Şampiy10
Magazin
Gündem

Ek yerleştirmede kimler başvuru yapabilir?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimi öğrenciler arzuladıkları programlara yerleşirken, kimileri de yerleştiği yerden çok da hoşnut görünmüyor. Kimileriyse hiçbir tercihine yerleşemedi. Sonuçların açıklanması ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite adaylarının gündemdeki konusu ek yerleştirme oldu.

Bu yıl 25 bin 539'u lisans (4 veya daha fazla yıllık üniversite programı), 34 bin 608'i önlisans olmak üzere toplam 60 bin 147 kontenjan boş kaldı (2016 ÖSYS verileri). Hiç kuşkusuz şu an devam eden üniversite kayıtları sonrasında yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmaması ile boş kontenjan sayısı daha da artacak. Peki 100 bine ulaşması beklenen bu kontenjanlardan kimler yararlanacak?

Öncelikle şunu belirtelim ki, ilk yerleştirmede yerleşen adaylar maalesef ek yerleştirmelere müracaat edemez. Ek yerleştirmelere başvurabilmek için sınavsız geçiş ve açıköğretim programları da dahil merkezi yerleştirmede (ilk yerleştirme) hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. Yani yerleştiği programdan memnun olmayan üniversite adayları kayıt yaptırmasalar dahi ek yerleştirmeden yararlanamaz. Ancak özel yetenek sınavı ile bir üniversite programına yerleşen adaylar, ek yerleştirmelerde tercihte bulunabilir.

Ek yerleştirmelerden yararlanmak için ilk yerleştirmelere müracaat etmiş olmak gerekmiyor. Yani aday, merkezi yerleştirmelerde (ilk yerleştirme) tercih bildirmiş olup yerleşmemişse de, hiç tercih bildiriminde bulunmamış olsa da ek yerleştirmeden yararlanabilir. Fakat ek yerleştirmeden yararlanacak aday mutlaka 2016 ÖSYS'ye (YGS Başvuru dönemi) başvuru yapmış olması gerekir. Diğer bir ifade ile içinde bulunulan yılın ilk sınavına (yani YGS'ye) başvurularak sisteme (ÖSYM'ye) bu yıl üniversite tercihinde bulunulacağı bildirilmiş olmalıdır.

Ek yerleştirmelerle ilgili diğer bir önemli konu da Tablo4'te yer alan lisans programlarından taban puanı oluşanlara başvuru yapabilmek için adayın ilgili puanının, yeni oluşan taban puana eşit ya da üzerinde olması gerekliliğidir. Yani bu yıl bir lisans programının taban puanı oluşmuş ise, ilgili puanı bu taban puanın altında olan adaylar bu programı ek yerleştirmede tercih edemez. Tablo3'te yer alan önlisans kontenjanları için ise böyle bir koşul aranmaz.

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman / Rehberlik Uzmanı
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.