‘iPhone kilidini aç’
Apple, San Bernardino saldırısını düzenleyen Seyit Faruk’un cep telefonunun kilidinin açılması yönündeki mahkeme kararına müşteri güvenliğini gerekçe göstererek itiraz etti
ABD’de, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile teknoloji devi Apple arasındaki ‘telefon şifresi kırma’ tartışması, yargıdan gelen kararla yeni bir boyut kazandı.
FBI dedektifleri, California eyaletine bağlı San Bernardino kentinde aralık ayında engellilere hizmet verilen merkeze silahlı saldırı düzenleyen Seyit Faruk’un kullandığı iPhone 5C model cep telefonundaki bilgilere erişim için Apple’dan yardım talep ediyordu. Dedektifler 2 aydır, Faruk’un telefonuna koyduğu şifreyi açmaya çalışıyordu, ancak tüm denemelerin başarısız olmasının ardından Apple yetkililerinden konuyla ilgili yardım talep edilmişti.
Apple’ın şifreyi kırmak için yazılımda herhangi bir ‘arka kapı’ bulunmadığını bildirmesi üzerine FBI konuyu yargıya taşımıştı. California’da görülen davada Yargıç Sheri Pym, Apple’ın Faruk’un bağlantılı olduğu kişilerin ortaya çıkartılması için FBI dedektiflerine yardım etmesi yönünde karar verince Apple yönetiminden karara itiraz geldi.
Apple’ın CEO’su Tim Cook, yayınladığı açıklamada kullandıkları yazılımda herhangi bir ‘arka kapı’ bulunmadığını vurgularken, “ABD hükümeti Apple’dan müşterilerimizin güvenliğini tehdit eden eşi benzeri görülmemiş bir adım atmasını istiyor” dedi. Cook, karşısında oldukları bu kararın, yasal bir uygulamanın çok ötesinde sonuçlar doğurabileceğini, kişisel gizlilik konusunda hassas olduklarını belirtti.
‘Açarsak herkes girebilir’
Apple yönetimi, iPhone’a müşterinin onayı olmadan erişim sağlamaya yarayan bir yazılımları bulunmadığını, böyle bir şey yapmaları halinde, Çinli, İranlı, Rus ya da Kuzey Koreli hackerların ulaşması muhtemel bir ‘arka kapı’ yaratmış olacaklarını vurguluyor. FBI’ın talebini kabul etmeleri halinde bunun diğer davalar için de emsal oluşturabileceğini vurgulayan Cook, “Hükümet yıllardır bizden geliştirdiğimiz güvenlik unsurlarını zayıflatarak kendi müşterilerimizin telefonlarını hacklememizi istedi. Teröristlere sempati duymuyoruz. FBI’ın istekleriyle Amerikan demokrasisine duyduğumuz derin saygıdan ve ülkemize olan sevgimizden dolayı mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Veriler silinebilir
IPhone 2014’ten bu yana fabrika ayarlarında kullanıcılarının verilerini şifreliyor. Bu şifrenin 10 kez üst üste yanlış girilmesiyle telefondaki tüm veriler siliniyor. Cihaz kilitlendiğinde ise sadece kullanıcının şifresi ile bilgiler geri getirilebiliyor. FBI iki konuda Apple’dan yardım talep ediyor: Birincisi Faruk’un iPhone’nuna sınırsız erişim hakkı sağlayarak bilgilerin kurtarılması. İkincisi ise Apple’ın art arda farklı şifre kombinasyonlarını kullanarak telefonunun şifresini kırması.