Telefon kilidi yaygınlaşmalı!
.
Cep telefonlarının çalınması halinde internet üzerinden girilecek kullanıcı adı ve şifre ile telefonu tamamen kilitleyip çalışamaz hale getiren 'kill switch' teknolojisi sayesinde, ABD’nin New York kentinde çalınan telefon sayısı dörtte üç azalırken, San Francisco'da yüzde 40 azalma görüldü.
İngiltere’nin başkenti Londra’da da son bir yılda telefon hırsızlığı yarıya indi. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, “Sadece iki yıl önce pek çok büyük kenti etkileyen telefon hırsızlığı salgınına bu teknoloji sayesinde büyük darbe vurduk” dedi.
Bazı telefonların GSM operatörleri yoluyla kilitlenmesi mümkünken, akıllı cihazların internet bağlantıları nedeniyle halen kullanılabilir olmaları telefon hırsızlıklarını engelleyemiyordu. Apple'ın iPhone'lara ekleyerek yaygınlaştırdığı 'kill switch' özelliği, telefonları çalınan milyonlarca kullanıcının kişisel verilerini korumaya yarıyor.
Kaybolan veya çalınan telefonu geri bulabilenler, kullanıcı adı ve şifre girerek cihazı yeniden etkinleştirebiliyor. Hatta Anroid cihazlar fabrika ayarlarına geri döndürülse bile kullanılamıyor.
Her iki suçtan biri cep hırsızlığı
San Francisco ve New York kentleri savcıları da, ‘kill switch’ özelliğinin California eyaletinde yasal zemin kazanabilmesi için çaba harcıyor. Kanunun çıkarılması için destek de oldukça fazla.
ABD’nin California eyaletinde, işlenen suçların yarısından fazlasının cep telefonu hırsızlığı olduğunu belirten Başsavcı George Gascon, ABD’de 2012’de 1,6 milyon telefonunun çalındığını söylüyor.
Şu anda Apple, Samsung ve Google marka akıllı telefonlarda bu teknoloji mevcut. Windows telefonların da yeni sürümlerinde bu özelliğe sahip olması bekleniyor.
Ancak bazı telefon modellerinde kullanıcının bu özelliği bizzat aktif hale getirmesi gerekiyor. Pek çok kullanıcının bu özelliği devreye sokmayı bilmediğini söyleyen Gascon, bu teknolojinin iPhone’larda olduğu gibi varsayılan olarak aktifleştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Sigorta şirketleri karşı mı?
Creighton Üniversitesi Ekonomi Profesörü William Duckworth ise olaya farklı bir açıdan bakıyor. ABD'de her yıl cep telefonu sigortalarına 5,5 milyar dolar harcandığını söyleyen Duckworth, kullanıcıların sadece fiziksel hasar sigortaları yaptırarak yılda 2,3 milyar dolar daha az harcayabileceklerini hesapladı.
2012'de ABD'de çalınan telefonlar nedeniyle fazladan 30 milyar dolar satış yapıldığını söyleyen Duckworth, bu teknolojinin caydırıcılığı sayesinde telefon hırsızlıklarının azaltılabileceğini düşünüyor.