Libya'daki çatışmaların bir aylık bilançosu: 96 ölü
Başkent Trablus'ta milis gruplar arasındaki çatışmalarda dün hayatını kaybeden 11 kişiyle birlikte son bir ayda ölü sayısı 96'ya yükseldi.
Libya'nın başkenti Trablus'ta ağustos sonunda patlak verip 14 günlük ateşkesin ardından yeniden alevlenen çatışmalarda, dün 11 kişi daha hayatını kaybetti ve ölü sayısı 96'ya çıktı. Libya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, perşembe gecesi başkentin güneyinde ve havalimanı yakınlarında muhalif milis gruplar arasında yaşanan çatışmalarda, aralarında üçü yabancı sekiz sivilin de yer aldığı 11 kişi hayatını kaybetti.
Açıklamada, ağustos sonundan bugüne kadar Trablus'ta süren çatışmaların bilançosu, 96 ölü, 306 yaralı ve 17 kayıp olarak belirtildi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilciliği (UNSMIL), dünkü çatışmalara ilişkin yayınladığı açıklamasında, taraflara tüm şiddet olaylarını bir an önce durdurması çağrısı yaptı.
BM, açıklamasında ayrıca, Salah Badi ve Abdulgani el-Kekli, isimli milis komutanlarına özellikle seslenilerek, sivillerin, sivil yerleşimlerinin hedef alınmasının uluslararası insan haklarına aykırı olduğu ve savaş suçu sayılacağı ifade edildi. UNSMIL, çatışmadaki tüm tarafların bir ateşkes anlaşmasına bağlı olduklarının altını çizdi.
Trablus'taki çatışmalar
Libya'nın başkenti Trablus, 26 Ağustos'tan itibaren 10 gün süreyle Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı tugaylar arasında ağır silahların da kullanıldığı çatışmalara sahne oldu.
Bu oluşumlardan UMH'ye bağlı olduğu söylenen Terhune Yedinci Tugayı, başkenti milislerden temizlemeye çalıştığını ileri sürerken, çatışmanın diğer tarafları ise söz konusu tugayın, konuşlanma noktaları başta olmak üzere Trablus'ta nüfuz ve ekonomik güç sağlamayı hedeflediğini iddia etmişti.
UMH ise Terhune Yedinci Tugayı'nı geçen nisan ayında feshettiğini ve kendisine bağlı bir grup olmadığını belirtmişti.
Taraflar arasında, 4 Eylül'de Birleşmiş Milletler ara buluculuğunda ateşkes sağlanmıştı.
Ateşkesin sağlandığı Trablus'ta 12 Eylül'de yeniden çatışma sesleri duyulmuş, taraflar birbirlerini ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlamıştı.
Mitiga Havalimanı'na da 12 Eylül'de rastgele roket düşmesi nedeniyle uçuşlar durdurularak, Misrata Havalimanına yönlendirilmişti.
UMH, geçen haftadan itibaren başkentte güvenliği sağlama çalışmaları kapsamında, milislerin gücünü azaltacak önlemler almaya başladı. Bu kapsamda UMH, başkent Trablus'taki Mitiga Havalimanı'nın güvenliğinin, "Özel Caydırıcı Güç" adlı milis gücünden alınarak, Merkezi Emniyet Güçleri'ne verildiğini açıkladı.
Libya makamları ayrıca havalimanının gelecek günlerde yeniden hizmete sunulacağını belirtiyor.