Şampiy10
Magazin
Gündem

TÜRKSAT 6A uydusunda üretim aşamasına geçildi

TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, “Türksat 6A, TÜBİTAK’ın öncülüğünde TÜRKSAT’ın da içinde yer aldığı ortak işbirliğiyle Ankara Kahraman Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde üretilmektedir. Türkiye kendi uydusunu üretiyor” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bilgisayar ve Bilişim Topluluğu 3’üncü Geleneksel Mühendislik Haftası kapsamında TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen’i “TÜRKSAT ve Sektördeki Yeri” konulu konferansta konuk etti. İşletme Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş ve öğrenciler katıldı.

“Bilişim ve uzay teknolojilerinde de millileşiyoruz”

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, “Çağımız; bilişim, teknoloji, haberleşme, uydu ve uzay çağı. Millet olarak her alanda olduğu gibi uzay alanında da millileşme faaliyetlerinde ülke olarak ciddi adımlar atıyoruz. TÜRKSAT da bu bağlamda millileşme alanında çok ciddi faaliyetler yürütüyor. Birkaç gün önce gazetelerde yer alan haber çok dikkatimi çekti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uzay Komutanlığı kurdu. Dolayısıyla bizimde bu konulardaki çalışmaları çok daha ileri götürmemiz gerekiyor” dedi. Rektör Pınarbaşı, “Bu etkinliğe davetimizi kırmayarak gelen TÜRKSAT Genel Müdürü Sayın Cenk Şen’e ve etkinliği düzenleyen Bilgisayar ve Bilişim Kulübümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Şen, TÜRKSAT’ı anlattı

TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, TÜRKSAT A.Ş.’nin genel yapısı, bilişim hizmetleri, kablo hizmetleri ve uydu hizmetleri hakkında bilgiler verdi. Şen, TÜRKSAT’ın üç alanda hizmet verdiğini söyledi. Bunları; Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsayan çok geniş bir coğrafyada uydular üzerinden haberleşme hizmetleri; Kablo altyapısı üzerinden sayısal televizyon, geniş bant internet ve sabit telefon hizmeti ve Kamu hizmetlerinin elektronik ortamdan sunumuna yönelik altyapının sağlanması, anahtar teslim projelerinin gerçekleştirilmesi ve e-Devlet Kapısı’nın işletilmesi olarak sıralayan Şen, e-Devlet hizmetleri sayesinde artık insanların bilgisayar başında işlerini çok kısa bir sürede bitirebildiklerini söyledi.

“Yerli proje TÜRKSAT 6A”

TÜRKSAT’ın bilişim, kablo ve uydu hizmetlerini slayt eşliğinde salonda bulunanlara anlatan Şen’in, yeni uydu projeleri 5A ve 5B teknolojileri hakkında verdiği bilgiler salonda bulunanlar tarafından ilgiyle dinlendi. Cenk Şen, “Sizlere 5A ve 5B teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Biz gençlerimizin daha iyi bir dünyada yaşamasını ve gelişen teknolojinin nimetlerinden daha iyi yararlanmasını istiyoruz. Devlet büyüklerimiz de büyük fedakârlıklar yaparak iki tane uydu satın aldı. Bu uyduların her birine 300 milyon dolar verildi. Bu iki yeni uydunun yeni bir baz genişliği var. Dünyada bu teknolojiyi 5 ülke kullanabiliyor. Bunu gururla söylemek istiyorum ki bu ülkelerden birisi de Türkiye’dir. Dünyadaki kısık kaynak frekans var ve bunu büyütemiyorsunuz. İşte bizler sizin adınıza, sizler bizim yerimize geldiğinizde bu yeni kaynak sizin elinizin altında olacak. Bu teknolojiye şimdiden yatırım yapıyoruz. Bu teknoloji bize ne avantaj sağlayacak. Üç ayrı noktadan geri kestirme yaparsanız nerde olduğunuzu daha doğru bulursunuz. Şu anda herkes cep telefonundan birbirine konum gönderiyor. Bu konumu size GPS uyduları söylüyor. Yarın bir gün birisi bu GPS uydularını kapasa nerde olduğunuzu bile bulmazsınız. Bu durum bizim için değil ama havadaki F16 için, yerdeki top için, Afrin’deki tugay için çok önem arz ediyor. İşte biz de o günlere hazırlanmak için şimdiden bu uyduları uzaya atıyoruz.”

Proje sahibinin UAB ve TÜRKSAT A.Ş., proje yöneticisinin TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve yüklenici kurumların TAI, ASELSAN ve Ctech olduğu Yerli Haberleşme Uydusu Projesi Türksat 6A’dan da bahseden Şen, “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesinin sözleşmesi 15 Aralık 2014 tarihinde imzalandı. TÜBİTAK’ın öncülüğünde TÜRKSAT’ın da içinde yer aldığı ortak işbirliğiyle Ankara Kahraman Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türkiye kendi uydusunu üretmektedir. TÜRKSAT 6A yerli haberleşme uydu projesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile TÜRKSAT müşteri kurum, TÜBİTAK Uzay proje yöneticisi, TAI, ASELSAN ve CTech ise yüklenici kurumlar olarak yer almaktadır” dedi.

Öğrencilere çeşitli tavsiyelerde de bulunan Şen, “Okuyun arkadaşlar, okumayarak kendinize kötülük yapıyorsunuz. Beyninizi ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar zekânız gelişir. Gayretle, hedefinize odaklanarak ve vazgeçmeden deneyerek çalışın” diye konuştu.

Programın sonunda salonda bulunan öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Şen’e günün anısına Alanya Kalesi maketi ve ALKÜ mührü takdim edildi.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.