‘Esad hala kimyasal silah kullanıyor’
.
Fransa lideri Hollande, Suriye’de rejim güçlerinin kimyasal silah saldırılarına devam ettiğini ilişkin istihbarat bulunduğunu, buna karşın kesin kanıtları olmadığını söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin, Suriye’de Esad rejiminin halkına karşı hala kimyasal silah kullandığına ilişkin bilgilere sahip olduğunu, ancak kesin kanıtları bulunmadığını söyledi. Europe-1 radyo kanalına konuşan Hollande, “Elimizde bu konuda bazı bilgiler var ancak kesin kanıt yok” derken, Esad rejiminin bu tür yöntemlere başvurma kapasitesi bulunduğunu ve ülkedeki siyasi geçiş sürecine karşı çıktığını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise kimyasal silah kullanımı ile ilgili ellerindeki bilgilerin kanıtlanması gerektiğini ifade etti. Fabius, “Lübnan yakınlarında gerçekleştiği belirtilen son kimyasal saldırıların, birkaç ay önce Şam çevresindeki saldırılara oranla daha küçük ölçekli ancak daha öldürücü olduğu bilgisine sahip olduğunu” vurguladı. Adı açıklanmayan bir yetkili de, istihbaratın Suriye muhalefetinin de aralarında bulunduğu birkaç farklı kaynaktan geldiğini belirtti.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise, Esad rejiminin kimyasal silahları kullandığını gösteren belgeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim ettiklerini açıkladı.
Yüzde 80’i taşındı
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), Suriye’nin imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının yaklaşık yüzde 80’inin ülke dışına çıkarıldığını ya da yok edildiğini açıkladı. Sürecin bu hızla devam etmesi halinde Suriye yönetiminin, kalan kimyasal silahlarını 27 Nisam tarihine kadar teslim etmesi mümkün görülüyor.
Gazetecileri havaalanında karşıladı
Suriye’de 10 ay önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyelerince kaçırılan ve önceki gün Türkiye sınırında serbest bırakılan Fransız gazeteciler ülkelerine döndü. Edouard Elias, Didier François, Pierre Torres ve Nicolas Henin adlı gazetecileri, Evry Havalimanı’nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile yakınları ve arkadaşları karşıladı.
Hollande, yaptığı konuşmada gazetecilerin ülkelerine dönmeleri konusunda yardımcı olan Türk yetkililere teşekkür ederken, Mali’de esir tutulan Fransız vatandaşları Gilbert Rodriguez Leal ve Serge Lazarevic’in de durumlarını da takip ettiklerini söyledi.
Gazeteci Henin de, France24 kanalına verdiği demeçte, serbest bırakılmalarının Türkiye sayesinde gerçekleştiğini belirtti. 37 yaşındaki gazeteci, “Bizi rehine tutanlar, Türk askeri üssüne doğru yürümemizi söylediler, orada bekleniyorduk” diye konuştu.
Kiliseyi ziyaret etti
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ordu güçlerinin yakın zamanda muhaliflerden geri aldığı Hristiyan kasabası Malule’yi ziyaret etti.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Paskalya Bayramı sebebiyle gittiği kasabada, çatışmalardan zarar gören kilise ve manastırları ziyaret ederek din adamlarından bilgi aldı. Esad, yerel halkla sohbeti sırasında yaptığı açıklamada, “Suriye kültürel mirasının bir parçası” olan Hristiyan azınlığı ve ibadet yerlerini korumak için herşeyi yapacaklarını söyledi.