BM: Suriye konusunda başarısızlığa uğradık
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, uluslararası toplumun Suriye'de akan kanı durdurmada müşterek bir başarısızlığa uğradığını söyledi.
BM İnsan Hakları Konseyinin, Halep'deki insan hakları durumunu ele aldığı özel oturumda konuşan Zeyd, Suriye iç savaşında 300 binden fazla kişinin öldüğünü, sayısız insanın yaralandığını ve ülkede travma yaşandığını söyledi.
Zeyd, binlerce yıllık şehir Halep'in bugün toplu katliamların yapıldığı bir kente dönüştüğünü dile getirerek "Biz bugün burada konuşurken, kuşatma altındaki 17 bölgedeki yüzbinlerce insan kapana kısılmış durumda ve hayatlarını tehdit edecek şekilde gıda, ilaç ve temel ihtiyaçlardan yoksun durumda." dedi.
"Uluslararası toplumun, sivillerin korunması ve akan kanın durdurulmasındaki müşterek başarısızlığı her birimize korku sarmalı." ifadesini kullanan Zeyd, ülkelerin sorunun çözülmesi için uzlaşmak gibi Halep halkına bir borcu olduğunu vurguladı.
Zeyd, ayrıca İnsan Hakları Konseyini siyasi bütün farklılıkları bir tarafa koyup, Suriye'de dünyadan yardım bekleyen kadın, erkek ve çocukların çığlıklarına kulak vermeye davet etti.
"Şiddet daha da arttı"
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro de özel oturumda yaptığı konuşmada, ABD ve Rusya arasında geçtiğimiz ay imzalanan çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarısızlığa uğramasının ardından Suriye'de şiddetin daha da arttığına işaret etti.
Pinheiro, Halep'in doğusunda pazar yerlerinin, fırınların ve su istasyonlarının hava saldırılarına hedef olarak tahrip edildiğini belirterek, şehirde sayısız çocuk ve hamile kadının tıbbi müdahale yapılamadığı için yaşamını yitirdiğine işaret etti.
İngiltere'nin Afrika ve Ortadoğudan sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood ise İnsan Hakları Konseyinin uzun zamandır Suriye'de yaşananları kınamasına rağmen şiddetin ve ölümlerin arttığını belirtti.
Ellwood, Halep'te yaşanan dramı anlatacak kelime olmadığını belirterek, "Birleşik Krallık Esed'in bu iğrenç eylemlerini, ordusunu ve arkasındaki Rusya desteğini en güçlü şekilde kınamaktadır." dedi.
BM Güvenlik Konseyindeki engellemelere rağmen, uluslararası toplumun pes etmemesini isteyen Ellwood, Komisyon üyelerini Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Katar, Suudi Arabistan'ın Halep ve Suriye'deki son duruma ilişkin sunduğu karar taslağını kabul etmeye çağırdı.