Şampiy10
Magazin
Gündem

Endişeli bekleyiş: Ukrayna'dan sonra şimdi de...!

Ukrayna'daki krizin ardından sıranın kendilerine geleceği korkusu yaşayan Moldovalılar, Rusya'nın bölgeye operasyon düzenlemesinden endişe ediyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Moldova Cumhuriyeti 1991 yılında eski Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığına kavuşmuştu.

İkinci Dünya Savaşı’na kadar büyük bir bölümü Romanya’nın bir parçası olan Transdinyester bölgesi ise Moldova’nın dışında kaldı. Bu bölge 1990’ların başında Rusların desteğiyle Moldova’dan ayrıldı ancak uluslararası toplum tarafından tanınmadı.

HALKIN BÜYÜK BİR KISMI RUSÇA KONUŞUYOR

Rus askerlerinin varlığını hala varlığını sürdürdüğü Transdinyester, siyasi ve ekonomik açıdan Rusya tarafından destekleniyor, halkın büyük bir bölümü de Rusça konuşuyor.

Rusya'nın bölgedeki nüfuzu NATO’yu endişelendiriyor. NATO’nun üst düzey komutanlarından Philipp Breedlove, Ukrayna’nın doğu sınırında çok sayıda Rus askeri bulunduğu, bu birliklerin Transdinyester bölgesini de ele geçirebileceği ve bunun da Moldova açısından tehdit oluşturabileceği görüşünü dile getirmişti.

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Moldovalılar da Rusya’nın olası bir operasyonundan endişe duyuyor. Gazeteci Vitalie Ciabanu, Moldovalı politikacıların ülkenin güvenliğini garanti altına almak için Batı ülkeleriyle müzakere etmesi gerektiğini savunuyor.

Moldova’nın eski Moskova büyükelçisi Anatol Taranu
Ciabanu, “Beni üzen ve hayal kırıklığı yaratan, politikacılarımızın Moldova Cumhuriyeti’ne güvenlik garantisi sağlanması için Batı ülkeleriyle görüşmeye cesaretlerinin olmaması. Bunun anlamı, Rusya’yı kışkırtmak değil, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaktır“ diyor.

'MOLDOVA İÇİN TEHDİT'

Moldova’nın eski Moskova büyükelçisi Anatol Taranu da Rusya’nın askerî operasyon düzenleme ihtimalini göz ardı etmiyor. Rus birliklerinin geçen haftalarda bölgede tatbikat yaptığına dikkat çeken Taranu, “Bu, Rusya'nın Transdinyester’deki askerî varlığının Moldova için doğrudan bir tehdit olabileceğini gösteriyor“ diye konuşuyor.
Eski büyükelçi, Rusya’nın Moldova’ya operasyon düzenlemek için isterse, örneğin ayrılıkçı güçleri kışkırtarak bahane yaratabileceğini belirtiyor.

GAGAVUZ BÖLGESİ

Öte yandan Moldova’nın güneyindeki özerk Gagavuz bölgesi de Rusya yanlısı bir tutum izliyor.
Ocak ayında yapılan referandumda bölge halkının büyük bir çoğunluğu Rusya tarafından kurulan Gümrük Birliği’ne katılıma onay vermişti.

FEDERASYON ÖNERİSİ

Moldova'nın şu anda ne Batı'ya ne de Doğu'ya yönelebildiğini belirten Sosyalist Parti Genel Başkanı Igor Dodon, “Bana göre tek uzlaşma yolu, bir federasyon oluşturmak“ diyor. Avrupa Birliği de bu kez daha çabuk hareket etmek istiyor. Moldova ile bir ortaklık anlaşması imzalanmasını gündemine alan Brüksel, Moldova'yı Rusya'nın etkisinden bu şekilde korumayı planlıyor. DW TÜRKÇE

Diğer Haberler

  1. Dünyanın en büyüğü! Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
  2. Netanyahu'dan UCM açıklaması: İsrail bu kararı tanımıyor ve tanımayacak
  3. Putin flaş ABD açıklaması: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itiyor
  4. Dünyanın en kısa ve en uzun kadınları bir araya geldi
  5. Dünya gündemini sarsan kıtalararası balistik füze iddiası: Rusya Ukrayna'ya ilk hamle!
  6. Sanatçının muzu 6,2 milyon dolara satıldı!
  7. DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı LC16m8 aşısına onay verdi
  8. Harekete geçildi! 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı gündemde
  9. İsrail-Hizbullah arasındaki ateşkes anlaşmasında ilerleme
  10. Üniversitede dehşet! Çin'de bir meslek yüksekokulundaki bıçaklı saldırıda 8 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.