İsyan
İran'da seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle yapılan gösteriler devam ediyor
1979’da 2 milyon İranlı İstiklal Meydanı’nda yürüyerek İran Şahı Pehlevi’yi devirmişti. Dün İran seçiminin hileli olduğunu savunan 2 milyon İranlı aynı meydanda reformcu aday Musavi’ye destek için yürüdü. “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı.
İslam Devrimi’nin 30’uncu yıldönümünde İran dün yeniden milyonları sokaklara döken bir isyana sahne oldu. Geçen cuma günü yapılan ve Mahmud Ahmedinecad’ın yüzde 63 oyla galip geldiği seçimlere hile karıştırıldığını savunan reformcu aday Mir Hüseyin Musavi taraftarları İçişleri Bakanlığı’nın, “sokağa çıkana sert müdahale ederiz” uyarısına rağmen dalga dalga Tahran’ın İstiklal Meydanı’na aktı. Musavi’nin günler sonra ilk kez ortaya çıktığı mitingde kalabalığa megafonla seslenen reformcu lider, “Yeni ve adil bir seçim istiyorum! İran halkının oyu benden ya da bir başka adaydan çok daha önemlidir” dedi.
Foto galeri için tıklayın |
Kalabalığın bu çağrıya cevabı, “Ölürüz de oylarımızdan vazgeçmeyiz” diye oldu. Gösterinin başlamasından bir kaç saat sonra gelen silah sesleri büyük panik yaşanmasına yol açtı. Ahmedinecad’a sadık milislerin göstericilerin üzerine ateş açtığı ve en az bir kişinin öldüğü AP muhabiri tarafından dünyaya duyuruldu. Devlet televizyonu ise mitingi yayınlamadı.
Dini lider Hamaney pes etti
Ülkede her konuda son sözü söyleyen dini lider Ali Hamaney, Ahmedinecad’ın galip geldiği seçim sonrası yaptığı açıklamada “Herkes sonuca saygılı olsun” demişti. Tepkilerin artması üzerine o da daha önce görülmemiş şekilde geri adım atmak zorunda kaldı. Bir gece önce Musavi ile gizli bir görüşme yapan Hamaney, dün seçim komisyonuna hile iddialarının incelenmesi talimatı verdi.
İran'da çıplak protesto |
video için tıklayın |
Dünya sonuçları tanımıyor
10 gün içinde seçim sonuçları ile ilgili iddiaların karara bağlanacağı duyuruldu. İran yönetimi, Alman ARD ve ZDF, Arap dünyasına yayın yapan El Arabiya, İtalyan Rai gibi uluslararası kanalların muhabirlerine sokaklara inip haber yapma izni vermiyor. BBC’nin Farsça yaptığı yayın jammer’larla engelleniyor. Musavi’ye ait “Yeşil Yol” gazetesi de kapatıldı. Avrupa Birliği ve ABD, hile iddialarının incelenmesi çağrısı yaptı. Almanya ve Fransa seçim sonuçlarını tanımayı reddetti. n DIŞ HABERLER
‘Kocamla sonuna kadar gideceğiz’
Reformcu aday Musavi’nin kendisine her mitingde destek veren ve özgürlük isteyen İranlı kadınların simgesi olan eşi Zehra Rahnavard, AFP’ye verdiği demeçte, “Musavi ve ben sonuna kadar gideceğiz” diye konuştu. Rahnavard’ın dünyanın dört bir yanındaki İranlılar’a gönderdiği mesajda onlara ülkelerinin İran elçiliklerinin önünde gösteri yapmalarını istediği öne sürüldü.
120 öğretim görevlisi istifa etti
Tahran Üniversitesi ile birlikte polisin göstericileri tutuklamak için bastığı kentin bir diğer büyük üniversitesi olan Şerif Üniversitesi’nde yaklaşık 120 öğretim görevlisinin seçimlerdeki hileleri protesto için istifa ettiği iddia edildi. Üniversiteden henüz bir açıklama yapılmazken, öğrenciler, polisin önceki gece plastik mermi kullanarak okulu bastığını öne sürüyor.
Din adamlarını ikna etmek için Kum’da
Seçİmlerde Musavi’ye destek veren eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin 4 gündür ortalarda görünmemesi bazı iddiaların ortaya atılmasına neden oldu. Buna göre Rafsancani, Kum kentine giderek diğer Ayetullah’ları ve büyük imamları Musavi’yi desteklemeleri ve seçimlerin sonuçlarını tanımamaları için ikna etmeye çalışıyor. Öte yandan, reformcu görüşleriyle bilinen eski Koruyucular Meclisi üyesi Ayettulah Yusuf Sanei, seçimleri tanımadığını açıkladı.
