Bu iddia savaş çıkardı
Budist bir kadının üç Müslüman erkek tarafından tecavüze uğrayıp öldürüldüğü iddiası iç savaş çıkardı
Çıkan çatışmalarda 7 kişi öldü, 500 ev harap oldu. Teknelerle Bangladeş’e sığınmaya çalışan Müslüman mülteciler, geri dönmeye zorlanıyor.
BU yıl nisan ayında yapılan ara seçimlerde yıllarca askeri rejim tarafından ev hapsinde tutulan muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin bile parlamentoya girdiği Güney Asya ülkesi Myanmar, demokrasiye geçiş sürecinde din savaşına tutuldu.
Olaylar ülkenin Batı sahil şeridinde yer alan Rakhine eyaletinde Budist bir kadının geçen ay üç Müslüman erkek tarafından tecavüze uğrayıp öldürüldüğü iddiasıyla başladı. Buna misilleme olarak öfkeli bir Budist kalabalık bu ay başında 10 Müslüman erkeği öldüresiye dövdü. Cuma gününden bu yana süren çatışmalarda ise en az 7 kişi öldü ve 500 ev harabeye döndü. Olaylar sonrası 2010’da 48 yıldan sonra ilk kez sivil hükümetin iktidara geldiği Myanmar’da yine olağanüstü hal ilan edildi. Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe’de kömüre dönmüş evler ile Budist manastırları ve camilerin önünde dolaşan askerler dikkat çekiyor. Rakhine’de Budistler ellerinde sopa ve bıçaklarla kentte devriye geziyor.
En çok zulüm gören azınlık
Dükkanların çoğu kapalı ve şafaktan günbatımına sokağa çıkma yasağı var. Kentte çoğunluk Budist ama önemli sayıda Müslüman azınlık var BM tarafından “devletsiz” diye nitelenen Rohingya adlı Müslüman topluluk “dünyanın en çok zulüm gören azınlıkları” arasında sayılıyor. Myanmar hükümeti Rohingya etnik grubunu “Bengalliler” olarak niteliyor ve “yabancı göçmenler” olarak görüyor. Buna karşılık Bangladeş de bu insanları kabul etmiyor.
Nitekim Komşu Bangladeş’in sınır muhafızları teknelerle gelen 300 kadar Rohingya Müslümanı’nı “Türkiye’den gelen yardım malzemelerinden” verip zorla Myanmar’a geri döndürdü. BM ise çatışmalar yüzünden bölgedeki 40’tan fazla çalışanını çekti.
Nefret kurban yasağıyla başladı
Hint, Çinli ve Bangladeş kökenli Myanmar Müslümanları resmi rakamlara göre 60 milyonluk ülkenin yüzde 4’ünü oluşturuyor. Ancak İslami liderlere göre bu rakam aslında yüzde 10. Müslüman azınlığın çoğu eskiden Bangladeş kökenli göçmenlerden oluşan Rohingya halkı. Ayrıca aralarında ataları Arap ve İranlı yerleşimciler olanlar da var. Bangladeşli Müslümanlar Myanmar’a İngilizler tarafından getirilmiş. Çünkü İngilizler özellikle katiplik ve ticaret konularında onlardan yararlanıyormuş. 1962’de milliyetçi askerlerin darbesi sonrası Müslümanlar ordu ve politikadan hemen dışlanmış. Budist-Müslüman çatışmasının kökeni 16’ncı yüzyılda Budist hükümdarı Bayinnaung’un kurban kesmeyi yasaklamasına kadar geri gidiyor.
(hürriyet)