'Göçmen olmanın suç sayılmadığı bir Avrupa hayali kuruyorum'
AVRUPA’nın en prestijli ve eski ödüllerinden olan Uluslararası Şarlman Ödülü takdim edilen Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, değerlerinden uzaklaştığını öne sürdüğü Avrupa’yı eleştirdi.
Avrupa Biriliği’nin (AB) bütünlüğü ve barışına yönelik çalışmalar yapan devlet adamları, siyasetçi ve kurum temsilcilerine 1950 yılından bu yana verilen Uluslararası Şarlman Ödülü’ne, bu yıl Papa Francesco layık görüldü.
Almanya’nın Aachen kentinde düzenlenmesi gereken ödül töreni, Papa’nın yoğun programından dolayı Vatikan’da gerçekleştirildi. Ödülün gerekçesi, ’AB’nin krizle mücadele ettiği bir dönemde Papa’nın umut verici, barışçıl ve cesaretlendirici mesajları’ olarak gösterildi.
Törene, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Kralı Felipe VI., AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin de yer aldığı 500 kadar davetli katıldı.
PAPA’NIN HAYALİNİ KURDUĞU AVRUPA
Papa Francesco, selefi 2. Jean Paul’e 2004 yılında verilmesinin ardından ikinci kez bir papanın layık görüldüğü bu değerli ödülle kendisini onurlandıranlara teşekkür ederek bunu, ’Sevgili Avrupa kıtasının yeni ve cesur bir başlangıç yapması umuduyla’ aldığını dile getirdi. Çok kültürlü, yaratıcı, yeniden ayağa kalkabilen ve sınırlarını aşabilen bir kimliğe sahip olduğunu söylediği Avrupa’yı övdüğü kadar, özellikle sığınmacı krizi konusunda eleştirilerini de sıralayan Papa, şunları söyledi:
"Tüm kalbim ve aklımla, umutla ve nafile nostalji yapmadan, göçmen bir İtalyan ailenin çocuğu olarak yeni bir Avrupa hümanizmini hayal ediyorum. Göçmen olmanın suç olmadığı bir Avrupa’nın hayalini kuruyorum. Çocukları koruyan, yoksullar ile her şeylerini kaybederek, kendisine sığınacak yer aramak için bu topraklara ayak basmışlara yardımda geri durmayan bir Avrupa’nın hayalini kuruyorum. Herkesin haklarının korunduğu, herkesin insan onuruna yakışır bir şekilde ağırlandığı Avrupa’nın hayalini kuruyorum."
’AVRUPA, SANA NE OLDU?’
Papa, AB’nin kurucu babalarının köprüler kurduğunu ve duvarları yıktığını, ancak şimdi ise duvarlar ören ve yeni sorunların çözümünde yetersiz kalan bir Avrupa olduğuna işaret etti.
’Bencilliğimize teslim olduk’ diyen Papa; "Bir Avrupa ki; içine kapanıyor. Hümanist ve insan hakları, demokrasi ile özgürlük şampiyonu Avrupa, sana ne oldu? Şairler, filozoflar, sanatçılar, müzisyenler, edebiyatçıların toprağı Avrupa, sana ne oldu? Halkların ve ulusların anası, kardeşlerinin onuru için yaşamını feda etmiş büyük şahsiyetlerin anası Avrupa, sana ne oldu?"
BATILI EKONOMİ MODELİNE ELEŞTİRİ
Finansal krizin getirdiği sosyal sorunlara da değinen Papa, "Evlenmenin ve çocuk yapmanın, istikrarlı bir iş eksikliği nedeniyle bir sorun olarak değil, bir sorumluluk ve sevinç olarak görüldüğü bir Avrupa hayali kuruyorum" ifadelerini kullandı.
Batılı ekonomiyi hedefine alan Papa, ahlaki bir zorunluluk olması gereken insan emeği ve yeryüzü nimetlerinin paylaşılmasının, hayırseverlik olarak addedilemeyeceğini belirtti.
Özellikle genç insanlara daha fazla istihdam sağlanması gerektiğini dile getiren Papa, bunun için sadece belirli kesimleri değil, toplumun tamamının faydalanabileceği daha adil ve kapsayıcı ekonomik modeller oluşturulması, sosyal ekonomiye ağırlık verilmesinin gerekliliğine değindi.
ŞARLMAN ÖDÜLÜ
Adını 742-814 yılları arasında yaşayan, Batı Avrupa’nın Hristiyanlaşmasında büyük rol oynayan Kutsal Roma İmparatoru Şarlman’dan alan ödül, söz konusu kralın mezarının bulunduğu Almanya’nın Aachen kentinde oluşturulan ödül komitesi tarafından her yıl veriliyor.
Uluslararası Şarlman Ödülü’ne daha önce layık görülenler arasında ABD eski Başkanı Bill Clinton, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği Konseyi eski Başkanı Herman van Rompuy, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı ve Polonya eski başbakanı Donald Tusk gibi isimler de bulunuyor.