Şampiy10
Magazin
Gündem

Teknoloji devleri Google Play'e karşı birleşti

Çinli teknoloji devleri Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivo yeni bir uluslararası mobil uygulama platformu kurmak için iş birliğine gidiyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Android işletim sistemi tabanlı Google Play platformuna bağımlı kalmamak için bu adımı atan Çin, yabancı ülkelerde bulunan uygulama geliştiricilerine de platformun kullanımını tamamen serbest bırakacak.

İlk aşamada içinde Rusya, Hindistan ve Endonezya'nın da bulunduğu 9 bölgeyi kapsayacak olan bu uygulama platformu hakkında henüz bu dört büyük şirketin hiçbiri resmi bir açıklama yapmadı.

Dünya pazarını paylaşmışlardı

Bu dört şirket 2019'un ilk çeyreğinde dünyadaki tüm akıllı telefonların yüzde 40,1'ini üretti. Xiaomi'nin Hindistan pazarında son derece güçlü olduğu biliniyor. Vivo ve Oppo ise güneydoğu Asya pazarına hakim. Huwaei de Avrupa pazarına oynuyor. Çin bu platform girişimi ile Google'a ve ABD'ye karşı masada elini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Xiaomi, Oppo ve Vivo'nun hala Google Play'e erişimi devam ediyor ancak Huawei ABD'nin güvenlik endişeleri nedeniyle bu erişimi kaybetti. Bu gelişmenin ardından şimdi Android'e rakip olacak olan kendi işletim sistemi Harmony OS'i geliştiriyor.

Yeni platform geliştiricileri çekmeye çalışacak

Dört firma aralarındaki bu iş birliğine 'Küresel Servis Geliştirici Birliği' (GDSA) adını verdi. Gelen bilgilere göre bu platformun Google Play'e kıyasla daha geliştirici dostu olması, uygulama yüklenmesinin ve pazarlanmasının geliştiriciler açısından daha kolay olması ve monetize (para kazandırma) açısından daha karlı olması hedefleniyor.

GDSA platformunu mart ayında hayata geçirecek denilse de Çin'de koronavirüse ilişkin yaşananlar nedeniyle lansmanın ertelenebileceği düşünülüyor.

Google yüzde 30 komisyon alıyor

Google Play, ticaret savaşları nedeniyle Washington ve Pekin arasında yaşanan gerginlikten ötürü Çin pazarına erişimini kaybetmişti.

Google, uygulama platformu sayesinde 2019 yılında küresel düzeyde 8,8 milyar dolar kazandı. Google bu platform üzerinden sadece uygulama değil film ve kitap da satıyor ve satışlardan ortalama yüzde 30 komisyon alıyor.

Euronews

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.