Şampiy10
Magazin
Gündem

Oyun canavarlarının piri!

‘Oyunu bedava yapayım’ dedi, 26 milyon $ kazandı... Joshua Hong, VATAN ’a konuştu

ABONE OL
Özlem ERMİŞ BEYHAN / VATAN

Asya krizinde işsiz gençlerin internet kafelerde saatlerini oyun karşısında geçirdiğini görünce aklına parlak bir fikir geldi: Nette oyunu ücretsiz sunmak, milyonlarca oyuncuyu cezbedip, daha hızlı ilerlemek isteyene cüzi paralara ’sanal donanım’ satmak... ’Free2play’ konseptinin yaratıcısı Joshua Hong, VATAN’a 30 yaşına gelmeden 26 milyon doları nasıl elde ettiğini anlattı...

İyi fikri hayata geçirme cesareti olanların parladığı bir çağda yaşıyoruz. Joshua Hong bunlardan biri. Purdue Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve Chicago Booth School of Business iş okulunda yüksek lisans yapmış. “Bankacı olmak için eğitilmiştim” diyor ve Deutsche Bank’ta kısa süre çalıştığını ancak çok sıkıldığını anlatıyor.

Yıl 1999. Asya krizinin vurduğu ülkesi Güney Kore’de bir danışmanlık firmasında çalışırken sokaklarda işsiz gençleri görüyor, internet kafelerde insanların krizin bunalımını online oyunlarla dağıtmaya çalıştıklarını fark ediyor. Ve yapmak istediği şeyi buluyor. Her şeyi bırakarak California’ya gidip 2001 yılında GamersFirst’i kuruyor.

Büyük başarıyı ise “ücretsiz oyun” formatını yaratarak yakalıyor. Bir oyun geliştiriyor ve tamamen bedava olarak internetten sunuyor. Bu bir ilk, herkes “çılgınca” diyor, o dönem için gerçekten mantıklı değil. İlk birkaç yıl yüksek giderlerini karşılayabilmek, çalışanlarının maaşını ödeyebilmek için yan işler yapıyor ancak modeline de güveniyor. Zamanla bedava oyun “Free2play” modeli gelişiyor.

Bu, oyunun bedava olduğu ancak daha fazla donanım elde etmek isteyen oyuncuların küçük miktarlarda paralar ödeyerek online dünyalarına örneğin bir silah, bir havuz satın aldıkları bir model. Yani oyuncular isterse tamamen bedava olarak oyunu oynayabiliyor, ancak o dünyaya girdikten sonra seviye atlamak için isterse çok küçük miktarlarda ödeme yaparak örneğin özel bir zırh alarak donanımını geliştirebiliyor. Satılan sanal ürünlerin fiyatı çok küçük rakamlar, birkaç dolar ama milyonlarca online oyuncu söz konusu olduğunda gelir çok cazip seviyelere ulaşıyor. Zaten bu sayede Joshua Hong, risk sermayesi şirketlerinden 26 milyon dolara yakın bir para almayı başarmış. “Oyun sektöründe bu seviyede bir rakamı elde eden ilk kişiyim” diyor.

Sinyaller çok parlak

Bugün Joshua Hong oyun severler için çok özel bir isim. Facebook’taki tüm bedava oyunların temelinde, onun cesur iş modeli var. Hong, Türkiye’de Ekolay’ın oyun sitesi Oyuncu.com ile yaptığı işbirliğinden de çok umutlu. Türkiye’de oyun pazarının hızlı büyüyeceğini, bu açıdan tüm olumlu sinyallerin var olduğunu belirtti. Hong, geçtiğimiz resesyon yılında Farmville gibi Facebook oyunlarının büyük bir çıkış yakaladığını ve pazarı büyüttüğünü vurguladı Hong, Avrupa pazarında büyük potansiyel gördüğünü anlattı.

Gençler hayatlarında ilk kez nette oyun oynarken globalleşiyor

İnternetteki oyun dünyası Joshua Hong’a göre geleceğin iletişim biçimini şekillendiriyor. Hong, sosyolojik açıdan internet oyunlarının yaratacağı değişimi şu sözlerle anlatıyor: “Gelecekte her şeyin sanallaşacağını düşünmüyorum ancak insanların iletişiminin büyük bölümü sanallaşacak. Benim ailem için bir masanın etrafında Koreli, İngiliz, Türk insanların toplanıp konuşması anlaşılır bir şey değildi. Şimdi biz bunu yaşıyoruz. Bizden sonraki kuşak ise bu iletişimi daha 14-15 yaşında oyunlar üzerinden yapıyor zaten. Oynadığı oyunda farklı ülkelerden insanlarla iletişime geçiyor. İlk kez oyunun içinde globalleşiyor. Protokolü, global etiği, farklı kültürlerden insanlara nasıl davranması gerektiğini orada öğreniyor. Netteki oyunlar geleceğin iletişim şeklini etkiliyor.”

Hong’un anlattıklarını dinlerken insan ister istemez, “Normal dünyanın kötülükleri ile başedemezken, çocukları bu oyunlarda iletişime geçtikleri kötü insanlardan nasıl koruyacağız?” diye düşünüyor.

Aileler korkmasın

Ekolay markası aileler için zaten büyük bir güvence... Bunun ötesini Doğan Online CEO’su Babür Çelebi anlatıyor: “Etik olmayan hiçbir öğenin oyunda bulunmasına izin vermiyoruz. Gerekli önlemleri alıyoruz, küfürlü konuşanlar otomatik olarak yakalanıyor. 24 saat yasaklanıyor, tekrar ederse de bir daha oyuna alınmıyor.”

Türkiye’de 10 milyon kişi net’te oynuyor

- Türkiye’de oyun pazarı 50 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

- GamersFirst’ün tahminrine göre, pazar önümüzdeki 5 yıl içinde iki katına çıkacak ve 100 milyon dolara ulaşacak.

- Oyuncu.com ve GamersFirst, Türkiye’de 30 milyon civarında bir internet kullanıcı kitlesine ulaşmayı hedefliyor.

- Dünyada online oyun oyuncu sayısı 300 milyon, Türkiye’de ise 10 milyon kişi civarında.

- Dünyada oyun pazarının büyüklüğünün 50 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Yıllık büyüme beklentisi yüzde 9.

İnternette oyun oynayan Türk’ün resmi

- Çok genç, yaşı 20. Elbette 50 yaşında oyuncular da var ama ortalama yaş 17-22 arasında.

- Erkek

- Tavla, okey gibi masa oyunları ve macera oyunlarını tercih ediyor.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.