Gözler meclise çevrildi! Tarihi oturum yarın yapılacak
Aleksis Çipras başbakanlığındaki Yunan hükümeti, yeni bir yardım programı müzakerelerinin başlatılması için şart koşulan reformları kabul etti. Yunanistan’daki oylama çarşamba günü.
Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel'deki zirvesinde, Yunanistan'a ağır koşulları yerine getirmesi şartıyla sunulan destek planı artık parlamentonun onayına kaldı.
Üçüncü kurtarma paketinin Yunanistan'a verilebilmesi için vergilerin artırılması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gidilmesi ve kamu harcamalarının kısılmasını öngören yasa paketinin Çarşamba günü sonuna kadar parlamentodan geçmesi gerekiyor.
Koalisyon ortağı destek vermiyor
Koalisyon ortağı Savunma Bakanı Panos Kammenos, oylama öncesi açıklamasında destek çıkmayacağını duyurdu.
Eğer anlaşmaya varılmazsa, Yunan bankalarının 'çökebileceği ve ülkenin Avrupa para birliği, Euro bölgesinden çıkmaya zorlanacağı' yorumları yapılıyor.
Oylama çarşamba günü yapılacak
Yunanistan'ın iflastan kurutulabilmesi için gelecek üç yıl içinde 86 milyar euroya ihtiyacı olacak. Ülkeyi üçüncü kez iflastan kurtarmak ve Euro Bölgesi'nden ayrılmasını engellemek için Euro Grubu liderleri, Başbakan Aleksis Çipras'la sert bir reform ve tasarruf programı üzerinde uzlaştı.
Gözler çarşamba günü Yunanistan meclisinde yapılacak oylamada. Müzakerelerin başlayabilmesi için ilk etapta kabul edilmesi gereken önlemler, katma değer vergisinden elde edilen gelirlerin artırılması, emeklilik sisteminde reformun başlatılması, ulusal istatistik kurumuna bağımsızlık kazandırılması ve tasarruf hedeflerinden uzaklaşılması halinde otomatik harcama kesintilerinin devreye girmesi.
Peki, bu reformlar neler?
Bu önlemlerin Yunan parlamentosu tarafından kabul edilmesinin ardından uluslararası alacaklılar Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği Komisyonu, üç yıllık yardım programının ayrıntılarını müzakere etmeye başlayacak. Uzlaşma sağlandığı takdirde, yeni tasarruf önlemleri devreye girecek.
Önlemler şöyle sıralanıyor:
- 22 Temmuz'a kadar Avrupa Birliği'nin bankaların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yönergesinin hayata geçirilmesi,
- Dava sürelerinin kısalması ve maliyetlerin düşürülmesi için yargı reformunun hayata geçirilmesi,
- Ekim ayına kadar emeklilik reformunun hayata geçirilmesi ve kademeli olarak emeklilik yaşının 67'ye yükseltilmesi,
- Enerji sektöründe özelleştirme veya özelleştirmeye denk önlemlerin yürürlüğe girmesi, - İstihdam piyasasında reformların sürdürülmesi,
- Mali piyasalarda reform yapılması,
- Devlet varlıklarının satışıyla 50 milyar euroluk bir fon yaratılması ve bu fonun denetiminin AB'ye devredilmesi. Elde edilen mali kaynağın yarısının bankaların sermaye yapısının düzeltilmesine ve 12,5'er milyonluk iki kalemin de borçların geri ödenmesi ile doğrudan yatırımlara ayrılması,
- İdari birimlerin modernleştirilmesi, güçlendirilmesi, siyasetten arındırılması.
- Troyka adı verilen uluslararası alacaklıların ülkeye girişine yeniden izin verilmesi, temsilcilerinin bakanlıklara girişinin güvence altına alınması, ilgili yasa tasarılarının mecliste tartışılmadan önce bu temsilcilerin onayına sunulması.
- Uluslararası alacaklıların onayı olmaksızın çıkarılan yasaların ya geri alınması veya oluşan maliyetin diğer önlemlerle ikame edilmesi.
Bankalar kapalı
Yunan bankaları son iki haftadır kapalı. Bankamatiklerden de günde yalnızca 60 euro çekilebiliyor.
AB ile varılan anlaşmada, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'in bazı varlıklarının Euro bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması maddesi de var.
Buna göre, Yunanistan'ın 50 milyar euroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve Atina'dan yönetilecek bu fon Yunan bankalarının ayağa kaldırılması ve borçların ödenmesi için kullanılacak.
Özelleştirmelerin de bu fondan yazılacağı bildiriliyor.
Fon, satışlardan elde edilecek gelirlerden 25 milyar euroyu Yunanistan'a geri verecek ve bu miktar Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.
Atina'nın Avrupa Merkez Bankası'na 20 Temmuz'a kadar da 3,5 milyar euro ödeme yapması gerekiyor.
Varufakis: 'Uygulanması imkansız'
Diğer yandan, Yunanistan'da Euro Bölgesi ile görüşmelerin çökmesinin ardından istifaya zorlanan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkesiyle AB arasında üçüncü kurtarma paketi için varılan anlaşmanın uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Varufakis paketi 'Yeni bir Versay anlaşması' diye niteledi.
Avustralya'nın ABD radyosuna konuşan Varufakis, "bunun uygulanması imkansız bir paket olduğunu Aleksis Çipras'ın da bildiğini" kaydetti.
Yunanistan'ın alacaklılarının Çipras'dan intikam alma peşinde olduğunu öne süren eski Yunan maliye bakanı, "Troyka (AB, AMB, IMF) Çipras'ın, son beş yıldır kendilerine yönelttiği her bir eleştiriyi ona yedirmeye çalışıyor. Sadece hükümette olduğumuz altı ayın değil ondan önceki beş yılın da hesabı" dedi.
Bunun ekonomiyle bir ilgisi olmadığını söyleyen Varufakis, sözlerini "Bunun Yunanistan'ı yeniden düzelme yoluna sokmakla hiç bir ilgisi yok. Bu Avrupa'nın başına dolanan yeni bir Versay anlaşması ve Başbakan da bunu biliyor. Biliyor ki yapsa da yanacak, yapmasa da" diye sürdürdü.
Kaynak: DW / BBC