Almanya’nın ‘Limitimize geldik’ diyerek yeniden sınır kontrollerine başlamasının ardından Macaristan, Avusturya ve Slovakya sınırlarını kapattı. Serbest dolaşım bitti. 30 yıllık Schengen Anlaşması çöküyor.
Suriyeliler için geçen hafta sınırların açılmasından bu yana Macaristan’dan sadece Almanya’nın Münih kentine yaklaşık 63 bin sığınmacı geldi. Yetkililer Münih’in kapasitesinin dolduğunu belirtirken, çok sayıda kişi de Münih Tren Garı’nda kamp kurdu. Almanya’nın sığınmacı akınını sınırlandırması gerektiğini belirten İçişleri Bakanı Thomas de Maizire, sınır kontrollerinin güvenlik nedeniyle yapıldığına dikkat çekti. Almanya’nın geçen hafta sığınmacılara karşı insani sorumluluğunu yerine getirdiğini kanıtladığını vurgulayan İçişleri Bakanı, bu büyük yükün Avrupa içinde dayanışma çerçevesinde paylaşılması gerektiğinin de altını çizdi. Sığınmacı akınını sınırlandırmaya çalışan Almanya sınır kontrollerini uygulamaya başladı. Demiryolu ve karayolu üzerindeki sınırlarda kontrole başlanması otobanlarda uzun kuyruklara neden oldu. Bavyera polisi, kontrole başladıktan kısa bir süre sonra insan kaçakçısı olduğu şüphesiyle bir kişinin yakalandığını duyurdu. İtalyan olduğu belirtilen şüphelinin minibüsünde sekiz Suriyeli taşıdığı öğrenildi.
Almanya’nın pasaport ve vize kontrollerine başlaması zaten sığınmacılara kapıları açmakta gönülsüz olan diğer ülkeleri de aynını yapmaya teşvik etti. Macaristan bugün dikenli tellerle çevirdiği sınırına asker ve polis sevkedeceğini açıkladı. Avusturya ve Slovakya da sınırlarında kontrollere resmen başladığını duyurdu. Böylece AB içinde sınırları kaldıran ve serbest dolaşıma olanak tanıyan Schengen Anlaşması birliğin bir bölümü için resmen askıya alınmış oldu. Akşam saatlerinde Hollanda, sınır kontrollerine başlayacağını duyurdu.
Yasa dışı göçe karşı askeri operasyon izni
AB, Akdeniz’deki insan kaçakçılarına karşı askeri operasyon düzenlenmesine onay verdi. Avrupalı bir diplomat, tarafların koşullar üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı. Ancak AB donanma güçleri, insan kaçakçılarına uluslararası sularda müdahale edemeyecek. Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre, 2015 yılında Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya ulaşan göçmen ve mültecilerin sayısı 432 bin 761 oldu. Avrupa’ya ulaşan mülteci ve sığınmacı sayısında bir önceki yıla göre iki katını aşan bir artış olduğuna dikkat çeken Göç Örgütü, en fazla göçmenin kayıt altına alındığı ülkelerin İtalya ve Yunanistan olduğunu kaydetti.
Norveç’ten mültecilere ‘soğuk’ teklif
Norveç’te Yeşiller Partisi’nin ülkeye gelecek olan mültecileri ‘Avrupa’nın bittiği nokta’ olarak adlandırılan Kuzey Buz Denizi’ndeki Svalbard Adası’na göndermek istemesi tepki topladı. Kutup ayılarının hükümdarlığındaki bir buzlar diyarı olan Svalbard Adası’nda 3 binden fazla kutup ayısı yaşıyor. Adada insan nüfusundan çok kutup ayısı bulunuyor.
100 bin kişi ne olacak?
Halen çoğu Suriyeli 100 bin kişinin Macaristan üzerinden Avusturya’ya ulaşmaya çalıştığı, bu sığınmacıların son istikamet olarak Almanya’yı gördükleri belirtiliyor. Şimdi bu kişilerin sınır kontrollerinin başlamasının ardından polisin göçmenlere çok sert bir şekilde müdahale ettiği ve Başbakan Orban’ın ‘Ülkemde Müslüman göçmen istemiyorum’ dediği Macaristan’da sıkışıp kalması söz konusu.
‘Onu nasıl affedeyim?’
Macaristan’da kucağında oğluyla polisten kaçmaya çalışırken bir kadın kameramanın çelme takmasıyla kendini yerde bulan Suriyeli sığınmacı Usame Abdal Muhsin Alhadab, o an kendi için değil, oğlu için korktuğunu söyledi. 52 yaşındaki Alhadab, “Binlerce insan sınırdan geçmek için bekliyordu ancak polis geçişimize izin vermiyordu. Karmaşa çıktı. Nereden geldiğini görmediğim bir darbeyle yere düştüm. Onu nasıl affedebilirim?” dedi.
Cameron’dan mülteci ziyareti
İngiltere Başbakanı David Cameron, Lübnan’da Bekaa Vadisi’nde Suriyeli sığınmacı kampını ziyaret etti. Cameron, ‘Söz verdiğimiz 20 bin sığınmacının İngiltere’de yerleştirildiğinden, ülkemize geldiklerinde sıcak karşılandığından emin olunması için Suriyeli sığınmacılardan sorumlu bakan atıyorum’ ifadesini kullandı. Başbakan olarak Lübnan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Cameron, çoğu çocuk olmak üzere, 500 kişiye ev sahipliği yapan, Bekaa Vadisi’ndeki 90 çadırlı sığınmacı kampını ziyaret etti. Kampı ziyaretinde İngiliz basınına konuşan Cameron, mevcut insani krizi kendi gözleriyle görmek ve sığınmacıların hikayeleriyle ihtiyaçlarını duymak istediği için kampa gittiğini belirtti. İngiliz hükümeti, 20 bin mültecinin kabul edileceğinin açıklanmasının ardından, mültecilere barınma, eğitim ve sağlık konularında daha iyi hizmet verebilmek için yeni bir bakanlık kurulduğunu duyurdu.