Şampiy10
Magazin
Gündem

Macron’dan İslam açılımı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ülkedeki Müslümanların yaşam ve örgütlenmelerini yeniden düzenleyecek köklü adımlar atmaya hazırlandıklarını açıkladı

ABONE OL
Vatan Haber

Son yıllarda terör örgütü DEAŞ’ın kanlı saldırılarına sahne olan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede İslam’ın yeniden yapılandırılması için 2018’in ilk çeyreğinde, köktencilikle mücadelenin yanı sıra, Müslüman örgütlenmeleri ile onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlara imza atacaklarını duyurdu.

Pazar gazetesi Journal du Dimanche’a röportaj veren Macron, “İslam’ın yeniden yapılanması üzerinde bir reform çalışması yürütüyoruz. Ama çalışma sona ermeden önerilerimi açıklamayacağım. Her alanda adım adım ilerleme metodunu seçtim” dedi. Projenin temelini atmak için entellektüeller ve bilim adamları ile görüşmeye ve fikir almaya devam ettiğini belirten Macron, “Bir organizasyon sorunu var, örgütlenme sorunu var. Ama daha da önemlisi İslam ve Cumhuriyet arasındaki ilişkide sorun var. Bütün bunların yeniden düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

İmamların durumu

Ülkenin en temel yasalarından olan 1905 tarihli Laiklik Yasası konusuna da değinen Macron, “Seçimimiz ne olursa olsun, hedefim Laiklik Yasası’nın kalbinde yer alan ilkeyi hayata geçirmek. Yani inanma ve inanmama hakkını, özgür irade ve ulusal uyumu sağlamak” ifadelerini kullandı.

Reform projesinin en hassas noktası imamların finansmanı ve eğitimi konusu. Zira Fransız hükümeti, özellikle bu iki konuda yabancı ülkelerin Fransa’nın içişlerine karıştığına inanıyor. Laiklik Yasası’na karşı olmasına rağmen, bahsi geçen ülkeler cami inşaatlarına mali destek veriyor ve Fransa’da görev yapan 300 imamı doğrudan kendileri gönderiyor. Proje çerçevesinde, camilerin finansmanı, yeni cami yapımı için toplanan yardımlar ve imamların Fransa’da eğitimi için gereken finansal desteği toparlama konusunda yeni kriterler getirilmesi planlanıyor.

‘Büyük imam’ statüsü

Reform kapsamında, tıpkı Yahudilerin temsilcisi ‘Baş Haham’ (Grand Rabin) statüsü gibi, ‘Baş İmam’ (Grand İmam) statüsü oluşturulması da tartışılan yenilikler arasında. Büyük İmam’ın Müslüman toplum arasında dini ve ahlaki otorite olmasının yanı sıra, politik kurumlar önünde de güçlü bir temsilci olması hedefleniyor.

Ulusal Cephe karşı

Göçmen ve Müslüman karşıtı Ulusal Cephe (Front National) partisi lideri Marine Le Pen, projenin kabul edilemez olduğunu ve derhal camilere yapılan yardımların kesilmesi gerektiğini dile getirdi. Le Pen, Laiklik Yasası’na dokunması ya da İslam toplumu ile devlet arasında bir sözleşme anlamına gelen ‘Concordat’ imzalanmasının da kabul edilemez olduğunu savundu. Le Pen yabancı ülkelerin etkisinin kesilmesi bölümüne ise destek verdiklerini söyledi. Ana muhalefet Cumhuriyetçiler (LR) ise, Müslüman toplumu ile bir ‘Concordat’ imzalanarak İslam’ın Fransa’da yeniden düzenlenmesinin olumlu sonuçlar getirebileceğini dile getirdi.

Diğer Haberler

  1. Dünyanın en büyüğü! Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
  2. Netanyahu'dan UCM açıklaması: İsrail bu kararı tanımıyor ve tanımayacak
  3. Putin flaş ABD açıklaması: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itiyor
  4. Dünyanın en kısa ve en uzun kadınları bir araya geldi
  5. Dünya gündemini sarsan kıtalararası balistik füze iddiası: Rusya Ukrayna'ya ilk hamle!
  6. Sanatçının muzu 6,2 milyon dolara satıldı!
  7. DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı LC16m8 aşısına onay verdi
  8. Harekete geçildi! 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı gündemde
  9. İsrail-Hizbullah arasındaki ateşkes anlaşmasında ilerleme
  10. Üniversitede dehşet! Çin'de bir meslek yüksekokulundaki bıçaklı saldırıda 8 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.