İngiliz siyasiler kozlarını paylaştı
.
‘AB’den ayrılık savaşa yol açar’
İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmasının ‘Avrupa’daki barışa tehdit oluşturabileceği’ uyarısında bulundu.
İngiltere’de 23 Haziran’da gerçekleşecek Avrupa Birliği (AB) referandumundan, ülkenin birlik üyeliğinde kalması yönünde karar çıkması için kampanya yürüten Başbakan David Cameron, İngilizlerin güvenliği için AB üyeliğinin gerekli olduğunu savundu.
Başkent Londra’daki British Museum’da konuşan Cameron, AB’nin, üye ülkelerin barış ve uzlaşı içerisinde olmasını sağladığını belirterek üyelikten ayrılmanın risk almaya değer olmadığını ifade etti. AB’nin ‘on yıllar boyunca birbirini boğazlayan ülkeleri bir araya getirdiğini’ vurgulayan Cameron, Avrupa’nın son yıllardaki barış ve istikrar içerisindeki durumunun ‘garantisinin olmadığını’ dile getirdi.
‘Riske değer mi?’
“Kıtamızdaki barış ve istikrarın garantisi var mı? Risk almaya değer mi? Garantisi olduğu öngörüsünde bulunmamak lazım. İngiltere’nin AB’den ayrılması Avrupa’daki barışa tehdit oluşturabilir” diyen Cameron, İngiltere’nin AB’den soyutlanmasının doğru olmayacağını, bunun İngiltere’ye faydasının dokunmayacağını belirtti.
Başbakan Cameron, İngilizlerin talepleri doğrultusunda Brüksel’in bazı yetkileri Londra’ya geri vermesi halinde, ülkesinin birlik üyeliğinde kalması yönünde kampanya düzenleyeceğini açıklamıştı.
‘Biz de Avrupa çocuğuyuz’
Eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının Avrupa değerlerine sırt çevirmek anlamına gelmeyeceğini savundu.
İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasını destekleyen ‘hayırcı’ cephesinin önde gelen isimlerinden eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, yakın arkadaşı olan Başbakan Cameron’ın, AB üyeliğinden çıkılmaması yönündeki uyarılarını eleştirdi. Üyelik karşıtlarının safına geçtiğini açıklayınca Cameron’la arası açılan Johnson, dün yaptığı konuşmada İngiltere Başbakanı’nın, Brüksel yetkilileriyle yürüttüğü müzakerelerden eli boş döndüğünü savundu.
Hükümetin AB ile ilişkileri konusunda İngiliz kamuoyunu kandırdığını öne süren Johnson, ‘ortak bir Avrupa devleti’ kurma adına yapılan anayasal değişikliklerin halktan saklandığını vurguladı.AB’yi İtalyan mafyasına benzeten Johnson konuşmasında, “Ben de Avrupa çocuğuyum. Liberal bir kozmopolitim, ailem de kalıtımsal olarak BM barış gücü gibi. Fransızca roman okuyabilirim, Almanca şarkılar söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
AB üyeliğinden ayrılmanın şu an Avrupa liberalizminin en büyük projesi olduğunu belirtirken, “Korkarım günümüz AB’si, başlangıçtaki yüksek ideallerine karşın bugün eskide kalmış bir sistem” diye konuştu.
Avrupa’nın yarısı referandum istiyor
İngiltere’de gerçekleştirilecek AB referandumu, birlik içinde ayrılıkçı akımların güç kazanmasına yol açtı. AB’ye üye ülkelerde yapılan bir çalışma, vatandaşların yüzde 45’inin AB’ye üyelikle ilgili referandum yapılmasını istediğini ortaya koydu. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Belçika, Macaristan ve İsveç’te yapılan ankete göre, AB’den ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 33.
Sonucu kararsızlar belirleyecek
Anketler, AB’den ayrılmak isteyenlerin oranının yüzde 46, birlikte kalmayı isteyenlerin oranının ise yüzde 44 olduğunu gösteriyor. AB araştırma kuruluşu YouGov tarafından gerçekleştirilen bir başka ankete göre ise AB’de kalmaya destek verenlerin oranı yüzde 42, ayrılıkçıların oranı ise yüzde 40. Analistler, referandum sonucunu yüzde 10 civarındaki kararsızların oylarının belirleyeceğini öngörüyor.