Yasaktan sonra bakın kaç tweet atıldı!
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi Nurcan Akad'ın yönetimindeki zete.com'u kaynak göstererek Türkiye'de Twitter yasağının devreye girmesinden sonraki bir kaç saat içinde 2,5 milyon tweet gönderildiğini belirtti; bunun dakikada 17 bin tweet anlamına geldiğini vurguladı.
Vatan Haber
Türkiye'deki Twitter yasağı gazetenin basılı ve internet haberlerinde geniş yer buldu.
The Guardian, zete.com kaynaklı haberinde haberinde Türkiye'deki Twitter engelini aşmanın 3 yöntemini açıkladı:
"Cep telefonu şirketleri üzerinden tweet gönderme, DNS ayarlarını değiştirme ve VPN olarak bilinen özel sanal bir ağ yöntemi ile bir program kullanma."
Gazete internet sitesindeki farklı bir haberinde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter yasağını deldiğine atıf yapıyor.
Guardian, Türkiye’de Twitter'ın kapatılmasından sonra "#TwitterisblockedinTurkey" (Twitter Türkiye'de engellendi) etiketinin başlığının Twitter'da küresel düzeyde en çok tartışılan konu olduğunu belirtiyor.
'YASAĞI İLK DELEN GÖKÇEK OLDU'
Gazete ayrıca Twitter yasağını ilk delen Adalet ve Kalkınma Partisi üyesinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olduğunu vurguluyor.
Melih Gökçek yasak devreye girdikten sonra Twitter hesabında "Benim DNS ayarları açık olduğu için tweet atabiliyorum. Muhtemelen yarın bu da kapatılır. Umarım sövenler ve sahte hesap kullananlar ders almıştır" diye yazmıştı.
Hükümet kanadından Bülent Arınç’ın da Twitter'daki açıklamalarına yen veren gazete Arınç’ın yasağı delen tweetin bir saat içinde binin üzerinde paylaşıldığını yazıyor.
Gazete haberinde Erdoğan'ın daha önceki "Twitter'i bir belaya" benzettiği sözlerine de yer veriyor.
'HÜKÜMETİN İTİBARINA ZARAR VERDİ'
Guardian bugünkü baskısında gazete erişimin kısıtlamasını sosyal medyaya sızan yolsuzluk kayıtlarıyla ilişkilendirerek, bu kayıtların yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına zarar verdiğini yazmıştı.
Gazete, Twitter'ın yasaklanmasının Türkiye'yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığını yazmıştı.
'SİVİL DARBE'
Guardian, hükümete yakın Sabah gazetesinde yazarken, işine son verilen Nazlı Ilıcak'ın CNN Türk ekranlarında kararı "sivil darbe" olarak nitelendiren açıklamasını da aktarıyor.