Trump’a demokrasi dersi
ABD’nin en prestijli okullarından Berkeley Üniversitesi, bu yılki mezuniyet töreni konuşmasını Suriyeli bir göçmen çocuğu olan Fahed Abushaar’a yaptırdı. ABD Başkanı Trump’ın 7 Müslüman ülkeye getirdiği vize yasağı talebini iptal eden Yargıç Gregory, “Dinsel hoşgörüsüzlük, düşmanlık ve ayrımcılığa yer yok” dedi
Abushaar, töreni izleyenler tarafından ayakta alkışlanan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Eğer genç bir Suriyeli olan babama, bu ülke sığınma hakkı vermemiş olsaydı bugün karşınızda olamayacaktım. Suriyeli bir babanın ve Filistinli bir annenin çocuğu olarak bir şeyleri değiştirmeyi istiyordum. Ama bunu nasıl başaracaktım? Nerede başaracaktım? Atlas Okyanusu’nu geçip buraya geldim... Berkeley Üniversitesi’ne geleceğimin ne olacağını bilmeden geldim. Ama burası bana kucak açtı. Müslüman, Yahudi ya da Hristiyan olmamıza değil topluma kattıklarımıza ve katacaklarımıza bakarak bu okul beni kabul etti. Dışarıda ise insanlar arasında nefret, ikiyüzlülük hakimdi. Ama ben burada toplumun beni şekillendirmesine izin vermemek, toplumu değiştirebilmek için geldim. Bu okul bana sınıflarında demokrasiyi öğretti. Bana farklı düşüncelerin nasıl bir arada barışçı bir şekilde yaşayabileceğini gösterdi. Bunun için minnettarım.”
ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Müslüman ülkeye getirdiği vize yasağı talebini 25 Mayıs’ta iptal eden Virginia Eyaleti Temyiz Mahkemesi Başkanı Yargıç Roger L. Gregory’nin gerekçeli kararı yayınlandı. Yargıç Gregory’nin kaleme aldığı karar metninde Trump’ın başkanlık kararnamesiyle getirmek istediği yasak için, “Ulusal güvenlik bağlamında belirsiz sözler kullanılmasına karşın içeriği açıkça dinsel hoşgörüsüzlük, düşmanlık ve ayrımcılık barındırmaktadır” denildi. Trump’ın seçim kampanyası sırasında “ABD’ye hiçbir Müslüman’ın alınmaması” yolundaki ifadelerini hatırlatan Yargıç Gregory, “Her mantıklı gözlemcinin görebileceği gibi, bu kararnamenin temel amacının insanların ABD’ye girişini dini inançlarına bakarak yasaklamak” olduğunu vurguladı. İşte Virginia Temyiz Mahkemesi’nin gerekçeli kararından dikkat çekici bazı bölümler:
- Bu yasak açıkça dinsel hoşgörüsüzlük, düşmanlık ve ayrımcılık barındırmaktadır.
- Bir dinin bir başka dine olan üstünlüğü söz konusu değildir ve kabul edilemez.
- ABD Kongre’si Başkan’a, yabancıların ülkeye girişine ilişkin bir yetki veriyor. Ancak bu yetki kötüye kullanılamaz.
- Eğer Trump’ın kararının altına imza atsaydık tamir edilemez bir zarara neden olurduk. Bu ulusumuz için çok kötü bir karar olurdu.
İlk değil
Trump; aralarında Suriye’nin de olduğu 7 Ortadoğu ve Afrika ülkesi vatandaşlarının, 3 ay süreyle ülkeye alınmamasını öngören ‘ABD’ye Giren Yabancı Teröristlerden Ulusu Koruma’ başlıklı bir kararname yayımlamıştı. Washington eyaleti Federal Yargıcı James Robart, kararnamenin uygulamasının ülke genelinde durdurulmasına karar vermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, 4 Şubat’ta yargıcın kararına binâen yasaklı ülke vatandaşlarına vize vermeye devam edeceğini ve mevcut vizeleri iptal etmeyeceğini duyurmuştu. Bunun ardından ise ABD İç Güvenlik Bakanlığı kararnamenin yürütmesini durdurduğunu açıklamıştı.