Şampiy10
Magazin
Gündem

Telefonda antivirüse gerek var mı?

Telefonunuzda veya tabletinize antivirüs yazılımına ihtiyacınız var mı?

ABONE OL
Vatan Haber

İster Windows'la birlikte gelen Windows Defender olsun, ister daha güçlü bir antivirüs, masaüstü bilgisayarınızda veya laptop'unuzda güvenlik yazılımına ihtiyacınız olduğu bir gerçek. Zararlılar her geçen gün gelişiyorlar ve sistemlerimize girmenin yeni yollarını buluyorlar; bu yüzden savunmanızın olması şart.

Peki kaynakları PC'lere göre kısıtlı olan telefonunuz veya tabletinizde de güvenlik yazılımına ihtiyacınız var mı? Kısa cevap, muhtemelen evet. Ancak zararlılarla karşılaşma ihtimaliniz, cihazınıza ve onu kullanma şeklinize göre değişiyor.

Android

Google'ın kendi mağazası Play Store dahil tüm Android uygulama mağazaları, sundukları uygulamaları kontrol etme konusunda biraz gevşek davranıyorlar. Bu yüzden zararlıların Play Store'a sızdıklarını sıkça duyuyoruz. Bunlar arasında sizi korkutarak, bazen verilerinize el koyarak fidye isteyen ransomware, son birkaç sene içinde yükselişe geçti.

Bazı raporlara göre mobil zararlıların yüzde 95'inden fazlası, Android'i hedefliyor. Neyse ki Android'de üst kalitede birçok antivirüs uygulaması bulmanız mümkün. AV-Test.org'un son testlerine göre önde gelen güvenlik yazılımları arasında AVL by Antiy, Baidu, BitDefender, BullGuard, ESET, G Data Kaspersky Lab, Qihoo 360 ve Sophos bulunuyor.

Cihazınıza firewall özelliği ekleyen DroidWall gibi bir uygulamadan da faydalanabilirsiniz. Ancak bu tür uygulamalar root erişimine ihtiyaç duyuyor. Root ise telefonunuzun riske daha çok maruz kalması demek.

Yeni yaygınlaşan "malvertising" tehlikesine de dikkat etmenizde fayda var. Zararlı reklam anlamına gelen malvertising'de cihazınız, siz hiç fark etmeden zararlıyı indirip yükleyebiliyor. Bunun için Disconnect Malvertising gibi bir gizlilik uygulamasından faydalanabilirsiniz.

iOS ve Windows Phone / Windows 10 Mobile
iOS
iOS ve OS X'in antivirüse ihtiyaç duymadığını arkadaş çevrenizde muhtemelen sıkça duyuyorsunuz. Antivirüs'lerle ilgili durum, iOS'ta gerçekten de farklı çünkü Apple, uygulama mağazası App Store'u çok yakından takip ediyor. Bu yüzden firma, gerçek antivirüs uygulamalarının App Store'a girişine izin vermiyor bile.
iPhone'unuza App Store dışındaki uygulamaları yüklemek için jailbreak'lediyseniz işler değişiyor. Bu durumda farklı uygulama depolarından zararlı uygulama yükleme olasılığınız hiç de az değil. Burada kendi başınasınız çünkü antivirüs üreticileri, iOS'a yönelik tam kapsamlı antivirüsler sunmuyorlar.
Ancak az önce bahsettiğimiz malvertising, iOS'ta da tehlike oluşturuyor. Disconnect Malvertising'i kullanarak bu tür tehditlerden korunmanız mümkün. Sonuç olarka telefonunuz jailbreak'li değilse ve bu uygulamayı kullanıyorsanız, zararlılarla karşılaşma olasılığınız oldukça düşük.
Windows Phone ve Windows 10 Mobile
Windows 10 Mobile'ın kullanıcı sayısı, Android ve iOS'a göre çok geride olduğundan genellikle zararlıların hedefine girmiyor. Yine de Windows Phone 8'li bir telefonunuz varsa Kaspersky veya Norton gibi bir firmanın antivirüsünü kullanmak, özellikle üçüncü parti uygulama mağazalarından uygulama yüklüyorsanız, iyi bir fikir olacaktır. Windows 10 Mobile henüz çok yeni olduğundan, antivirüse ihtiyaç olup olmadığını söylemek ve seçenekleri açıklamak için henüz biraz erken.
BlackBerry
Android gibi BlackBerry de uygulama mağazasına giren uygulamalara sıkı bir denetleme uygulamıyor. Bu yüzden kötü amaçlı yazılımlar, zaman zaman mağazaya sızabiliyor. BlackBerry'nin mobil işletim sistemini kullananların sayısı Android veya iOS'a göre çok daha az olduğundan, hacker'ların BlackBerry'den kazancı daha düşük. Yine de antivirüs kullanmanızın faydası var.
Android'deki kadar büyük bir sorun olmadığından önde gelen antivirüs üreticileri, BlackBerry için antivirüs sunmuyorlar. Ancak Kaspersky ve BullGuard'ın BlackBerry'ye özel seçenekleri bulunuyor.
Sonuç
Zararlıları cihazınıza indirme olasılığınız, kullandığınız mobil platforma göre değişiyor. Yine de hangi tür telefona veya tablete sahip olursanız olun, korunmaya yönelik bir uygulama kullanmanızda muhtemelen fayda olacaktır.
Kaynak: Chip.com.tr

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.