Dabık operasyonu başladı
Reuters haber ajansı, Türkiye destekli muhaliflerin Dabık operasyonuna başladığını duyurdu. TSK da Kilis sınırında konuşlu Fırtına Obüsleri ve Çok Namlulu Roket Atar'lar (ÇNRA) ile IŞİD hedefleri vuruluyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) 24 Ağustos’ta başlattığı “Fırat Kalkanı” Operasyonu'yla öncelikle Türkiye sınırındaki stratejik nokta Cerablus’u ele geçirdi. Bu operasyonun ikinci aşamasında Cerablus’un batısına doğru A‘zez-Mâre‘ hattına kadar Türk sınırı IŞİD’ten temizlendi.
Üçüncü aşamada ise harekât derinleştirilerek IŞİD’in Kuzey Suriye’deki son kalesi el-Bâb ve Dabık hedefleniyor.
DAEŞ HEDEFLERİ HAVADAN VE KARADAN YOĞUN ATEŞ ALTINA ALINDI
Fırat Kalkanı Operasyonu'nun 53’üncü gününde DAEŞ hedefleri, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu koalisyon uçaklarıyla havadan, sınırda konuşlu bulunan fırtına obüsleri, tank birlikleri de karadan vuruluyor.
Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu koalisyon uçaklarıyla havadan sınırdaki fırtına obüsleri, tank birlikleri de karadan vuruyor. Yükselen dumanlar Kilis’tin sınır hattından dahi görülüyor. Kilis’e roket atılan Suriye’nin Dabık Kasabasının uçaklar ve topçu birlikleri tarafından hedef alındığı öğrenildi. Özgür Suriye Ordusu ile terör örgütü DAEŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Keşif ve gözetleme birlikleri, savaş uçakları ile insansız hava araçlarından gelen koordinatlar üzerine TSK tarafından sınırda konuşlu bulunan fırtına obüsleri, tank birlikleri, çok namlulu roketatarlar ile DAEŞ yoğun şekilde vuruluyor.
DEAŞ İÇİN DABIK'IN ANLAMI NE?
Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (ODE) ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar, bu soruya şu ifadelerle cevap veriyor:
Dâbık’ın tarihsel ve sembolik iki önemi var. Birincisi, Osmanlıların Arap topraklarındaki 400 yıllık idaresinin başlangıç noktası. Yavuz Sultan Selim 1516’da bu bölgede Memlükler’e karşı Merc-i Dâbık (Dâbık Ovası) Savaşı’nı kazanarak önce Suriye, ardından Mısır ile Arabistan yarımadasını hâkimiyeti altına aldı. Geçenlerde bu savaşın 500. yıldönümüydü. TSK’nın Suriye’de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı da bu sembolizme uygun bir şekilde zaferin kazanıldığı gün olan 24 Ağustos’ta başlatıldı.
İkincisi ise IŞİD, hadisle Dabık ile Amik ovası arasında büyük savaşın yaşanacağına inanıyor ve yayınladığı dergilerinden birine ’Dabık’ kendi haber ajansına ise ’Amaq’ adını verdi. IŞİD yine yaşanacağını düşündüğü büyük savaşın ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesine rağmen fethedilmediğine inandığı İstanbul’un eski ismi olan ’Konstantiniyye’ adını da bir başka dergisine taşıdı. IŞİD son olarak yayına çıkardığı İngilizce dergisine ise, Müslümanlar ile büyük savaşa gireceğine inandığı için ‘Roma’ anlamına gelen 'Rumiyah’ adını verdi. Böylece IŞİD kendisi için şifre kabul ettiği isimleri tüm mensuplarına empoze etme yolunu yayın organlarına vermeyi tercih etti.
Öyle ki, IŞİD yayın organlarında da sık sık büyük savaşı anlatıp, kıyamet öncesi kendilerinin oluşturduğunu öne sürdüğü İslam ordusunun dünyayı fethededeceğine inanıyor.