ABD'den tansiyonu arttıracak açıklama!
Kerry: Kırım referandumunu tanımayacağız
Londra'da Rus mevkidaşıyla görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım'da Pazar günü yapılacak referandumun sonucunu tanımayacaklarını söyledi.
Kırım'da yapılacak referandumun Ukrayna anayasasına aykırı olduğunu belirten kerry, Rusya'nın bölgede tansiyonu artıracak adımlarını sürdürmesi halinde yeni yaptırımlarla karşılaşacağını belirtti.
Kerry'den önce kameraların karşısına geçen Lavrov ise Ukrayna'daki durumla ilgili ABD ile ortak bir vizyonlarının olmadığını söyleyerek, "Kırım'daki referandumun sonucuna saygı duyacağız" dedi.
Buna karşın diyaloğun ve müzakerelerin yapıcı ve yararlı olduğunu belirten Lavrov, Kırım konusunda, "Rusya Devlet Başkanı tarafından da ifade edilen pozisyonumuzu yineledik. Kırım halkının referandumdaki isteğine saygı duyacağız" dedi.
Ukrayna konusunda bir temas grubunun oluşturulmasını "yanlış bir yaklaşım" olarak tanımlayan Lavrov, uluslararası toplumun Ukrayna'da anayasal reform yapılmasını teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.
"TEHDİTTE BULUNMADI"
"Rusya hükümetinin, Ukrayna'nın doğusuna askeri müdahale planı yok" diyen Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine, "Kerry, Rusya'ya karşı bir tehditte bulunmadı" yanıtını verdi.
NATO da "sözde referandum" dedi
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, 16 Mart'ta Kırım'da yapılacak referandumu "sözde" olarak tanımlarken Rusya'nın sorumlu davranması gerektiğini belirtti
Ukrayna'daki gelişmeleri büyük endişeyle izlemeye devam ettiğini belirten NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 16 Mart'ta yapılacak referandum için "sözde" ifadesini kullandı ve Rusya'nın sorumlu davranması gerektiğini belirtti.
Yazılı açıklamasında, Kırım'daki referandumun Ukrayna anayasasının ve uluslararası hukukun doğrudan ihlali anlamına geleceği uyarısında bulunan Rasmussen, "Yapılması halinde yasal etkisi ya da siyasi meşruiyeti olmayacak" dedi.
Referandumun Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın ilkelerine aykırı olacağını vurgulayan Rasmussen, bu ilkelerin arkasında durulmasının yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade etti.
Gelişmelerden duyulan endişelerin, Barış İçin Ortaklık üyesi 50 ülkenin katılımıyla ve Ukrayna'nın talebi üzerine toplanan Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi'nde ele alındığını belirten Rasmussen, NATO'nun endişelerinin çoğu ortak ülke tarafından paylaşıldığını kaydetti.
Rasmussen, "Rusya Federasyonu sorumlu şekilde hareket etmeli, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini sürdürmeli, NATO-Rusya Konseyi ve Barış İçin Ortaklık ilkelerine bağlı kalmalı" ifadesini kullandı.
Rasmussen, gerilimin düşürülmesi ve siyasi çözüm için diyalog ve müzakerelere şans verilmesi gerektiğini aktardı.