Parklarda aşk cepte iPhone
.
MERVE KURT / DIŞ HABERLER
Bizim Cumartesi-Pazarımız İranlılar için Perşembe ve Cuma. Bu tatil günlerinde insanlar sosyalleşmek için parklara akın ediyor. Kadın, erkek karışık arkadaş grupları spor yapıyor, sevgililer de rahat bir şekilde parklarda gezebiliyor.Kafe kültürü küçük şehirlerde çok yaygın olmasa da Tahran’da üniversite çevrelerinde çok sayıda kadınlı erkekli oturulan, kadınların da rahatlıkla sigara ve nargile içebildikleri mekanlar var. Ancak nargile kültürü Türkiye ve Arap ülkelerindeki kadar yaygın değil. Ülkede yeni Cumhurbaşkanı Ruhani ile birlikte biraz daha liberal, özgürlükçü bir hava esmeye başlamış. Örneğin hiçbir yerde ahlak polisi tarafından uyarılmadım. Zira gitmeden konuştuğum Türkiye’ye göçmek zorunda kalmış İranlı tanıdıklarım sandalet tipi ayakkabılarla asla gezemeyeceğimi söylemelerine rağmen sandaletlerimi götürdüm ve giydim de. Her ne kadar internet bağlantısı cılız olsa da pekçok yasaklı site bulunsa da devir artık internet devri. Halk, özellikle de gençler bir şekilde bu yasakları delmenin yolunu bulmuş ve sosyal medyayı da takip edebiliyorlar. Hatta Apple ürünlerinin satışında yasaklamalar olsa da yurtdışına çıkan İranlıların pek çoğunun yaptığı ilk şey, bir iPhone almak olmuş.
İran’da sürekli olarak artan enflasyon oranları yurtdışına çıkabilen, orta sınıf ve üstü İranlıyı da etkilese bu ekonomik istikrarsızlığın yine en büyük bedelini ödemek küçük işletme sahiplerine düşüyor. Ekonomik sıkıntıların ‘yaptırımlardan’ kaynaklandığını düşününen İranlılar, son yıllarda elektriğin yüzde 25, suyun yüzde 30 ve petrol fiyatlarının yüzde 75 artması ile başa çıkmakta zorlanıyorlar.
Pamuk ve Kıvanç
İranlılar çok okuyan ve sanata da ilgi gösteren bir millet. Öyle ki devlet kağıt ücretini düşük tutuyor. Bu sebepten de her yerde kitap, dergi ve gazete ucuz.