Şampiy10
Magazin
Gündem

T-Rex'in dişinde gizli silah vardı

En yırtıcı dinozorlardan Tyrannosaurus Rex'in dişlerinde daha önce bilinmeyen bir özellik bulunduğu ortaya çıktı. Testere dişlerin sağlamlığını artıran yapılar, T-Rex'in avlarını parçalarken dişlerinin kırılmasını önlüyordu.

ABONE OL
Vatan Haber

T-rex ve Velociraptor gibi dinozorları içeren teropodların dişlerini inceleyen bilim insanları, dinozorların dişlerinde çatlağa benzeyen yapılar tespit etti. Çatlakların aslında dişlerin içine uzanan kıvrımlar olduğu ve testere benzeri dişlerin fazlasıyla güçlenmesini sağladıkları anlaşıldı.

Toronto Mississauga Üniversitesi'nden Kirstin Brink, oldukça sert olan dişlerin, dinozor avının kemiğini ve etini parçalarken kırılmadığını söyledi. Brink, T-rex ve akrabalarındaki bu özelliğin ilk olarak 1990'lı yılarda fark edildiğini söyledi. Dişlerdeki çatlak benzeri yapılar ilk olarak T-rex'in kuzeni Albertosaurus'ta görülmüştü.

Livescience'a açıklama yapan Brink, geride kalan yıllarda çatlak benzeri yapıların Albertosaurus dışında sekiz farklı teropodda daha görüldüğünü söyledi. İlk bakışta dinozorların çatlakların dinozorlar büyük avları yerken oluştuğu düşünülmüştü.

Komodo ejderlerine kadar uzandı Antik canlılarda dişleri güçlendiren bir yapı olduğuna yönelik ilk araştırma, dinozorlardan 40 milyon yıl önce yaşamış Dimetrodon ile başladı. Brink, teropodlar gibi testere dişli olan canlının dişini ikiye böldüğünde, dinozorlarınki ile farklı bir yapıda olduğunu gördü. Sekiz teropod türünden elde ettiği dişleri elektron mikroskobu altında inceleyen ve kimsayasal analizini yapan Brink, bazıları tam gelişmemiş olsa da dişlerin her birinde çatlak yapıların oluşumunu tespit etti. Dişlerin ayrıca birkaç ek mine tabakasına sahip olduğu ve böylece daha da güçlendiği anlaşıldı.

Brink, avlarından büyük parçalar koparmalarını sağlayan güçlü dişlerin dinozorların 165 milyon yıl hayatta kalmalarında büyük rol oynadığını söyledi.

Brink, teropodladaki testere görünümlü dişlerin bugün Komodo ejderlerinde de olduğunu ancak ejderin dinozorlardaki gibi güçlendirici yapılara sahip olmadığını söyledi.

Araştırmanın detayları Scientific Reports dergisinde yayımlandı. (Al Jazeera)

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.