Rusya-NATO restleşmesi!
.
‘Diplomasi işe yarayabilir ancak Kiev, daha sonra düzeltemeyeceği herhangi bir şey yapmamalı’
‘Ukrayna’yı Rusya’dan korumak için, Doğu Avrupa’daki müttefik ülkelere NATO askerleri konuşlandırabiliriz’
Kremlin yönetimi, dörtlü zirve öncesinde Kiev’i Rus yanlılarına yönelik olası müdahalelere karşı uyarırken NATO, artan Rus tehdidine karşı Ukrayna’yı korumak için Doğu Avrupa’ya asker yığabileceğini duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğu kentlerinde devam eden Moskova yanlısı gösterilere karşı Kiev yönetimini güç kullanmaması yönünde uyardı. Putin, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, gelecek hafta Ukrayna, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri arasında düzenlenmesi planlanan kriz zirvesinden olumlu bir sonuç çıkacağına yönelik büyük umutlar beslediğini söylerken, Kiev’deki geçiş yönetiminin daha sonra “düzeltilemeyecek” herhangi bir girişimde bulunmaması gerektiğini kaydetti.
‘Gaz borcu ne olacak?’
Putin’in AB liderlerine de mesaj göndererek, Ukraya’nın Moskova’ya olan 16 milyar dolarlık doğalgaz borcunun ne olacağını sorduğu belirtildi. Putin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov, Rus liderin AB yöneticilerinden borcun ödenmesi için gerekli adımları atmalarını, zira artan borcun Avrupa’nın ihtiyacı olan doğalgaz kaynaklarını da tehdit ettiğini söylediğini vurguladı.
Bölge ülkeleri asker istiyor
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, Rus ordusunun Ukrayna için oluşturduğu tehdide karşı alınacak önlemler arasında, Doğu Avrupa’daki müttefik ülkelere Amerikan askeri konuşlandırılmasının da yer aldığını söyledi. Breedlove, halen Ukrayna sınırında bulunan 40 bin Rus askerinin ne amaçla orada tutulduğunu netleşmediğini vurgularken, doğudaki müttefik ülkeler için karadan, havadan ve denizden alınacak önlemler paketi üzerinde çalıştıklarını, planı bu hafta tamamlayacaklarını kaydetti.
Estonya, Letonya ve Litvanya, artan Rus tehdidine karşı topraklarında NATO’nun varlık göstermesini istiyor. Bölge ülkeleri, halen olası bir Rus işgaline karşı en güçlü caydırıcı gücün NATO’nun kara birlikleri olduğunu düşünüyor.
‘BAŞKENTİN ADI PUTİN OLSUN’ ÖNERİSİ
Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanan Kırım Cumhuriyeti’ndeki Rus yanlısı en büyük parti olan “Rusya Birlik Partisi”, Kırım’ın başkenti Simferepol’ün adının “Putin” olarak değiştirilmesini talep etti. Liderliğini Başbakan Sergey Aksenov’un yaptığı partinin vekilleri, kentin adının “Simferepol Putin” olarak değiştirilmesini, ayrıca kent merkezine de Rusya liderinin büyük bir heykelinin dikilmesini önerdi. Kırım, Kiev’de Avrupa yanlısı yönetimin iş başına gelmesinin ardından düzenlediği referandumla Rusya’ya bağlanmıştı.
İŞGALCİLERE GÜVENCE
Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Donetsk ve Lugansk kentlerindeki kamu binalarını işgal eden Rusya yanlısı göstericilerin, binaları boşaltmaları ve silahlarını teslim etmeleri halinde cezalandırılmayacağına dair güvence verdi. Kiev yönetiminin işgalcilere binaları boşaltmaları için tanıdığı 48 saatlik süre bugün doluyor.