1,5 ayın zirvesinde!
.
Piyasalar güne hareketli başladı. Irak kaynaklı jeopolitik riskler küresel piyasalarda risk iştahını olumsuz etkilerken; dolar/TL güne, 1.5 ayın yeni en yüksek seviyesinde başladı. Dolar/TL , Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle bu sabah 1.5 ayın yeni en yükseği olan 2.1402'i test etti. Saat 09.30 itibarıyla dolar 2.1390 seviyesinden alıcı buluyor.
Bankacılar, bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Konya'da yapacağı açıklamaların ve jeopolitik gelişmelerin yakından takip edileceğini belirtiyor. Bankacılar Türkiye'nin jeopolitik risklerden daha belirgin etkilendiğini, bunun en önemli nedenlerini ise bölgeye yakınlık, petrol fiyatlarına bağımlılık ve rehinelerin henüz serbest bırakılmamış olması olarak belirttiler.
Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü rehin almıştı. IŞİD militanları daha sonra da Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini de rehin aldı.
Başbakan Erdoğan ise dün Trabzon’da yaptığı açıklamada IŞİD’in elindeki Türk rehine sayısının 100 civarında olduğunu açıkladı. Yani IŞİD’in elindeki rehine sayısı 20 kişi daha artmış durumda.
Piyasalar nefesini tuttu
Küresel piyasalar Irak'taki isyanın yayılabileceği ve petrol ihracatına zarar verebileceği korkularıyla yükselen ham petrol fiyatlarının dokuz ayın en yüksek seviyesini test etmesiyle baskı altında kalmayı sürdürüyor. Sünni İslamcı militanlar Irak'ın kuzeybatısındaki bir Türkmen kentini dün ele geçirirken; ABD de Bağdat'taki diplomatik personeli için güvenliği artırarak, büyükelçilikteki personelin bir kısmını tahliye etti. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.5 yükselişle 113.07 dolara ulaştı.
2.15 beklentisi oluştu
Bir bankanın Hazine yöneticisi, "ABD'nin Bağdat'taki personellerini çektiği haberi petrol fiyatlarının yükselmesine ve riskten kaçışın artmasına neden oldu. Türkiye yüksek enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının uzun süre yüksek seyretmesinden zarar görecek ülkelerin başında" dedi ve ekledi: "Bir diğer taraftan ise TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği öngörüleri kuru baskılayan bir diğer neden. Bu kapsamda Başçı'nın açıklamaları yakından izlenecektir. Kısaca kurun kısa vadedeki seyrinde belirleyici TCMB kararları ve jeopolitik gelişmeler olacak. Risklerin artması durumunda 2.15'li seviyeleri test edebiliriz."
Irak'ta son dönemde artan çatışmalar ve oluşan siyasi istikrarsızlık nedeniyle Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ülkenin talebinde olası bir azalmanın Türkiye'nin dış ticaret açığını ve dolayısıyla da cari açık kırılganlığını artırabileceğinden endişe ediliyor.
Öte yandan artan jeopolitik riskler petrol fiyatlarında yukarı hareketlere neden olurken, artışın hızlanması önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde de baskı yaratabilir. Bu yılın ilk dört ayında 4 milyar dolarlık ihracat yapılan Irak, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı konumunda. TÜİK verilerine göre Irak'a yapılan ihracat 2010 yılında 6 milyar dolar, 2011'de 8.3 milyar dolar, 2012'de 10.82 milyar dolar, 2013'te ise 11.95 milyar dolar oldu.