'Onların sonu da...'
İsrail yönetimi, İran’a yapılacak saldırı için 1976’daki ‘Entebbe Operasyonu’nu örnek gösterdi
Başbakan Netanyahu, “İsrail’in bu operasyonu Uganda diktatörü İdi Amin’i deviren yolu açtı. Muhalifler onun zayıflığını gördü. İran’daki Ayetullah rejimini de benzer bir son bekliyor” dedi.
ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Barack Obama’yı koltuğundan etmeye çalışacak olan Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin geçen hafta yaptığı İsrail ziyareti büyük ses getirmişti. İran’ın nükleer tesislerini hedef alan bir saldırıya karşı çıkan Obama’yla arası soğuk olan İsrail yönetimi, Romney’yi bir aday olarak değil, adeta bir başkan gibi ağırlamıştı. İran’ın hemen vurulması konusunda hemfikir olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Romney arasında yapılan görüşmede geçen ilginç bir diyalog dün su yüzüne çıktı.
‘Uzun uzun inceledik’
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Romney bu görüşmede Netanyahu’ya “İsrail’in düzenleyeceği bir saldırının İran halkının birleşmesine ve Tahran’daki rejimin güçlenmesine yol açıp açmayacağını” sordu. Netanyahu ise Romney’nin bu sorusuna İsrailli özel birliklerin 1976’da Orta Afrika ülkesi Uganda’nın başkenti Entebbe’de düzenlediği operasyonu hatırlattı. Bu operasyonun Uganda’yı 1971-1979 arasında demir yumrukla yöneten diktatör İdi Amin’e büyük bir darbe vurduğunu ve çöküşünü başlattığını söyleyen Netanyahu, “2005’te Uganda’yı ziyaret ettiğimde şimdiki Devlet Başkanı Yoweri Museveni bana Entebbe Operasyonu’nun İdi Amin’in devrilmesine yol açan süreçte bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Bu operasyon Amin’in muhaliflerini güçlendirdi. Çünkü çok güçlü zannettikleri rejimin aslında ne kadar zayıf olduğunu gördüler. Bu süreçleri uzun uzun inceledik. İran’da benzer olayların yaşanacağını tahmin ediyoruz. İran’a yönelik bir ABD ya da İsrail saldırısı Ayetullah rejiminin devrilmesine yol açacaktır” diye konuştu.
Bir an önce vurmak istiyor
İsrail yönetimi, İran’ın nükleer te-sislerine yönelik bir operasyon düzenlemek istese de Obama yönetimi kapalı kapılar ardında buna karşı çıkıyor. Kasımda yapılacak seçimler öncesinde böyle bir saldırı olmasını istemeyen Washington, İsrail’i operasyonu gelecek yıla ertelemesi için ikna etmeye çalışıyor. İsrail ise ‘İran’ın nükleer programının tahmin edilenden de hızlı ilerlediğini’ savunarak, operasyonun bir an önce yapılmasını istiyor. Obama’nın dört yıllık döneminde Washington’la ilişkilerinde genel olarak aradığını bulamayan İsrail yönetimi, Romney’ye geçen hafta yaptığı karşılamayla okyanus ötesine de mesaj göndermiş oldu.
Netanyahu’nun kardeşi de ölmüştü
4 Temmuz 1976’da Filistin Kurtuluş Örgütü militanları, 248 yolcusuyla Tel Aviv-Paris seferini yapan Air France uçağını kaçırdı. Uçak Uganda’nın Entebbe Havaalanı’na indirildi. Uçaktaki Yahudi olmayan yolcuları bırakan militanlar, İsrail’den esir tuttuğu Filistinlileri salıvermesini istedi. İsrail zaman kazanmak amacıyla müzakerelere başladı. Bir yandan da en seçkin 200 askerini gizli bir şekilde Uganda’ya yolladı. Askerleri taşıyan uçak, radara yakalanmamak için yaklaşık 2 bin km’lik yolu 30 metre yükseklikte tamamladı. Gece yarısı Entebbe Havaalanı’na inen İsrailli askerlerin rehineleri kurtarmaları ve 7 militanı öldürmeleri sadece 58 dakika sürdü. İsrailli komandolar 45 Ugandalı askeri öldürdü ve Uganda’nın 11 savaş uçağını havaalanında iken imha etti. Operasyonda 4 rehine de hayatını kaybetti. Operasyonda ölen tek İsrail askeri ise operasyonu yöneten komutan, Başbakan Netanyahu’nun ağabeyi Yonatan Netanyahu oldu. Bu operasyon İdi Amin’in prestijine büyük darbe vurdu.