Şampiy10
Magazin
Gündem

'Atatürk propagandası yapıyor'

Türk siyasetçiye şaşırtan suçlama

ABONE OL
AA

Belçika’da 14 Ekim 2012’deki mahalli seçimlerde Brüksel’in merkez belediyelerinden Saint-Josse’a, Valon Sosyalist Parti’den (PS) başkan seçilen Emir Kır’ın, belediyeye bağlı bir okulda 23 Nisan kutlamalarına ev sahipliği yapması, "okulda Atatürk propagandası yapıldığı" gerekçesiyle muhaliflerini kızdırdı.

Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’nin bu yılki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, resmi tatile denk getirilerek 1 Mayıs’ta Saint Josse Belediyesine bağlı Joseph Delclef ilköğretim okulunda yapıldı.

Emir Kır’ın okulu 23 Nisan kutlamalarına açması, belediye meclisindeki muhalif üyelerden tepki alırken, Valon Liberal (MR) Geoffroy Clerckx, basına yaptığı açıklamada "Okulda Atatürk propagandası yapılıyor. Bazı sorular akla geliyor. Çok nahoş" dedi.

'KUTLAMA SİYASİ'

Bir diğer meclis üyesi Flaman Yeşillerden (Groen) Frederic Roekens de kutlamalara bazısı general düzeyinde Türk subaylarının katılmasını eleştirirken, "Okul tarafsız bir yerdir. Oysa bu kutlama yüzde yüz siyasi" görüşünü savundu.

Bazı muhalif üyeler de "kutlamalara davet edilmedikleri" gerekçesiyle Kır’a tepki gösterdi.

Konuya ilişkin AA’ya konuşan Emir Kır, 23 Nisan’ın Atatürk’ün dünyaya bıraktığı güzel izlerden biri olduğunu belirterek eleştirilerle ilgili "Umarım yanlış anlaşılmadır" temennisini dile getirdi.

Kır, "Burada sonuç itibariyle Belçika hükümetinin de desteğiyle Türkçe dersleri okullarımızda uzun yıllardır okutuluyor. Türkiye Büyükelçiliği ile Türkçe öğretmenlerimizin düzenlediği bir bayram. Biz belediye olarak onlara o izni verdik, organizasyon onların sorumluluğu. Ben de o güzel bayrama katılma fırsatı buldum, çok hoştu" dedi.

Atatürk’ün eleştirilere konu edilmesini anlayamadığını belirten Kır, "Atatürk sonuç itibariyle Müslüman dünyası için örnek bir model oluşturdu. Laik bir cumhuriyet kurdu ve bugün hala o cumhuriyet ayakta. Demokrasinin, laik
düzenin Müslüman bir ülkede başarılı olacağını iddia etmişti ve başarılı oldu" diye konuştu.

Emir Kır, "Belçika’da kadınlara oy hakları 1948’de verildi, Atatürk o siyasi hakları 1934’te vermişti" hatırlatmasında bulundu.

Atatürk’ün çocuklara verdiği önem nedeniyle 23 Nisan’ı dünyadaki çocuklara bir bayram olarak armağan ettiğini kaydeden Kır, "Saint-Josse Belediyesi olarak 23 Nisan’a yer verdiğimiz için çok mutluyuz. Böyle güzel bir bayrama kucak açmamız bizim için önemliydi" dedi.

'ENDİŞEYE SÜRÜKLEYECEK BİR ŞEY YOK'

Kutlamalarda yaptığı konuşmada Atatürk’ün mirasına sahip çıkılması üzerinde durduğunu belirten Emir Kır, "Bunun dışında çeşitli mesajlar verilmiş olabilir ama burada korkulacak, endişeye sürekleyecek hiçbir şey söylenmedi.
Çocuklar bir yıl boyunca danslarını, şiirlerini, tiyatrolarını çalışmışlar, onları alkışladık, onlarla güzel bir günümüz oldu. Keşke herkes orada olabilseydi. Umarım bir başka kutlamada herkes davet edilir ve gelirler. Bunun
arkasında bir şey aramak doğru değil" şeklinde konuştu.


Emir Kır, Brüksel’in Saint Josse ve Schaerbeek belediyelerince paylaşılan ve yoğun Türk nüfusu dolayısıyla "Türk Sokağı", "Küçük Anadolu" ve "Emirdağ
Sokağı" olarak tanınan Chaussee de Haecht’ı daha çekici hale getireceklerini söyledi.

Bu amaçla Schaerbeek Belediyesi’yle işbirliği yaparak Türkiye’den yatırım çekmeyi amaçladıklarını anlatan Kır, "Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı ekonomik kalkınma ve ciddi girişimcileri var. Burada belki Belçika ve Türkiye belediyeler arası ortaklılar yapıp bazı yatırımcıları çekebiliriz" ifadesini kullandı.

Emir Kır, Chaussee de Haecht’ın Türk toplumunun imajı açısından önem taşıdığını dile getirerek "Orasını ne kadar iyi değerlendirirsek o kadar iyi olur" temennisinde bulundu.

'HİÇ KİMSE SİLİNMEYECEK'

Kır, etnik siyasete karşı olduğunu belirterek "Her zaman şunu söyledim: Hiç kimse silinmeyecek. Herkesin kendi kültüründen, tarihinden, öz kimliğinden gurur duyması lazım" dedi.

Sosyalist Parti olarak farklılıkları zenginlik gördüklerini ifade eden Kır, "Belçika çeşitli yabancı gruplar sayesinde değişiyor, kabuk değiştiriyor ve zenginleşiyor. Bir düşünün, belediyemde şu an Belçikalıların yanında Bulgar, Romen, Türk, Faslı, İtalyan, İspanyol ve Polonyalı ciddi nüfus var. Bunlar belediyemize katkı sağlıyorlar, zenginleştiriyorlar. Bir o kadar da kendi anavatanlarıyla köprü oluşturuyorlar, Belçika’nın ticaretini de geliştiriyorlar" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Dünyanın en büyüğü! Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
  2. Netanyahu'dan UCM açıklaması: İsrail bu kararı tanımıyor ve tanımayacak
  3. Putin flaş ABD açıklaması: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itiyor
  4. Dünyanın en kısa ve en uzun kadınları bir araya geldi
  5. Dünya gündemini sarsan kıtalararası balistik füze iddiası: Rusya Ukrayna'ya ilk hamle!
  6. Sanatçının muzu 6,2 milyon dolara satıldı!
  7. DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı LC16m8 aşısına onay verdi
  8. Harekete geçildi! 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı gündemde
  9. İsrail-Hizbullah arasındaki ateşkes anlaşmasında ilerleme
  10. Üniversitede dehşet! Çin'de bir meslek yüksekokulundaki bıçaklı saldırıda 8 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.