Şampiy10
Magazin
Gündem

Türk Telekom, bölgesel lider olacak!

7 yılda 13 milyar lirayı aşkın yatırım

ABONE OL
NECLA DALAN / VATAN

Türk Telekom, önümüzdeki dönemde yazılımdan veri depolamaya kadar kurumlara yönelik hizmetlere ağırlık verecek. Şirket, aynı süreçte fiber dönüşümü tamamlayacak ve alanında bölgesel lider olmak için çalışmalarını yoğunlaştıracak.

Son 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın bir yatırıma imza atan Türk Telekom, önümüzdeki dönemde de bir yandan yatırımlarını sürdürürken bir yandan da yeni hizmet ve servislerle müşterilerine ulaşacak.

Bu süreçte kurumlara yönelik yazılımdan veri depolamaya kadar birçok hizmete ağırlık verecek olan Türk Telekom, aynı zamanda fiber dönüşümü tamamlayacak ve bölgenin de bu anlamda lideri olmak için faaliyetlerini yoğunlaştıracak.

Güvenlik sorunu yok

Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar, yaptığımız satın almalarla daha geniş bir coğrafyada, daha geniş kapasiteli, daha hızlı hizmet vermek için çalışıyoruz. Çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz” dedi.

Gelirlerinin yüzde 30-40’ınin kurumsal taraftan geldiğini, en küçük esnaftan en büyük gruba kadar herkesle çalıştıklarını kaydeden Akarca, veri depolamadan sanal santrale kadar birçok hizmetleri olduğunu anlattı. Akarca, şöyle devam etti: “Türkiye’de 1 milyon işletme var. Bizim 14.3 milyon erişim noktamız var. Abonelerimizin yüzde 13’ü kurumsal aboneler. Kurumlara internet üzerinden, ek bir yatırım yapmadan sanal santral hizmeti veriyoruz. Santral olarak baktığımızda 68 bin kullanıcımız var. Biz altyapıyı kuruyoruz, kurum üye olduğunda özel bir fiber hat çekiliyor. Hat çekildikten sonra bütün santral hizmetini, bilgi yedeklemelerini alabiliyor.”

Her veri korunuyor

Bu hizmetteki hattın güvenlik problemlerine de kapalı olduğunu sözlerine ekleyen Akarca, “Müşterilerden fatura bilgilerine kadar her türlü veri korunuyor. Amacımız bu hizmeti daha fazla kuruma vermek. Herkes benzer hizmetleri verebilir ama önemli olan hizmeti veren firmanın ve sisteminin ne kadar güvenilir olduğu... Bizim en büyük avantajımız 81 ilde olmamız ve uçtan uca kendi şebekemiz üzerinde hizmet vermemiz” değerlendirmesini yaptı.

Yeni iş modelleriyle müşterilerine ulaşacak

FİBERİN gelişmesinin birçok pazarın da büyümesini ve istihdamın artmasını tetiklediğine dikkat çeken Mehmet Ali Akarca, “Yeni şebekeler aynı zamanda sağlık hizmetleri, eğitim ya da kamu hizmetleri gibi kilit öneme sahip sektörler için de fırsatlar sunuyor. Örneğin muhasebe... ABD’de 50 dolara doldurulan beyannameler Hindistan’da 10 dolara dolduruluyor. Türkiye’de de böyle iş modelleri oturmaya başlayacak” dedi. Altyapıyla birlikte online içerik sektörünün de gelişeceğini anlatan Akarca, “Fiber internet artık konutların değerini artıran bir kriter haline geldi. Yeni konut projelerinde fiber internet altyapısı aranan özellikler arasına girdi. Proje kapsamına fiber interneti de ekleyen inşaat firmalarının projelerinin değerleri artıyor. İleride daha akıllı evler, şehirler ve ülkeler göreceğiz” diye konuştu.

168 bin km fiber döşedi

Saatte 9 kilometre fiber döşediklerine değinen Mehmet Ali Akarca, dünyanın en hızlı fiber dönüşümlerinden birine imza attıklarını vurguladı. Akarca, “2012 sonu itibarıyla Türkiye’deki fiber optik kablo uzunluğumuz 168 bin kilometreye ulaştı. Toplam fiber kapasitemiz ise 195 bin kilometre. 1.9 milyon hanenin kapısına fiber gitti. Ana omurga oluştu. Artık kılcal damarlara giriyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümünde aktif rol alıyoruz ve almaya da devam edeceğizArtık Türkiye’den dünyaya hizmet verir noktaya geliyoruz” dedi.

Türkiye Avrupa’da lider

AVRUPA Eve Kadar Fiber İnternet Konseyi (FTTH Council Europe) için hazırlanan 2012 yıl sonu raporunda Avrupa Birliği’ne üye ve aday 39 ülkedeki fiber pazarıyla ilgili verileri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Rapora göre 2012 yılında Türkiye, fiber internette 1 milyonun üzerinde hane erişimine sahip ülkeler arasında hem fiber hane erişimi hem de fiber abone sayısındaki artışla birinci sırada bulunuyor.

Işık hızıyla iletiyor

- Fiber, sinyali iletmek için elektrik yerine ışığı iletim aracı.

- Optik fiberler saf camdan yapılan saç teli kalınlığında uzun iplikler. Bu fiberler yansıtıcı bir kılıfın içine dolduruluyor, böylece ışık fiberlerin içine hapsediliyor. Kablonun en dışı ise koruyucu bir kılıfla kaplanıyor. Fiber optik kablolar ile daha uzun mesafelere daha yüksek değerde veri aktarımı ışık hızı diye tabir edilen en yüksek hızla iletiliyor.

- Fiber optik kablolar çevresel şartlara karşı çok iyi korunduklarından çevresel şartların ağır olduğu nemli, rutubetli ve aşırı yağışlı ortamlardan etkilenmeyerek her zaman tutarlı bir bağlantı sunuyor.

- Fiber kablolarda dışarıdan içeriye doğru hiçbir etkileşim olmadığı gibi dışarıdan içeriye doğru da hiçbir sızıntı olmuyor ve bilgi en güvenli şekilde çok uzak mesafelere bozulmadan taşınabiliyor.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.