Bugün genel grev var
Musavİ yandaşlarının dünkü gösteriden sonra bugün ülke çapında genel greve gideceği belirtiliyor. Ahmedinecad’ın seçimleri hile ile kazandığı iddialarından sonra son 4 gündür Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde grev çağrıları yapılıyordu.
İçişleri Musavi’ye “kazandın” diye haber vermiş!
ABD’de yayınlanan Time dergisine göre İran’daki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarından şüphelenmek için 5 neden var:
1-Vatandaşlık numaraları nerede?: Birçok sandıkta vatandaşlık numarası ve imza ile oy atılması gerekirken atılan 10 milyon oy için vatandaşlık numarası hanesinin boş olduğu gözlendi.
2-Musavi’nin etkin olduğu yerde pusula bitti: Muhalif gözlemcilerin, birçok oy verme merkezine girmesine izin verilmedi. Ülkenin kuzeybatı ve güneyinde birçok istasyonda oy pusulasının tükendiği öne sürüldü.
3-Sonuçlar nasıl bir günde açıklandı: Sonuçlar, seçimlerin bitmesinden bir saat sonra açıklanmaya başladı, resmi sonuç bir günden kısa sürede duyuruldu. Kesin sonuç için üç gün beklenmesi gerekiyordu. İçişleri Bakanlığı, önce Musavi’ye seçimleri kazandığı haberini verdi. Sonra Ahmedinecad’ın zaferini ilan etti.
4-Ülke çapındaki oy oranları çelişkili: Ahmedinecad’ın ülkenin dört bir yanından gelen dengeli ve istikrarlı oya sahip olması şüphe uyandırdı. Ahmedinecad, Musavi’nin doğduğu şehir Tebriz’de bile yüzde 57 ile “zafer” kazandı.
İŞTE “GERÇEK” SONUÇLAR
Musavi taraftarları arasında “gerçek seçim sonuçları” başlığıyla dolaşan sandık sonuçlarına göre, Ahmedinecad seçimin 3’üncüsü oldu. Seçimin “gerçek” olduğu öne sürülen sonuçları şöyle:
* Musavi: %45 n Karrubi: %30
* Ahmedinecad: %14
Eski cumhurbaşkanı Hatemi’ye gözaltı!
Musavi ile birlikte gösteriye katılması beklenen eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, eylem başlamadan hemen önce evinden çıkarken gözaltına alındı. Sivil polislerin çevrelediği Hatemi, destekçilerinin tepkilerine rağmen zorla bir otomobile bindirilip götürüldü. Hatemi’nin kardeşi AFP ajansına yaptığı açıklamada eski cumhurbaşkanının yeni bir seçim yapılmasını istediğini söyledi. Reformcu siteler ise Hatemi’yi gözaltına alan kişilerin İran polisinden değil, Lübnan’dan bu eylemlere karşı mücadele için getirilen Hizbullah üyeleri olduğunu ileri sürdü.
20 üniversite öğrencisi öldürüldü iddiası
İRAN’DAKİ eylemlerin en güçlü olduğu yerlerden Tahran Üniversitesi önceki gece Besic milislerinin baskınına uğradı. 1999’daki öğrenci ayaklanmasının da merkezi olan öğrenci yurtlarına zorla giren polis, yaklaşık 300 öğrenciye biber gazı, cop ve silahlarla saldırdı. “Diktatörlere ölüm”, “Hamaney’e ölüm” sloganları atan öğrenciler karşı koyunca çatışma çıktı. İnternet sitelerinde yaklaşık üç saat süren çatışma sırasında Tahran Üniversitesi’nde 12, Şiraz Üniversitesi’nde de 8 öğrencinin öldüğü öne sürüldü. Cesetlerden birine ait olduğu öne sürülen bir fotoğraf da internetten yayınlandı. Baskında en az 170 öğrenci de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğunun vücudunda ağır yaralar ve kırıklar bulunduğu belirtildi.
Musavi’ye destek için Ankara’da protesto
İRAN’DA geçen cuma yapılan seçimlere hile karıştırıldığı için sokaklara dökülen reform yanlıları protestolarını dünya geneline yaymaya çalışırken dün Ankara’da da hareketli saatler yaşandı. Bir grup seçimi kaybeden Mir Hüseyin Musavi yanlısı İranlı, İran’ın Ankara Büyükelçiliği yakınında toplanarak seçimleri protesto etti. Çoğunluğu kadın olan göstericiler “Benim oyum nerede” yazan pankartlar taşıdı, İran lideri Mahmud Ahmedinecad karşıtı sloganlar attı. Türk polisi İran Büyükelçiliği önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. Dünya genelindeki İranlılar Musavi’nin eşi Zehra Rahnavard’ın çağrısı üzerine Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Almanya, Amerika, İsveç ve Malezya’daki İran temsilciliklerinin önünde gösteri yaptı.