'Anlaşamıyoruz!'
Merkel-Netanyahu o konuda anlaşamadı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.
Merkel ve Netanyahu, iki ülkeden çok sayıda bakanın katıldığı heyetler arası görüşmeden ve bir dizi ikili anlaşmaya imza atıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Merkel, Netanyahu ile Ortadoğu ve diğer bölgelere ilişkin görüştüklerini, İsrail’in güvenliğinin Alman devlet politikası olduğunu belirterek, İsrail’in güvenliğinin nasıl iyileştirilebilineceğini konuştuklarını ifade etti.
İsrail ile Filistin arasında ateşkes olmasının önemli olduğunu belirten Merkel, iki devletli çözüm konusunda çalışmaların sürmesi gerektiğini kaydetti.
Müzakere sürecinin gerekliliği üzerinde duran Merkel, tek taraflı tedbirlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, yerleşim birimleri konusunda görüş ayrılığının bulunduğunu ifade etti.
Bu konuyu çoğu zaman tartıştıklarını, ancak Almanya ve İsrail arasında yoğun, iyi ve kalıcı şekilde birlikte çalışmanın ortak bir istek olduğunu belirten Merkel, İsrail’in, stratejik ortaklık yaptıkları ve bölgesinde tek
demokrasi olan ülke olduğunu kaydetti.
Çeşitli projeleri hayata geçirmek istediklerini belirten Merkel, 2015 yılında İsrail ile diplomatik ilişkilerinin 50. yılını kutlayacaklarına işaret etti
Netanyahu da Almanya ile İsrail arasındaki ilişkinin özel olduğunu belirterek, olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve birçok alanda birlikte çalışacaklarını ifade etti.
Merkel ile birçok konuyu ele aldıklarını belirten Netanyahu, İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin verilmemesi, Suriye’nin sahip olduğu kimyasal silahları kullanmaması ve bunların yanlış kişilerin eline düşmemesi konularını görüştüklerini kaydetti.
Filistinlilerle olan barışı ileriye götürmenin önemli olduğunu ifade eden Netanyahu, bunun 2 halk için iki devlet prensibinde olması gerektiğini, bunun da silahlardan arındırılmış bir Filistin devletinin İsrail devletini kabul etmesi anlamına geldiğini belirtti.
”Bunu başarabileceğimizi düşünüyorum” diyen Netanyahu, bunun İsrail ile Filistinliler arasında müzakere yapılması için tek yol olduğunu kaydetti.
Netanyahu, Filistinlilerin, kalıcı ve güvenli bir barışın sağlamaya yönelik çalışmalar için ön şart getirmeden yeniden müzakere masasına dönmelerini ümit ettiğini ifade etti.
Yerleşim birimleri konusunda İsrail’in 45 yıldan beri aynı politikayı izlediğini belirten Netanyahu, bunun yeni bir politika olmadığına işaret etti.
Netanyahu, bir soru üzerine, İsrail’in Filistin konusunda hızlı bir çözüm bulmak için çaba sarf ettiğini, bu konuda birçok Avrupa ülkesinin sabırsız olduğunu belirterek, İsrail’in barışı ilerletmek için birçok adım attığını savundu.
Konuya dikkatli bakıldığında Filistinlilerin de doğrudan görüşmelere ilgisinin çok güçlü olmadığının görüleceğini belirten Netanyahu, bu barış kararının New York’ta BM’de ve Avrupa’da alınmayacağını, Kudüs ile Ramallah arasında alınacağını kaydetti.