Şampiy10
Magazin
Gündem

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yolları! Elektronik kitaplar tercih edilmeli mi?

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yaz tatili en önemli zaman dilimlerinden. Dijitalleşme ile birlikte kitap okuma alışkanlıkları da değişti. Uzmanlar elektronik ortamda yer alan kitapların yeni bir okuma alışkanlığı formunun ilk adımları olduğunu söylüyor. Peki, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ne yapmalıyız? Ebeveynler, çocuklarının kitap okuma şeklinde ne gibi değişiklikler yapmalı? Eğitimci Zerbeliz Esra Avgören anlattı.

ABONE OL
Vatan Haber

Dijital dönüşüm artık hayatımızın her alanında kendini etkili bir şekilde gösteriyor. Peki, hayatımızın her adımında var olan dijitalleşme çocuk edebiyatına nasıl etki etti? Ebeveynler, çocuklarının kitap okuma şeklinde ne gibi değişiklikler yapmalı? Çocuklar kitap okuma eyleminin yeni formundan nasıl faydalanmalı? Eğitimci-Yazar Zerbeliz Esra Avgören, çocuklarda kitap okuma alışkanlığı ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

KİL TABLETLERDEN, ELEKTRONİK TABLETLERE!

Eğitimci-Yazar Zerbeliz Esra Avgören, “Yaratılan her şey kendini yeniler. An geliyor bizler de kendi içimizde yenilenmeye gidiyor, eksik veya kusurlu gördüğümüz yanlarımızı değiştiriyoruz. Canlı bir varlık olan insan bile değişebiliyorsa, kitaplar neden değişmesin, kendini yenilemesin? Yazının icadıyla kil tabletlere yazılanlar, zamanla papirüslere, ardından yeni bir tür olarak kağıda geçti. Dijital çağın başlamasıyla kitaplar elektronik ortamda bizlerle buluşuyor. Bu; kitap okumanın kaybı değil, yeni bir okuma alışkanlığı formunun ilk adımlarıdır” sözlerini ifade etti.

ÇOCUKLAR OKUMAKTAN KOPMAMALI!

Zerbeliz Esra Avgören, “Her çağ kendi ihtiyaç ve ihtiyacına çözümler sunan alternatifleri doğurur. Biz de çocuk edebiyatı kapsamında kitaplar yazan yazarlar olarak düşen çağa ayak uydurmak zorundayız. Temel amacımız, hangi formda olursa olsun çocuklara ihtiyacı olan, onları eğlendiren, geliştiren kitaplar sunabilmek ve onları okumayı sevdirmektir. Çocuklarımız için yazdığımız her kitapta; dijital çağın getirdikleriyle, kültürel mirasın optimizasyonu arasında bağ kuruyoruz. Örneğin; “Keloğlan ve Selim Kuantum Evreni”nde adlı seri, kuantum boyutunda küçülmüş olan iki arkadaşın dijital evrende yaşadıklarını anlatıyor. Bir yandan dijital oluşumlar ve fizik kuralları en ince ayrıntısına kadar irdelenirken, diğer yandan dostluk, erdem, özgüven ve saygı konularına değinerek, yeni yetişen dimağlardaki ahlaki mekanizmaların en iyi ve verimli bir şekilde güçlenmesini amaçlıyorum. Tüm bunları okuyan çocuklar zorlanmadan, sıkılmadan büyük bir merak ve hevesle kendilerini kitabın içinde buluyorlar” dedi

ÇOCUKLAR EMİN ELLERDE OLMALI

Avgören, “Hayal dünyası çok geniş olan çocuklarımız, içinde bulunduğumuz çağda göz önüne alındığında sağlam ve emin ellerde olmalıdır. Yazarlara düşen en büyük sorumluluk, tam da burada devreye giriyor. İster basılı ister dijital hangi formda olursa olsun, yaptığımız her işin, yazdığımız her cümlenin sağlam ve güvenilir olması gerekiyor. Çocukların sosyal hayat ve eğitim alanlarında onlara yol gösteren, bilgi aşkı veren ve var olan değişimlere ayak uydurmasını kolaylaştıran adımlar atmalıyız. Her çocukla birlikte yeniden doğup, yeniden büyüyüp, yeniden öğrenmeliyiz. Karakterler yoluyla çocuklara idoller yaratıp, çocukların bu karakterleri örnek alarak, yollarının aydınlanmasını sağlamak önemli.” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZI SINIRLAMAYIN

Avgören, “Burada ailelere de büyük görevler düşüyor. Çocuklar kitapları nereden okumak istiyorlarsa oradan okumalılar. Kimi çocuk kağıdın kokusunu almak, dokunmak isterken bir diğeri elektronik ortamda okumak ister. Çocuklarınızı sınırlamayın. Nereden okumak istiyorlarsa, oradan okusunlar. İster kitapi ister bilgisayar, ister telefon, ister elektronik tablet fark etmez… Yeter ki okusunlar ve kitapların ışığından faydalansınlar. Çünkü kitaplar; çocukları hayata karşı eğitir, strateji kurmayı öğretir, hayal gücü ve yaratıcılıklarını geliştirir, eğlendirir, keyif verir, iyiyi kötüyü gösterir, ilham olur” dedi.

Diğer Haberler

  1. Deneme Yazı Türü Özellikleri Nelerdir? En Bilinen Deneme Örnekleri Nelerdir?
  2. Dejavu Ne Demek? Dejavu Hissi Yaşamak, Dejavu Olmak Nedir, Neden Olur?
  3. Dede Korkut Hikayeleri Nelerdir? Dede Korkut Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?
  4. Cümlenin Öğeleri Nelerdir? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur, Örnekleri Nelerdir?
  5. Cins İsim Nedir, Nasıl Bulunur? Cins İsimlerin Özellikleri Nelerdir?
  6. Çifthane Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Osmanlı'da Çift Hane Sistemi Ne İle İlgilidir?
  7. Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir? Canlıları Cansızlardan Ayırma Yöntemleri...
  8. Bozkurt Destanı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bozkurt Destanı Ne Anlatır, Özellikleri Nelerdir?
  9. Birleşik Fiil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Fiiller Kaça Ayrılır, Örnekleri Nelerdir?
  10. Birleşik Cümle Nedir, Özellikleri Nelerdir? Birleşik Cümle Örnekleri...

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.