamda tarımın sanayiyi geçtiğini bildirdi.
Mayıs’ta 28 milyon 488 bin olan toplam istihdamın yüzde 19.6’sını tarımın karşıladığına işaret eden Bayraktar, sanayinin payının yüzde 18.9’da, inşaatın payının yüzde 7.5’te kaldığını, istihdamda en büyük payın yüzde 54’le hizmetler sektöründe olduğunu aktardı.
Kalıcı iyileşme için % 7 büyüme gerek
Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, önümüzdeki dönemde ılımlı istihdam artışları devam edebilecek olsa da işsizlik oranındaki iyileşmenin sınırlı kalabileceğini belirtti. Turan, “İşsizlikte kalıcı bir iyileşme olması için yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme oranının yakalanması gerekiyor. İkinci çeyrekte büyümenin yüzde 5.5 civarında olmasını bekliyoruz” dedi.
Ekonomi beklenenden iyi
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, uygulamaya konulan ve halen devam eden istihdam teşviklerinin önümüzdeki dönemde istihdama olumlu yansımasının beklendiğini söyledi. Elvan, “2017 yılının ilk yarısı itibarıyla gerçekleşen veriler ekonominin beklenenden iyiye gittiğini göstermektedir. Özellikle yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüksek büyüme performansının yıl boyunca artarak devam etmesini, 2017 için hedefimiz olan yüzde 4.4’lük büyüme rakamının üzerine rahatlıkla çıkacağımızı ve bunun da istihdama olumlu yansıyacağını bekliyoruz” dedi.