Şampiy10
Magazin
Gündem

ABD Başkanı Obama, Myanmar'da

Obama: "Bir kişinin, sırf çocuklarının kimliği yüzünden devlet başkanlığı için aday olmasının yasaklanmasını anlayamıyorum."

ABONE OL
AA

ABD Başkanı Barack Obama, Myanmar hükümetine, ülkede demokrasinin geliştirilmesi, reformların devam ettirilmesi ve dini azınlıklara uygulanan ayrımcılığa son verilmesi için daha fazla çaba harcaması çağrısında bulundu.

Resmi ziyaret için Myanmar'da bulunan Obama, Nobel Barış Ödülü sahibi muhalefet lideri Aung San Suu Çii ile düzenlediği basın toplantısında, "Rohingya Müslümanlarına ya da diğer dini azınlıklara karşı ayrımcılık uygulamanın, Burma'nın uzun vadede olmak istediği ülkeyi açığa vurduğunu sanmıyorum. Ayrımcılık, eninde sonunda bir demokrasinin istikrarını bozar" dedi.

"Bir yabancı ile güçlü bağları olanların devlet başkanlığı yapmasını yasaklayan" anayasa maddesi nedeniyle Suu Çii'nin gelecek yılki devlet başkanlığı seçiminde aday olamamasına değinen Obama, "Bir kişinin, sırf çocuklarının kimliği yüzünden devlet başkanlığı için aday olmasının yasaklanmasını anlayamıyorum. Bu, bana hiçbir anlam ifade etmiyor" ifadesini kullandı.

Muhalif liderin bir zamanlar ev hapsinde tutulduğu evinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Obama, Suu Çii'nin adını vermeden tüm muhalefet liderlerinin gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olabilmesi için Myanmar hükümetinden söz konusu anayasa maddesinde değişiklik yapmasını istedi.

ABD Başkanı Obama, Myanmar hükümetine, ülkede demokrasinin geliştirilmesi, reformların devam ettirilmesi ve dini azınlıklara uygulanan ayrımcılığa son verilmesi için daha fazla çaba harcaması çağrısı yaptı.

"Çocuklarım yüzünden uygulanan yasak, ayrımcılıktır"

Suu Çii de ABD ile Myanmar'da demokratik reformlar için çalışanlar arasındaki gerilime değinerek "Kimi zaman bazı konular hakkında farklı düşünebiliriz. Ancak bu tür görüş ayrılıkları, ilişkimizi etkilemez" dedi.

Anayasaya sırf kendisi devlet başkanı seçilemesin diye bir madde eklenmesinin aslında "son derece övücü" olduğun söyleyen Suu Çii, "Ancak anayasalar, bu şekilde yazılmamalı. Anayasa, tüm vatandaşlara eşit davranılmasını öngörüyor. Çocuklarım yüzünden bana uygulanan yasak, ayrımcılıktır. Partimiz, bu maddeyi değiştirmek için çaba harcıyor. Obama'ya bize verdiği destek için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Myanmar'ın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan General Aung San'ın kızı olan Suu Çii, 1989 yılından sonra 15 yılını ev hapsinde geçirmiş, yaklaşık 50 yıl süren askeri yönetimin ardından 2011 martında iktidara gelen sivil hükümetin yaptığı bir dizi siyasi reform çerçevesinde milletvekili seçilmişti. Eşi ve iki oğlu İngiliz vatandaşı olan Suu Çii, söz konusu anayasa maddesi yüzünden gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimine katılamıyor.

Diğer Haberler

  1. Lübnan'da ateşkes tamam! Gazze için Türkiye de devrede
  2. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın rekor sayıda İHA fırlattığını açıkladı
  3. Hindistan'da talihsiz kaza! Google'un hatası 3 kişinin ölümüne sebep oldu
  4. Dünyanın en büyüğü! Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi
  5. Netanyahu'dan UCM açıklaması: İsrail bu kararı tanımıyor ve tanımayacak
  6. Putin flaş ABD açıklaması: Tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itiyor
  7. Dünyanın en kısa ve en uzun kadınları bir araya geldi
  8. Dünya gündemini sarsan kıtalararası balistik füze iddiası: Rusya Ukrayna'ya ilk hamle!
  9. Sanatçının muzu 6,2 milyon dolara satıldı!
  10. DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı LC16m8 aşısına onay verdi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.