‘Koruyucu Melekler’ Diyarbakır Üssü’nde
.
UĞUR KOÇBAŞ / VATAN DIŞ HABERLER
Irak ve Afganistan’da 1000’e yakın ABD askerini savaş bölgesinden kurtaran ‘Koruyucu Melekler’ (Guardian Angels) birliği Diyarbakır’a gitti. IŞİD, koalisyon uçaklarını vurursa esir düşen ya da yaralanan pilotları onlar kurtarıp Türkiye’ye getirecek.
IŞİD, Şubat ayında F-16’sı düşen Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe’yi rehin almış, ardından diri diri yakmıştı. O dönemde Ürdün, ‘Pilotumuz zamanında kurtarılsaydı IŞİD’in eline düşmeyecekti’ diyerek tepkisini dile getirmişti. Bazı Arap ülkeleri de ‘Kurtarma ekipleri çok uzakta’ diyerek operasyonlara katılmaktan vazgeçmişti. O dönemde Türkiye’deki üsler kullanıma açık olmadığı için Bahreyn’deki üssü kullanan ABD, İncirlik dahil 5 hava üssünün IŞİD’le mücadelede kullanıma açılmasının ardından ‘arama-kurtarma’ alanında da önemli bir üstünlük sağlamış oldu. Savaş bölgesine en yakın Türk Hava Üssü olan Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na 11 Eylül saldırıları sonrasında düzenlenen Irak ve Afganistan operasyonlarında 1000’e yakın Amerikan askerini savaş çatışma alanlarından sağ kurtaran özel ekip Guardian Angels (Koruyucu Melekler) konuşlandırıldı.
Kurtarma, direniş, kaçış
Bir koalisyon uçağının vurulması durumunda pilotu kurtarmaya ve rehin düşmesini engellemeye çalışacak bu özel ekip, paraşütle indirme yapan askerlerle kurtarma, sağ kalma, direniş ve kaçış konusunda uzman subaylardan oluşuyor. Keskin nişancı tüfeklerinden otomatik silahlara kadar tam donanımlı olarak görev yapacak birlik, HH-60G Pave Hawk helikopterleri ve HC-130 uçakları ile çatışma bölgelerine indirilecek. Gerekirse pilotların kurtarılması için IŞİD militanlarıyla çatışmaya girilecek. Ekip içinde yaralıları tedavi edecek bir uzman sağlık görevlisi asker de bulunacak. Kurtarılan pilotlar Diyarbakır’daki üsse getirilecek.
İsimleri gizli tutuluyor
Dünyanın dört bir yanında konuşlanmış olan Koruyucu Melekler birlikleri ABD Hava Kuvvetleri’nin en özel ve en zorlu birimi olarak biliniyor. Bu ekibe katılım için askerler çok zorlu ve sıkı bir eğitimden geçiyor. Bu birliğe katılmak isteyen askerlerin 10’da 9’unun eğitimi tamamlayamadan başarısız olduğu biliniyor. Çoğu zaman düşman topraklarının ortasına havadan indirme yaptıkları için direkt hedef haline gelmelerini engellemek amacıyla kimlikleri gizli tutuluyor. Askerler, PJ (Parajumper) olarak biliniyor ve her birinin bir kod adı var.